Şorşor İhalesi İptal

Özel Haber: Elazığ'da geçtiğimiz gün bir anda bastıran yağmur ve dolu, altyapı yetersizliği sebebiyle hayatı felç etmekle kalmadı, Ak Parti Milletvekili Metin Bulut ile CHP Milletvekili Gürsel Erol arasında iki gün süren polemik yaşanmasına sebep oldu. Şehir, bayramda yaşadığı bu olumsuzluklardan kaynaklı mağduriyetleri gidermeden Hakimiyet Gazetemize bir kötü haber daha ulaştı. Şehrin tüm yağmur ve taşkın sularının toplandığı ve Hicret, Aksaray, Gümüşkavak mahallelerini ilgilendiren Şorşor Deresi projesini alan firma, ödenek gelmemesi üzerine ihaleyi feshetti ve işi bıraktı.

Şorşor İhalesi İptal

Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğünün uyardığı sağanak Elazığ’da etkili oldu. Bir anda bastıran yağmur bazı kesimlerde dolu olarak görüldü. Sağanakla birlikte birçok alt geçidi sularla doldu. Ana caddelerin nehre döndüğü kentte, araçlar mahsur kaldı. Kentin batı kesimi ise yağan doluyla birlikte adeta beyaza büründü. Yaşanan yağışın ardından Belediye ekipleri kente genelinde çalışma yürüttü. 

Şorşor İhalesi İptal

ALTYAPI TARTIŞMALARI
İlimizde aşırı yağışlar ve oluşan görüntüler başta sosyal medya kullanıcıları olmak üzere çok sayıda STK, şehrin altyapısının yetersiz olduğu yönünde açıklamaları da beraberinde getirmişti.

 

SİYASİ POLEMİĞE SEBEP OLDU
Şehrin altyapısının yetersiz olduğuna dair tartışmalara Ak Parti Milletvekili ve CHP Milletvekili Gürsel Erol da dahil olmuş ve polemik Ak Parti Belediyeciliği ile CHP belediyeciliğinden başlamış, sonuçta karşılıklı ithamlar ve restleşmelere kadar varmıştı.

ŞORŞOR İHALESİ İPTAL
Şehirde altyapı merkezli tartışmalar yaşanırken, bir kötü haber de Şorşor Deresi ıslah projesinden geldi. Bilindiği gibi şehrin yağmur ve taşkın sularının birleşip Keban Baraj gölüne aktaran Şorşor deresinin ıslahı ve etrafının peyzaj düzenlemeleri yapılarak güzelleştirilmesi ile ilgili DSİ 9. Bölge Müdürlüğü tarafından 1. Etap ihalesi yapılmış ve işlemler tamamlanmıştı.

Etap çalışmalarının tamamlanmasının ardından, Şorşor Deresinin gerek kötü görüntü, gerekse çevreye yayılan nahoş koku bakımından en çok zarar verdiği Kızılay, Aksaray ve Hicret Mahallelerini kapsayan  ve ihalesi bir yıl önce yapılan 2. Etap çalışmaları, ilgili firmaya uzun süreden beri hak ediş ödenmemesi sebebiyle durdu.

Şorşor İhalesi İptal

MUHTAR GÜLBASAN: “ÖDENEK GELMEYİNCE SÖZLEŞME FESHEDİLDİ”
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Hicret Mahallesi Muhtarı Gülbasan,  ilgili firma yetkililerinin, aldıkları ihale gereği 1.5 milyon TL yatırım yaptıklarını ve şantiye kurduklarını,  ancak iki yıldan beri herhangi bir ödenek gelmediği için sözleşmesi feshetmek zorunda kaldıklarını kendisine ifade ettiklerini söyledi.

Şorşor İhalesi İptal

1.ETAP TAMAMLANMIŞTI
Elazığ’ın yıllardır çözüm bekleyen sorunları arasında yer alan ve çözüm oluşturmak amacıyla 2016 yılından başlanan Şorşor Deresi Islah Projesi kolektör hattı yapım çalışmaları ile Şorşor Deresinin Mollaköy, Akçakiraz beldeleri ve Gümüşkavak Mahallesini kapsayan 8.500 metre uzunluğundaki açık kanal çalışmalarının birinci etabı tamamlanmıştı.

Şorşor Deresinin en çok zarar verdiği ve adeta kangren haline gelen Kızılay, Aksaray ve Hicret mahallelerini kapsayan 2. etap 5000 bin metrelik açık kanal çalışmaları için de DSİ 9. Bölge Müdürlüğü tarafından ihale yapılmıştı. İhale kapsamında 5.000 metrelik açık kanal ıslah edilerek, betonarme kanal ile bu kanal üzerinde trafik akışına imkân sağlayacak 5 adet köprü inşa edilecekti. 

Şorşor İhalesi İptal

DSİ 9. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ:  “ÖDENEKTE SORUN OLSA DA İŞLEYİŞTE SORUN YOK”
2.Etap çalışmalarına başlanamamasının ardından, Şorşor Deresi’nde ihale sonrası çalışmaların durduğu yönündeki haber ve kamuoyundaki söylentilere karşılık, DSİ 9. Bölge Müdürlüğü Basın ve Halkla İlişkiler Biriminden 2021 yılında yapılan açıklamada şu bilgilere yer verilmişti;

“Tarım ve Orman Bakanlığı Makamından alınan İhale İzni Olur’una istinaden DSİ 9. Bölge Müdürlüğümüz bünyesinde 2020 / 700847 İhale Kayıt numarası ile ihalesi yapılan Elazığ Merkez Gümüşkavak Mahallesi 2. Kısım (Şorşor Deresi) Taşkın Koruma işine ait sözleşme, yüklenici firmaya 25.05.2021 tarihinde 19.499.000 TL ihale bedeli üzerinden imzalanmış ve 01.06.2021 tarihinde ilgili firmaya yer teslimi yapılmıştır. Sözleşmeye göre işin 25.01.2023 tarihine kadar tamamlanması öngörülmüştür. Bu çerçevede yüklenici firma şantiyesini Hicret Mahallesi’nde kurmuştur. Yüklenici firma tarafından hazırlanarak onaya sunulan imalat iş programı 08.07.2021 tarihinde onaylanmıştır. Ancak ihale ile ilgili kurumumuzdan kaynaklı olmayan nedenlerden dolayı KİK sürecinde meydana gelen gecikme ve 2021 Yılı Bütçesinin durumu nedeniyle 2021 Yılı Yatırım Programında söz konusu işe ödenek tahsisi yapılmamıştır. Bu nedenle yüklenici firmanın onaylanan iş programı çerçevesinde işe devamında gecikme meydana gelmiştir. Yüklenici firma ile yapılan görüşmeler neticesinde, işin önemi de dikkate alınarak işin ilerlemesine paralel olarak ödenek temini için girişimde bulunulması kararlaştırılarak çalışmalara başlanmasına karar verilmiştir. Bütçe imkânları çerçevesinde söz konusu işin planlanan sürede tamamlanması sağlanacaktır” denilmişti. 

YAŞANAN EKONOMİK KRİZ VE ÖDENEK SORUNU 
DSİ 9. Bölge Müdürlüğü, her ne kadar yaptığı açıklamada ödenek sorununu kabul etse de yüklenici firma ile görüşülerek işlerin aksamaması ve projenin zamanında bitilmesi için gerekli adımların atıldığını ifade etmişti. Ancak süreç DSİ 9. Bölge Müdürlüğünün  öngördüğü ve açıkladığı şekilde yürümedi.

Şorşor İhalesi İptal

YÜKSEK MALİYET ARTIŞLARI KAMUDAN İHALE ALAN FİRMALARI KÖTÜ VURDU
Hakimiyet Gazetesi olarak geçtiğimiz günlerde sıklıkla dile getirdiğimiz ve Fırat Üniversitesi Diş Hastanesi ve bazı TOKİ ihaleleri örneğiyle kamuoyuna duyurduğumuz gibi geçtiğimiz yıl kamudan ihale alan firmalar, önceden öngörülmeyen yüksek fiyat artışları ve tedarik zincirindeki aksamalar sebebiyle maddi anlamda zor durumda kaldılar. 

İhale gününün birim fiyatları hesaplanarak ve bir miktar da kırım yapılarak alınan ihaleler, fiyatlardaki aşırı yükseklikler sebebiyle birkaç ay içinde devam ettirilemeyerek, ettirildiği takdirde de yüklenici firmaların aşırı zarar etmesine sebep olacak bir noktaya geldi.

YASA ÇIKARMA HAZIRLIĞI 
Bu durumu gören hükümet, özellikle kamu ihalelerinin aksamaya sebebiyet verilmemesi amacıyla önce şartnamelerde “fiyat farkı ödenmez” ibaresi bulunan ihalelerde bile fiyat farkı ödenmesine yönelik bir genelge yayınladı. Ancak bu yeterli olmayınca, inşaatların belirli kalemlerinde oluşan fiyat farkını ödeme ya da teminatın yakılmadan sözleşmenin feshedilmesi kolaylığı getirmeye yönelik bir çalışma başlattıysa da bu konuda hala bir açıklama yapılmadı.

Şorşor İhalesi İptal

KRİZ, ŞORŞOR’U DA VURDU
Son bir yıldır ülkemizde yaşanan ekonomik kriz ve yaşanan pahalılık nedeniyle ülkenin birçok yerinde ihaleler durma noktasına gelirken, Şorşor Deresi Islah Projesi Açık Kanal 2. Etap çalışmaları da  bundan nasibini aldı ve işlemlerin yüklenici firma tarafından durdurulması sonucunu getirdi.

Yüklenici firma son zamanlarda yaşanan fiyat artışları ve özellikle inşaat malzemelerinde yaşanan zamlardan dolayı zarar etmesiyle birlikte hem 2021 hem de 2022 yılında ödenek tahsis edilmemesi gerekçesi ile  çalışmalarını durdurdu. 

GÜLBASAN:“FİRMA ZARAR ETTİ” 
Konu ile ilgili Hakimiyet Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Hicret Mahallesi Muhtarı Murat Gülbasan,“Yaklaşık 1 yıl önce ihalesi yapılan Şorşor Deresi ikinci etabının yapım çalışmaları da başlamış, ihaleyi alan firma şantiyeyi bile kurmuştu. Ancak dün itibariyle bizi arayan firma yetkilileri “Biz Şorşor Deresi’nin ihalesini feshettik. İnşaat maliyetlerindeki artış nedeniyle 10 milyon lira zarar ediyoruz, bu yüzden sözleşmeyi feshediyoruz” dediklerini ifade etti.

GÜLBASAN:“YAPILMAYACAKSA BİZ AĞAÇLANDIRALIM” 
Kırkgözeler’in temiz sularının şimdilerde kötü olduğunu ifade eden Muhtar Gülbasan,“ Bu projenin ilk etabı bitmişti, ikinci etapta Şorşor Deresi’ne ne yazık ki kanalizasyon da bağlandı ve bu nedenle Kırkgözeler’in temiz suları berbat oldu. Artık pis kokudan dolayı buradan geçilmiyor. Herkes mağdur bu konuda, bir an önce dere ıslahının yapılmasını istiyoruz. Yapılmıyorsa ve oradan vazgeçiliyorsa söylesinler orayı ağaçlandıralım. Orası yalancı bir cennetti ancak geldiğimiz noktada tabiri caizse mahvolmuş durumda. Şorşor Deresi ıslah edilecek diye on binlerce ağaç kesildi orada. Bu alanın tüm özelliği gitti. Mahallede bir tek hava alabileceğimiz yer orasıydı, ora da gitti” dedi.  

GÜLBASAN:“ FİRMAYA ÖDENEK VERİLMEDİ” 
İhalenin yapılmasının üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen niye bugüne kadar yapılmadığı sorusunu soran Gülbasan,“ Bir an evvel yapılması lazım. Biz de her şeye zam geldiğini farkındayız ama ihalenin yapılmasının üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen niye bugüne kadar yapılmadı? Geçen sene bu aylarda ihalesi olmuştu. Şantiyede bir yıldır orada kurulu ama ortada hiçbir şey yok. Dün bizzat firma temsilcileri yanımıza geldi ve “Taş ekibi, noter sözleşmesi ve şantiye için yaklaşık 1.5 milyon TL harcadık yatırım yaptık ancak sözleşmesi feshetmek zorunda kaldık. Geçen yıl da bu yıl da ödenek gelmedi. Ödenek geçen yıl gelmiş olsaydı bu sorunla karşılaşmadan projeyi bitirme aşamasına getirmiş olabilirdik. Ne yazık ki bu şekilde bu projeyi yapmamız mümkün değil. 10 Milyon TL’lik bir zararımız olacak” dediler. 20 yıldır bu mahallenin muhtarıyım. İlk günden beri bu sorunun çözüleceği söyleniyor ancak 20 yıldır hala bu sorun devam ediyor. Durumumuz bu şekilde, yetkililerden acilen konuya bir çare bulmalarını istiyoruz” dedi.