'Savaş Basit Bir şey Değil, Gazilik Unvanı Kolay Kazanılmıyor'
Nisa Yılmaz/ Elazığlı Kıbrıs Barış Harekatı Muharip Gazileri, “gazi” unvanını kazanmanın faal bir harekat gerektirdiğine değinerek, toplumda gazilere yönelik bakış açısının eksik ve yanlış olduğunu söyledi.
Elazığ’da yaşayan Kıbrıs Barış Harekatı Muharip Gazilerinden Mehmet Yerkazan ve Nuri Bayrak, Kıbrıs Barış Harekatı’nda yaşadıklarını anlatarak, gazilerin günümüzde gerektiği değeri görmediğini ifade etti.
Kıbrıs Barış Harekatı’na askerliğinin bitmesine 4 ay kala katıldığını ifade eden Muharip Gazi Mehmet Yerkazan, şunları söyledi: “Kahramanmaraş’tan, Ankara’dan, Osmaniye’den, Kayseri’den ve İslahiye’den olmak üzere birçok şehirden Kıbrıs’a asker gönderildi. Tezkereme 4 ay kala 1974’te 1. ve 2. Kıbrıs Barış Harekâtına katılmak üzere Kıbrıs’a gittim. Kıbrıs’ta ilk tezkeresini alan da bizim tertipti. Kıbrıs’ta bazı arkadaşlarımız şehit oldu. Ebediyete giden arkadaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Sağ olan arkadaşlarımızı da hayırlı ömürler diliyorum. Kıbrıs’tan döneli 44 yıl oldu. Elbette unutamadığımız, hafızalarımızda yer etmiş anılar tabi var. Türk askeri barış getirmek için adaya gitti. Birinci harekat 20 Temmuz’da başladı. Ateşkes ilan edildi ve 14 Ağustos’ta ikinci barış harekatı başladı. Biz arkadaşlarımızla birlikte iki harekata da katıldık. Savaşa katılıp, sakatlanmadan çıkanlara muharip gazi, sakatlığı raporla kesinleşene malul gazi, hayatını kaybedenlere ise şehit diyoruz. Şehitlerimiz her daim diridirler. Rumlar, ikinci barış harekatından kaçarken soydaşlarımızı katletti. Anneler kucağında bebekleriyle toprağa gömüldü. Hiç unutmam Kıbrıs’ın bir köyünde kapıyı çaldık, yaşlı bir kadın kapıyı açtı. Türk olduğumuzu söyleyince rahatladı. Evde kendisiyle birlikte 7-8 yaşlarındaki torunu olduğunu söyledi. Kızın adı Ayşe’ydi. Rumlar, çoğun annesini ve babasını götürmüşlerdi. Ayşe’ye annesinin ve babasının geleceğini söylemiştik. Ve toplu şekilde öldürülen Türklerin arasında Ayşe’nin annesini ve babasını da gördüm.
Kıbrıs’a Barış harekatından sonra 2013 yılında, neredeyse 40 yıl sonra tekrar gittim. Kıbrıs’ta şehitlikleri ziyaret ettik. Rum kesimi ve Türkler arasında yaşam kalitesi olarak günümüzde de bariz farklar var. Türkiye’nin bu denli yardımı üzerine İngiliz hukuk sistemi ve örflerinin hakim olduğunu gördüm. Bu durum oldukça zoruma gitti.
Elazığ Muharip Gaziler Derneği Yönetim Kurulundayız. Derneğimizde gazilerimizle bir araya gelip, anılarımızı tazeliyoruz. Derneğimize ait daireyi, arkadaşlarımızla kendi imkanlarımız dahilinde satın aldık. Belediye başkanımız da bize dernekte çalışması için bir eleman tahsis etti.“
Katıldığı Kıbrıs Barış Harekatı’nda şarapnel parçası ile kolu sakatlanan malul gazi Nuri Bayrak; “Ben de ilk Kıbrıs çıkarmasında, 1974’te Kıbrıs’a gittim. Katıldığım Barış Harekatı’nda kolum sakatlandı. Gazilere yönelik bakış açısından hoşnut değilim. İnsanlar gaziliğin ne demek olduğunu bilmiyor. Ben memleketim, vatanım ve benliğim için yaptım. Savaş kolay bir şey değil, gazilik unvanı kolay kazanılmıyor. Savaşta Türk, Kürt, Alevi demeden sırt sırta savaş verdik ülkemiz için. Ülkemizi bölmek istiyorlar. Biz bunu, Kürt’üyle, Çerkez’iyle, Alevi’siyle, Laz’ıyla, Sünni’siyle bu bölünmeye izin vermemiz lazım. Bu geminin içinde hepimiz varız, batarsak hepimiz, çıkarsak yine hepimiz çıkacağız. Bunun bilincinde olmamız lazım.
Gaziliğin kıymeti bilinmiyor, insanlara öğretilmemiş. İnsanlar gazilere, bedavacı gözüyle bakıyor. Demek ki bir eksiklik var bir yerde.”
Gazilik Tanımı
Muharip Gazi
Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarından harbe fiilen katılanları, ifade eder.
Malul Gazi
Türk Silâhlı Kuvvetleri mensuplarından; Türkiye Cumhuriyeti Devleti sınırlarını korumak ve güvenliğini sağlamak görevi ile harpte veya Devletin bekasını hedef alan terör örgütlerine karşı yurt içi ve yurt dışı mücadelede her çeşit düşman veya terörist silâhlarının tesiriyle veya harp bölgesindeki harekât ve hizmetler sırasında, bu harekât ve hizmetlerin sebep ve tesiriyle yaralanarak tedavileri sonucunda sakatlığı rapor ile kesinleşenleri ifade eder.(MSB)