Sendika Dükalığı

Memur-Sen Konfederasyonu'na bağlı Bem-Bir-Sen Elazığ Şube Başkanı Süleyman Akay'ın, 27 il başkanıyla birlikte geçen yıl yapılan olağan genel kurulda seçilen genel başkan Levent Uslu yerine rakip adayı desteklemeleri sebebiyle görevden alınması, sendikaların ne kadar demokrat, ne kadar adil ve ne kadar şeffaf olduklarını ortaya koydu.

Sendika Dükalığı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Memur-sen Konfederasyonuna bağlı Belediye ve Özel İdare Çalışanları Sendikası (BEM-BİR-SEN) Elazığ İl Başkanlığı görevini 2009 yılından beri başarıyla sürdüren Süleyman Akay, sendika Genel Merkezi tarafından herhangi bir gerekçe gösterilmeden alınması, hem kamuoyunda hem de sendika üyeleri arasında şaşkınlıkla karşılandı.

Haber

FEDAKÂR BİR SENDİKACI, HERKESİN YARDIMINA KOŞAN BİR KARDEŞ…
Geçmişten bugüne Elazığ Belediyesinde Özel Kalem Müdür Yardımcılığı ve Ulaşım Hizmetleri  Müdürlüğü gibi önemli görevlerde bulunan, gayreti, samimiyeti ve fedakârlığı ile 2009 yılından beri BEM-BİR-SEN Başkanlığında hem üyelerin hem de Elazığ kamuoyunun gönlünde önemli bir yer edinen Süleyman Akay, kendi görevlerinde hem sendika üyeleri hem de tüm Elazığlılara her konuda yardım edip destek olmasıyla da tanınıyor.

Haber

GENEL BAŞKAN, KENDİ SEÇİMİNİ GARANTİ ALTINA ALMAK MI İSTİYOR?
İlimizde 13 yıldan beri başarılı bir sendikacılık örneği ortaya koyan ve Elazığ kamuoyunda sevilip-sayılan bir isim olan Süleyman Akay’ın görevden alınma sebebinin önümüzdeki yıl yapılacak sendika genel kurulunda muhalif aday ve çatlak ses istemeyen Genel Başkan Levent Uslu’nun talimatıyla yapıldığı iddia ediliyor.

Haber

SUÇLARI, DİĞER ADAYI DESTEKLEMEK
Geçmişte yapılan ve iki adayın yarıştığı Genel başkanlık yarışında mevcut başkan Levent Uslu’nun karşısındaki rakibi destekleyen 27 il başkanının görevden alınması ve bu işlem yapılırken herhangi bir gerekçe ortaya konmaması bu iddiaları güçlendiriyor. Tüm suçları, yine kendi aralarından birinin sendika genel başkanlığını desteklemek olan 27 şube başkanı, sırf mevcut genel başkana oy vermedikleri için görevden alınmaları, despot bir yönetim olduğu gibi sendika dükalığı olarak da yorumlandı.

BAŞARI, PERFORMANS VE FEDAKARLIK KRİTERİ YERİNE KENDİ GELECEĞİNİ KURTARMA ADIMI
BEM-BİR-SEN Elazığ Şube Başkanı Süleyman Akay ile birlikte görevden alınan 27 şube başkanının kendi görevlerinde büyük başarılar ortaya koyduğu, üye sayısı, SDS ve sosyal faaliyetlerde aktif sendikacılık yapmalarına ve herhangi bir usulsüzlük ve yanlışlık yapmamalarına rağmen görevden alınmasına her kesimden tepkiler yağıyor.

BEM-BİR-SEN Genel Başkanı Levent Uslu’nun gelecek kongrede kendisini yeniden seçtirmek amacıyla muhalif gördüğü şube başkanlarını görevden almasının ne sendikacılık, ne fedakârlık ne de vefaya sığdığını dile getiren sendika üyeleri, ‘bir dava, kendi çıkarları için ancak böyle harcanabilir’ yorumlarını yaptılar.

AKAY’IN VEDA MESAJI
Yaklaşık 13 yıldır BEM-BİR-SEN Elazığ Şube Başkanlığı görevini yürüten Süleyman Akay, kendi sosyal medya hesabından paylaştığı metinle görevden alındığını açıkladı.

BEM-BİR-SEN Elazığ Şube Başkanı Süleyman Akay yaptığı açıklamada; “Kıymetli arkadaşlarım; kuruluşu ile başladığımız 2009 yılından beri de il başkanlığını yürütmeye gayret ettiğim, belediye ve özel idare çalışanları arkadaşlarımızın emek mücadelesinde, elimizin yettiği, dilimizin döndüğü kadarıyla sendikacılık görevimizi icra etmeye ve sizleri temsil etmeye gayret sarf ettik. Ancak, BEMBİRSEN il başkanlığı görevinden, herhangi bir gerekçe belirtilmeden Genel Başkan Levent Uslu ve Genel Merkez yönetiminin talimatıyla alınmış bulunmaktayız. Bu yolda bugüne kadar bizlere desteklerini esirgemeyen, başta Sayın valimize, il, ilçe ve belde belediye başkanlarımıza, il özel idare genel sekreterimize, il genel meclisi üyelerimize ve tüm belediye meclis üyelerimize, birlikte yol yürüdüğümüz ve bizlere destek olan siz kardeşlerime, tüm iyi niyet ve desteğiniz için teşekkür ediyor, sendikacılık görevimiz sona erse de kardeşliğimizin ebedi olacağı temennisiyle selam, saygı ve hürmetlerimi sunuyorum” dedi.

TEPKİ MESAJLARI ÇIĞ GİBİ
Başarılı sendikacı Süleyman Akay’ın hiçbir resmi gerekçe sunulmadan görevden alınması, hem sendika üyeleri hem de Elazığ kamuoyunda tepki ile  karşılandı. Siyasilerden STK başkanlarına, kamu kurum yöneticilerden bürokratlara her kesimden yüzlerce isim, yapılan bu haksız uygulamaya tepkilerini dile getirdiler.

SENDİKACILIK AĞALIK MI DÜKALIK MI?
Sendikaların;  farklı ve muhalif seslere de açık, onları dinleyen ve düşüncelerini değerlendiren demokratik oluşumlar olduğuna dikkat çeken sendika üyeleri, kendisine destek vermeyen şube başkanını görevden almak gibi bir yaklaşımın antidemokratlıktan da öte sendik ağalığı ve dükalığı olduğunu ifade ettiler.

Sendika üyeleri ve şube başkanlarının demokratik bir yarış olan genel kurullarda adaylardan herhangi birini desteklemelerinin gayet normal ve en doğal demokratik hakkı olduğuna vurgu yapan sendika üyeleri, mevcut yönetimin kendisine oy vermeyen şube başkanı ve delegeleri potansiyel suçlu ilan edip ayrık otu gibi görerek temizlemek ihtiyacını duyup görevden alarak sindirilmesinin sendikacılıktan ziyade MEMUR-SEN Genel Başkanı Ali Yalçın’ın her fırsatta dile getirip eleştirdiği görüşleriyle tezat teşkil eden totaliter rejimlerde uygulanan jakoben bakışın yeni bir versiyonun olduğunu dile getirdiler. 

Söylemleri ve bu konudaki çıkışlarıyla sendika üyeleri ile birlikte tüm halkımızın takdirini kazanan MEMUR-SEN Genel Başkanı Ali Yalçın’ın, bu demokratik duruşu ve ilkeli tutumuna rağmen, BEM-BİR-SEN Genel Başkanı Levent Uslu’nun bu tavrının sendikaya da zarar verebileceğini dile getiren üyeler, 2022 Türkiye’sinde ve özellikle ülkenin en büyük ve güçlü sivil toplum örgütü Memur-Sen çatısı altında bu tür keyfi ve hissi uygulamalara yer olmaması gerektiğini ifade ediyorlar.

İSTİFALAR SÜRÜYOR
Haksız, adaletsiz ve yanlış bir kararla Genel Merkez tarafından görevden alınan BEM-BİR-SEN Elazığ şube başkanı  Süleyman Akay’a yapılan bu uygulamaya tepki gösteren onlarca sendika üyesi, istifa ederek farklı sendikalara geçiş yaptılar.

Elazığ genelinde bulunan tüm belediyeler ile İl Özel İdaresinde görevli memurlar, Akay’a yapılan bu yanlışlığı kendilerine yapıldığını ve buna tepki olarak sendika üyeliklerini sonlandırarak farklı sendikalara üye olduklarını, istifaların devam ederek önemli bir sayıya ulaşacağını dile getiriyorlar.