Şehir, Siyasetçilerinden Dertli

Özel Haber: Elazığ'ın, siyasilerinden mustarip olduğunu ifade eden Sanayi Mahallesi Muhtarı Necati Karataş, 24 bin konut yapıldığı halde 24 memnun vatandaşa rastlamadıklarını ve siyasetçilerin vatandaşları seçimden seçime hatırladıklarını belirterek, yapılan hizmetlerin halka yeterince anlatılmadığını söyledi.

Şehir, Siyasetçilerinden Dertli

Haber: Kağan İNAL- Tuba TURHAN/Hakimiyet Gazetesi muhtarların sesi olmaya devam ediyor. Bu kapsamda Elazığ’ın en eski mahallelerinden biri olan ve bir dönem şehrin hem siyasetine hem de ticaretine yön veren şehrin en eski ve köklü mahallesi olan  Sanayi Mahallesi’nin çalışkan ve gayretli  Muhtarı Necati Karataş ile mahallenin sorunlarını konuştuk.
Muhtar Karataş, Sanayi Mahallesi’nin sanayi sitesi ve çimento fabrikası nedeniyle adeta bir açık cezaevi haline geldiğini, mahalledeki gençlerin suç oranlarıyla anılmasının nedenlerinin araştırılması gerektiğini, imar planındaki geri çekmelerden dolayı depremde yıkılan evlerin tekrar yapılamadığını, mahallenin  kaderine terk edilerek harabe haline geldiğini söyledi. 

Sanayi Mahallesi Muhtarı Karataş, Avrupa Birliği’nden alınan bir fonla mahalleye kısa bir süre içerisinde bir sağlıklı yaşam merkezi inşa edileceğini belirterek, yeni kurulan spor kulübü ile ilgili bilgiler verdi. 

MAHALLE BÜYÜK BİR GÖÇ VERİYOR
Sanayi Mahallesi Muhtarı Necati Karataş, Elazığ’daki en yüksek kat sayısının kendi mahallelerinde olduğunu ancak geri çekmelerden dolayı depremden yıkılan evlerin tekrar yapılamadığını belirterek şunları söyledi: “Mahallemiz ciddi anlamda göç vermeye başladı. Nitelikli göç veriyor ve niteliksiz göç alıyoruz. Şu anda mahallemizde mülteciler yoğun olarak ikamet etmekte. Deprem bizim mahallede 150’ye yakın binanın yani bin 500 ile 2 bin arası konutun yıkılmasına neden oldu.  Mahallemizin köklü insanları bu yıkımlardan dolayı gitmek zorunda kaldı. Yeni imarla ilgili çekmelerden kaynaklı hiçbir binamız şu ana kadar yükselmediği için konutlar da tekrardan yapılmıyor. İnşallah bundan sonraki imar çalışmasında bu sorun giderilmiş olur. Mahallemizde bitişik nizam olduğu için şu anda en yüksek kat sayısına sahip olan mahallemizde yıkılan tek bir ev bile yapılamadı. Depremle birlikte Sanayi Mahallesi gitti diyebiliriz.”

SANAYİ MAHALLESİ KADERİNE TERK EDİLDİ
Bir zamanlar şehrin siyasetine ve ticaretine yön veren Sanayi Mahallesi’nin bugünlerde kaderine terk edildiğini söyleyen Muhtar Karataş, mahallenin harabeye dönüştüğünü vurgulayarak şunları kaydetti: “Biz şehrin siyasilerinden mahallelerimizi seçimden seçime hatırlamalarını değil her zaman hatırlamalarını istiyoruz. Mahallemiz Elazığ siyaset ve ticaretine yön veren bir mahalle konumundayken şu anda kaderine terk edilmiş, harabeye dönmüş bir mahalle konumuna gelmiş durumda. Bunun sorumlusu da siyasilerimizdir. Bu durumdan dolayı mahallemizdeki vatandaşlar yarın kimseyi hayırla yad etmez. Bu tarafın insanlarını küstürmesinler. Mahallemiz her zaman iktidarın yanında olmuştur ancak küserlerse bir daha yanlarında olmaları çok zor.” 

“ŞEHRİN DOĞUSUNA CİDDİ YATIRIMLAR BEKLİYORUZ”
Şehrin tüm kurumlarının ve özel sektörün mahallede yatırım yapması gerektiğini, mahalledeki genç nüfusun sadece suç oranlarıyla anılmaması, bunlara zemin oluşturacak durumların ortadan kaldırılmasını isteyen Muhtar Karataş, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bizler bu taraflara ciddi bir yatırım yapılmasını istiyoruz. Mahallemizin adının sadece suç oranlarıyla anılmasına karşıyız. Sanayi, Aksaray, Salıbaba, Çatalçeşme gibi mahallelerimizde suç oranlarının fazla olmasının nedenlerinin araştırılması da lazımdır. Suça düşen gençlerin sebepleri nedir? Sosyal ortamları yok, sportif faaliyet yapacak alanları yok, eğlenebilecekleri alanları yok, bir yeşil alan yok. Hiçbir şey olmadığından dolayı bu çocuklar suça sürükleniyor. Sorunu anlatırken çözüme odaklanmak lazım. Bu çocukların kurtarılması adına istatistiklerin oraya konulmasını ve çözüm bulunmasını istiyoruz. Şehrin muhtelif yerlerinde görüyoruz, belki aynı alanda 5-10 adet sosyal donatı alanları var. Çocukların gidip satranç oynayabileceği, tenis oynayabileceği sosyal alanları var. Bizim mahallemizde imkanları da dar olan aileler kendi mahallelerinde sosyal imkanlar sağlansa belki çocuklarını buralarda daha güzel bir şekilde eğitebilirler. Buradan istatistikleri konuşanlara çağrımız olsun, bu taraflara sosyal donatı noktasında faaliyetler yapılmasını isteriz. Sadece belediyenin değil tüm dinamiklerimizin projelerini bu taraflara yönlendirmesini bekliyoruz.”

“24 BİN KONUT YAPILDI 24 MEMNUN YOK!”
Elazığ’da siyaset makamının yapılan hizmetleri pazarlayamadığını söyleyen Muhtar Karataş, şu ifadeleri kullandı: “Genel  olarak şehir, siyasetçilerinden mustarip. O mustariplik noktasında bizlerin yazmış olduğu her olumsuz şeyin mutlak manada olumlu karşılığı oluyor. Elazığ’a 24 bin konut yapıldı, 24 tane memnun olan vatandaşı bulamadık. Bunu pazarlayamadılar. Aslında Elazığ’a bir hizmet yapıldı ama siyasilerimiz ne yazık ki halka pazarlayamayınca da olumlu karşılık yerine olumsuz karşılıklar oluştu.”

SANAYİ SİTESİ NE ZAMAN TAŞINACAK?
Mahalledeki sorunlardan da dert yanan Muhtar Karataş, sanayi sitesinin mahallenin içine kadar girdiğini ve yakın zamanda taşınması gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Mahallemizdeki en büyük olumsuzluk sanayi sitesinin bugünkü mevcut hali. Sanayi sitesi şuanda mahallemizin içine taşınmış durumda. Bin 25 adet sanayi içerisinde dükkan varken bine yakın da mahalle içerisinde dükkan var diyebiliriz. Bina altında dükkan olunca otomatik olarak hem kaldırımlar işgal ediliyor hem de gürültü ve görüntü kirliliği oluşuyor ve mahallemiz bu nedenden dolayı da göç vermeyi sürdürüyor. Bu konuyla alakalı ilimiz siyasetçileriyle görüşmelerimiz devam ediyor. Dönemin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün söz verdiği ve buna yönelik Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın projeler oluşturduğu ve üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen olumlu bir adım atılamadı. Sanayi sitelerinin mahalle dışlarına taşınacağı 10 ilden biri Elazığ’dı. Son zamanlarda bu konuyla ilgili görüşmelerimizi yaptık ve şu anda Güney Çevre Yolu’nda bir alan beğenildi. İnşallah bu konuyla ilgili Sayın Belediye Başkanımız Şahin Şerifoğulları da bizlere desteğini sunacağını söylemişti. Olursa mevcut sanayi sitemizin alanını sosyal konut alanı olarak düşündüğümüz zaman mahallemiz yeninden şehrimizin prestij mahallelerinden biri olacaktır.”

MAHALLEDEKİ DİĞER SORUNLAR
Sanayi sitesi ve çimento fabrikası nedeniyle insanların kapı ve pencerelerini açamadığını, gürültü ve hava kirliliği nedeniyle mahallenin açık bir cezaevine dönüştüğünü aktaran Muhtar Necati Karataş, mahallenin diğer sorunlarıyla ilgili şu bilgileri verdi: “Mahallemizdeki evlerin bir tarafı sanayi, bir tarafı çimento fabrikasıyla çevrili. Biz tasvir ederken yarı açık cezaevi diyoruz. İnsanların camını ve kapısını açamadığı bir mahalleden bahsediyoruz. Eğer kanser taraması yapılırsa bizim mahallemiz en yüksek oranın çıkacağı mahallelerden biridir, çünkü çimento fabrikası ve sanayi sitesi gibi etkenler var. Yine kâğıt toplayıcılarıyla alakalı sıkıntılarımız var. Tek katlı ve kerpiç binaların yıkılması nedeniyle bu insanlar bizim mahallemize akın etti. Elektrik hatlarının yer altına alınmaması da bizleri ciddi sıkıntıya sokuyor. Tellerin birbirine değmesinden kaynaklı ciddi tehlikeler var. Bu konuyla ilgili görüşmelerimizi yaptık ve 2022 yılında 5 milyonluk yatırımla bu tellerin yer altına alınması sağlanmış olacak. Mahallemizin diğer bir problemi ise Cuma Pazarı. Kapalı bir pazar yerimizin olmamasından kaynaklı mevcut alan mahallemizi ciddi şekilde etkiliyor. Yine terminal, kanal boyu gibi sıkıntılarımız sağ olsun Belediye Başkanımız Şahin Şerifoğulları sayesinde çözülmüş oldu.”  

SANAYİ MAHALLESİNE SAĞLIKLI YAŞAM MERKEZİ
Mahallede yapılacak yatırımlar ve yapılan çalışmalarla ilgili de bilgiler veren Sanayi Mahallesi Muhtarı Necati Karataş, son olarak şunları söyledi: “Yeni kurmuş olduğumuz 1. Amatör Lig’de mücadele veren ve aslında bir futbol okulu olarak düşündüğümüz futbol takımımız var. Genelde mahallemizin gençlerinin bulunduğu bir takım. Gençlerimizle bir araya geldiğimiz oluyor. Şu anda 3 maçta 3 galibiyetimiz var ve lider durumdayız. Mahallemize ‘Sağlıklı Yaşam Merkezi’ olarak adlandırdığımız Avrupa Birliği’nden çıkartmış olduğumuz ödenekle kazandırdığımız bir alan var. İçerisinde fizyoterapi, mamografi, çeşitli laboratuvarlar olan bir alan. Yıllardan beri atıl olan bir alanı projesini hazırlayarak mahallemize kazandırdık. Bu alanı belediyemizin de katkılarıyla tapu tescilini yaparak Sağlık Bakanlığı’na 25 yıl kiralanmak suretiyle mahallemize kazandırmış olduk. Çok donanımlı olduğu için birçok mahallemize hitap edecek. Şu anda inşa çalışmaları devam ediyor ve kısa bir zamanda mahallemize bu projeyi kazandırmış olacağız.”