Soğuk Havaların Vazgeçilmezi 'Kış Çayı'
Buse Çakmak: Soğuk havalarda en çok gripten korunmak için tüketilen kış çayı soğuk algınlığının yanında yorgunluk, astım, romatizma ve bronşit tedavisinde de sıklıkla kullanılıyor.
Kış aylarının gelmesiyle birlikte hastalıklara karşı korunmak amacıyla aktarların kış çayı mesaisi de başladı. İnsanlar, bitki ve baharat karışımlarından oluşan çayın da tüketimi artmaya başladı. Kötü hava koşullarında grip ve soğuk algınlığını önlemek için birbirinden çeşitli çaylar tezgahlardaki yerini aldı.
En çok tüketilen baharat ve bitkiler; Ihlamur, zerdeçal, zencefil, kış çayı, atom çayı, cemile sultan çayı, ballı zencefilli macun, öksürük için ise andız pekmezi oldu. En çok kullanılan ürün ise kış çayı oldu.
Kış Çayının İçeriğinde neler yer alıyor?
Sadece soğuk algınlığına iyi gelmesi ile bilinen kış çayının birçok rahatsızlığın tedavisinde kullanılması ise halk arasında az bilinen bir özellik.
Kış çayı başlıca; grip, soğuk algınlığı, nezle hastalıklarına iyi geldiği gibi, unutkanlık, yorgunluk, göğüs ağrısı, astım, romatizma ve bronşite de iyi geliyor.
23 çeşit şifalı bitki ile oluşturulan kış çayının içinde; tarçın, havlıcan, zencefil, karabiber, karanfil, ıhlamur, kuşburnu, ada çayı, okaliptüs yaprağı, elma kabuğu, papatya, hibisküs (bamya çiçeği) bitki ve baharatları yer alıyor.