Siyaset Arenası: Elazığ

Doğal Afetler, pandemi, kuraklık ve ekonomik sıkıntıların baş gösterdiği son 2 yıl neticesinde seçim sath-ı mailine girilirken ülke genelinde olduğu gibi Elazığ'da da bugünlerde siyasetin nabzı her geçen gün yükseliyor. Hem iktidar hem muhalefet içerisinde aday olma yarışları ve Elazığ'da büyük bir değişim yaşayacağı öngörülen siyasi tercihler neticesinde Elazığ'ın adeta siyasi bir arenaya dönüşeceği gerçeği de apaçık ortaya çıkıyor.

Siyaset Arenası: Elazığ

Özellikle 2019 yılı sonu ve 2020 yılı başlarında ortaya çıkan ve bugüne kadar etkisini devam ettiren doğal afetler, pandemi, kuraklık ve ekonomik sıkıntılar Türkiye genelinde olduğu gibi Elazığ’da da tüm dinamiklerin kendisini yeniden dizayn etmesine neden oluyor. 

Yaşanan sorunlar neticesinde kendisini dizayn etme gerekliliği ortaya koyan dinamiklerin başında da siyaset geliyor. Her ne kadar seçimlerin tarihi konusunda net bir şey konuşulmasa da her geçen gün siyasetin nabzı Elazığ’da biraz daha hızlı atmaya devam ediyor. Ülke genelinde vatandaşlar nezdinde sorunların konuşulduğu ve ittifaklar halinde gidilecek seçim nedeniyle Elazığ’da siyasete bakışın değişim yaşadığını savunan siyasi uzmanlar, bu nedenlerden dolayı Elazığ’da özellikle listeler belirlenirken şehrin adeta bir siyaset arenasına döneceğini belirtiyorlar. 

PANDEMİ ETKİSİNİ DEVAM ETTİRİYOR
2020 yılının başlarında ülkemizde etkisini göstermeye başlayan koronavirüs pandemisi nedeniyle özellikle ekonomi ve sosyal konularda yeni büyük sorunlarla karşılaşan vatandaşlar, sokağa çıkma yasakları neticesinde hem esnafların hem de çalışanların büyük sorun yaşadıklarını ve siyasi tercihlerinde bu sorunların da belirleyici olacağını belirtiyorlar. 

DEPREMLE ORTAYA ÇIKAN SORUNLAR
24 Ocak tarihinde büyük bir deprem yaşayan Elazığ’da son 2 yıldır konuşulan problemlerin başında ise bu depremin ortaya çıkardığı sorunlar geliyor. Deprem sonrasında yapılan çalışmaların vatandaş nezdinde nasıl karşılandığının gerçek sonucu ise yapılacak ilk seçimde belirleyici olacak. Siyasi uzmanlar yaşanan depremin, Elazığ siyasetini belirleyecek temel konuların başında geleceğini de söylüyorlar.

EKONOMİ GÜNDEM BELİRLİYOR
Döviz kurunda yaşanan dalgalanmalar ve her geçen gün artan fiyatlar neticesinde ekonomi, vatandaşların en çok konuştuğu konuların başında geliyor. Her hafta mikrofon uzattığımız Elazığlı vatandaşlar soru ne olursa olsun konuyu bir şekilde ekonomiye getiriyorlar. Siyasi uzmanlar ekonominin siyasi tercihleri belirleyecek en büyük etmen olacağını belirtiyorlar. 

ADAYLIK MÜCADELESİ
Her ne kadar yaşanan sorunların siyasi tercihleri belirlemesinde etkili olacağı söylense de Elazığ’da siyasi partilerin, ortaya koyacağı aday listeleri de büyük önem taşıyor. Bu durumu daha şimdiden öngörerek liste hazırlama çalışmalarına başlayan partilerin ve kendisini listelere yazdırmak için çaba gösteren adayların her geçen gün yeni bir kulis bilgisi gündeme bomba gibi düşüyor.

ELAZIĞ SİYASET ARENASINA MI DÖNÜYOR?
Elazığ’dan yaklaşık 40 yıl sonra ilk defa Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) bir milletvekili çıkarması sonucunda şehrimizde genelde Ak Parti’nin çekişmeli geçen liste yarışına alışkın olan kamuoyu bu kez muhalefet partilerinin de yaşadığı çekişmelere şahit oluyor. Özellikle seçime ittifaklar halinde gidilecek olması ve Cumhurbaşkanının ayrı milletvekillerinin ayrı oylanacak olması Elazığ’da muhalefeti daha hevesli ve umutlu bir havaya sokarken daha şimdiden adaylık tartışmalarının yaşanmasına neden oluyor.

SORUNLARIN GÖLGESİNDE SEÇİME DOĞRU
Olası bir erken veya zamanında yapılacak seçimlerde özellikle Elazığ’da siyasetin nasıl şekilleneceği ise merak konusu… Hem Ak Parti hem de muhalefet Elazığ’da daha şimdiden henüz açık bir şekilde olmasa da aday belirleme çalışmalarına başlamış durumda. 

DEPREM SONU İLK SEÇİM
Yapılacak ilk seçime deprem, pandemi ve ekonomik sıkıntıların gölgesinde gidildiği de bir gerçek. Ak Parti’nin mevcut milletvekillerinin de dahil edileceği bir liste hazırlayıp hazırlamayacağı veya kendisini siyaseten ispatlamış Elazığlı olmayan isimlerden hazırlanan bir listenin yanında şu anda yüksek bürokraside görev alan Elazığlı isimlerin de bulunduğu bir listenin ortaya konabileceği kulislerde konuşuluyor. 

CHP’DE GÜÇLÜ LİSTE BEKLENTİSİ
CHP’de ise Gürsel Erol’un yanında özellikle son günlerde ilimize gelerek adeta sahaya inen Ali Özcan’ın da bulunduğu bir listenin etkili olacağı ifade ediliyor. 

İYİ, İYİ İSİM PEŞİNDE
İYİ Parti’nin de Elazığ’da her geçen gün etkisini artırdığı ve Elazığ’da etkisi olan güçlü isimlerle görüşmeler yaptığı kulislere yansıyor.  Hem muhalefetin Ak Parti’nin listesine karşı nasıl bir listeyle çıkacağı hem de Elazığlı seçmenin muhalefetin listesine nasıl tepki vereceği ise merak konusu…