Sesimizi Duy Ankara!

Normalleşme döneminin başlaması ayrıca tatil ve piknik sezonu olması dolayısıyla yoğun olarak kullanılan Hazar Gölü çevresindeki çöplerin alınmaması, İl Genel Meclisi Üyesi Osman Dilek'i harekete geçirdi. Elazığ'dan umudu kesen dilek, sosyal medya hesabından 'topluluk yardımı istiyor' etiketiyle mesajını Ankara'ya ulaştırmaya çalışıyor.

Sesimizi Duy Ankara!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İlimizin en gözde tatil beldesi ve turizm cenneti Hazar Gölü, az sayıda güzel habere karşın çoğunlukla çevresel faktörler ve kirlilik haberleri ile gündeme geliyor.
Daha önce de Hakimiyet Gazetesi olarak pandemi yasaklarının sürdüğü günlerde olası normalleşme döneminin başlaması sonucu bu bölgeye ciddi bir akın ve ilgi olacağını dile getirmiş ve yetkilileri  bu konuda önlem almaları için uyarmıştık.

BEKLENEN OLDU
1 Temmuz ile  başlayan normalleşme döneminde beklenen oldu ve Hazar Gölü çevresi tatilcilerin, yazlıkçıların ve piknikçilerinin akınına uğradı.

Göl suyunun temizliği ve yüzülebilir olma özelliği gündeme gelmeden önce göl çevresinde oluşan evsel atıkların toplanmaması ve bununla birlikte gelen görsel kirlilik ve sağlıksız ortam vatandaştan büyük tepki gördü.

Bu durumu gören,  İl Genel Meclisi Üyesi olmasına ve sorunu ilgilere taşımasına karşın herhangi bir sonuç alamayan MHP İl Genel Meclisi Üyesi Osman Dilek, çözümü sosyal medya hesabından “topluluk yardımı” etiketiyle ve Ankara haritası görseliyle Ankara’daki yetkililere taşımada buldu.

“ÇÖPLER TOPLANMIYOR”
İl Genel Meclisi Üyesi Osman Dilek, sosyal medya hesabından şu cümleleri paylaştı.

“Görevleri arasında belediye sınırları dışındaki alanlarda çöp toplamak ve ilaçlama yapmak olan Mahalli idareler birliği Gezin Köyünün çöplerini almıyor ve ilaçlamayı parayla yapıyor. Yorum sizin.”

İl Genel Meclis Üyesi Osman Dilek’in paylaşımına onlarca destek geldi. İlimiz sorunları kadar Hazar Gölü ile de yakından ilgilenen CHP eski İl Başkanı Ethem Gülbay ise şu yorumu yaptı:
“İyi ki yardım istedin. Göl şu anda akan kanalizasyonlarla bir fosseptik olmuş durumda. İl Özel İdare Müdürü söz veriyor yapmıyor. Bu konuyu uluslararası kurumlara taşıyacağız”

YAKIŞMIYOR
Normalleşme dönemi ve Kurban Bayramı tatili vesilesiyle il ve yurtdışından gelenlerin sıklıkla ziyaret ettiği ve piknik yaptığı alanlar ile yazlıkların bulunduğu bölgede biriken çöplerin zamanında alınmaması çöp dağlarının oluşmasına neden olduğu iddia ediliyor.

Diyarbakır ve Mardin gibi önemli şehirlerin karayolunun geçtiği bu güzergahta yaşanan görüntüler hem şehrimize hem de gözbebeğimiz Hazar Gölüne yakışmıyor.

FARKLI İLDE OLSA…
Hazar Gölü ve Hazarbaba dağı gibi tabiat harikası alanların turizm açısından önemli bir potansiyel ve değer olduğunu ifade eden uzmanlar, bu gibi coğrafi güzellikler başka bir ilde olsa değerinin çok daha iyi bilineceğini, çok iyi değerlendirilerek şehrin ekonomisine ciddi katma değerler üretilebileceği halde ilimizin bu avantajları yeterince değerlendiremediğini belirtiyorlar.

VALİLİK EL ATMALI
Turizm sezonu ve tatil döneminde şehrin en çok ziyaretçi alan bölgelerinde teyakkuz halinde olunması, bir vali yardımcısının tek işinin bu olması gerektiğini belirten uzmanlar, bu meselenin sadece ilçe ve belde belediyeleri ile il özel idareleri ve köylere hizmet götürme birliği tarafından çözülecek bir konu olmadığını, vilayet riyasetinde kurulan ve birçok ilgili kurumdan temsilcinin katılımcı olduğu  bir komisyon marifetiyle çözülmesi gerektiğini ifade ediyorlar.

ÖZEL TOPLANTILAR YAPILMALI
İlimiz turizm beldelerinin ve tarihi mekânların sezon öncesi ve sezon başladıktan sonra her türlü ihtiyacını giderecek seri toplantılar yapılması gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, bu konuda en büyük eksikliğin sistemin kurulamaması olduğunu ifade ediyorlar.

Kurulacak ve yerleşik hale getirilecek bir sistemle, İŞKUR tarafından uygulanacak istihdamla 6 ay bu bölgelerin nezih duruma getirilebileceğini ve bunun sürdürülebilir hale getirilmesiyle sorunların çözüleceğini dile getiren uzmanlar, bu konuda ilimiz Valisi Erkaya Yırık’ın acilen harekete geçmesi gerektiğini ifade ediyorlar.