'Sansasyonel Sebebi Yok'

Etso Başkanı Asilhan Arslan, kamuoyunun beklediği 'ihaleye neden girilmedi?' sorusunun cevabını açıkladı. İhaleye girmemelerinin herhangi sansasyonel bir sebebi olmadığını, birçok eksikliği bulunan ve hakkında yürütmeyi durdurma davası açılan bir ihaleyi meşrulaştırmama adına, birlikte hareket ettikleri firmayla görüşülerek alınan ortak ve doğru bir karar sonucu ihaleye girmekten vazgeçtiklerini ifade etti.

'Sansasyonel Sebebi Yok'

Kağan İnal/Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Asilhan Arslan, beklenen basın toplantısını yaparak Elazığ Girişim Grubunun maden rezervi ihalesine katılmamasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. 

ETSO toplantı salonunda düzenlenen programa Ak Parti eski milletvekili Şemsettin Murat, Ak Parti eski il başkanı Mahir Sönmez, Esnaf Oda başkanları, çok sayıda STK temsilcisi, ETSO üyeleri ve basın mensupları katıldı.

'Sansasyonel Sebebi Yok'

NELER YAŞANMIŞTI
İlimizde bulunan zengin maden yataklarının Elazığ Girişim Gurubu tarafından ya da ortak hareket edeceği bir Elazığ firması tarafından işletilmesi amacıyla ETSO öncülüğünde çalışmalar başlatılmış, üç ay süre ile Elazığ gündemini bu konu oluşturmuştu.

Tüm kesimlerin desteğini alan ve ihaleye hazırlanan Elazığ Girişim Gurubu, ilimizden 300 milyonluk ön hisse toplamış, bunun üzerinin ise birlikte hareket edecekleri Elazığlı firma tarafından tamamlanacağı düşüncesiyle ihaleye katılma aşamasına gelinmişti.

İHALEYE İKİ FİRMA KATILDI
Maden ilçesinde bulunan Türkiye'nin en zengin maden rezervinin işletme ihalesi açıklandığı gibi 21 Nisan tarihinde yapıldı.

 Çelikler Taahhüt İnşaat ve Sanayi A.Ş ve Port Madencilik A.Ş'nin katıldığı ihaleyi 2 Milyar 205 Milyon TL bedelle Port Madencilik A.Ş kazandı.
 İhaleye katılmak için kurulan Elazığ Girişim Grubu ise yapılan ihaleye katılmadı. Gözlerin çevrildiği Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Asilhan Arslan, maden rezerv ihalesine neden katılmadıklarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.  

“ÖNCE İLİMİZ VALİSİ VE SİYASİLERİ BİLGİLENDİRDİM”
Maden sahasının dillendirilmesi ve sondaj çalışmalarının bilinmesiyle birlikte belli bir büyüklüğe ulaşınca konu ile ilgili de  hem ilimizin milletvekillerini hem valimizi hem de iktidar partisinin il başkanını bilgilendirdiğini ifade eden Arslan,  MTA’nın şu anda sondaj çalışmalarını sona getirdi. Büyüklüğü de çok büyüktü. Sondaj çalışmaları sonrasında raporlandıracak ve bu raporlandırma sürecinde de ihale başlayacaktı. Lütfen bu konuları birlikte takip edelim dediklerini dile getirdi.

'Sansasyonel Sebebi Yok'

 “ELAZIĞLI İŞ ADAMLARI OLARAK MADENLERE TALİP OLDUĞUMUZU AÇIKLADIK” 
Bu görüşmelerin devam ettiği süreçte iktidar parti il başkanının  konuyu Ankara’da siyasilerin katılacağı bir toplantıda bu konuyu değerlendireceklerini dile getiren Arslan açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bir değerlendirme sonucunda bize gelen cevap; ‘Başkanım, bize senin söylediğin kadar büyük bir maden olmadığı ifade edildi’ cümlesi oldu.  İhaleyle alakalı konularda il başkanımızdan şunu rica ettim. Biz Elazığ iş dünyası olarak Elazığlı iş adamları tarafından yürümesini isteriz dedim. Bunun gereklerini de yerine getirme adına her türlü çalışmaları yapmaya hazırız. Bu süreçler sıkıntılı süreçler bize her konuda öncülük ediniz tüm görüşmeleri yapabilme adına öncülük talep ediyoruz. Bu bizim en doğal hakkımız biz böyle inanıyoruz. 

“İHALENİN ERTELENME SEBEBİ AÇTIĞIMIZ HUKUKİ DAVALARDI”
İhalenin ertelenmesi sebebinin, açılan yürütmeyi durdurma davası olduğuna vurgu yapan Arslan, şunları söyledi:“Biz Elazığ girişim grubu adına çalışmaları sağladık. Bir yandan da şartnameyi inceliyoruz. Şartnamede neler var madencilik enstitüsü arama ruhsatlı maden sahsının devrinin yapılması söz konusu değil. Biz bunları konuştuk. Ankara’dan Elazığ’a geldik. Saha ihaleye çıktı. Bu gerçeklikle birlikte Madencilik Derneği Başkanı Hayri Günay vasıtasıyla yürütmeyi durdurma için dava açtık. Şartnamede aksaklıklar var. Bunların düzeltilmesini istiyoruz. Milletvekillerimizden süre uzatımı istedik süre uzatımı oldu. 13. idare mahkemesi dosyayı inceledi. Bazı soruların cevabı yok. Bakanlığa yazı yazdı. Saat 14.00’de bakanlık ihaleyi süresiz erteledi. 29 Marttaki ara karar neticesinde bakanlığın Maden İşleri Genel Müdürlüğü verdiği cevap tatmin etmediği için bir kaç soru daha soru oluştu. Bu soruların cevapları da geçtiğimiz salı günü idari mahkemeye ulaştı.” 

'Sansasyonel Sebebi Yok'

“REKABET SAĞLANMADI” 
Maden yataklarının Elazığ ve bölgesini çok iyi bir şekilde besleyebileceğini dile getiren ETSO Başkanı Arslan;  “İzabe tesislerinin kurulmasına yeterli irili ufaklı tesislere de yarar sağlayacak bunu da şartnameye koyun dedik. Herhangi bir Elazığ Girişim Grubu, dünyada madencilik sektörüne hizmet veren hangi firmanın menfaatine olan bir konu var. Kamunun menfaati var sektörün menfaati var. Mevcut maden sahasında çıkarılacak madenler Türkiye’de olan mevcut tesislerde işlenilecek. Eğer kapasitesi yetmiyorsa yeni işletmeler açılacak. Kamuda ihalede aykırı bir madde bu madde. Rekabeti oluşturacaksınız herkes eşit şekilde girebilecek, hele tekelciliğe hiç müsaade yok. Bu mevcut tesisler sadece bir firmada var kuruldukları bölgenin tüm madenlerini çalıştırıyorlar. O sahalardan madenler buralarda işletiliyordu. İkinci bir tesis %70 ve üzeri kapasitede çalışıyorsa ikinci bir tesisin kurulmasına izin verilebilir. Eğer altında kalırsa kapasite kullanım oranları 2. ya da 3. tesise ihtiyaç yoktur. İşte bu firma diğer firmalara karşı 7 milyar TL, eski parayla 7 katrilyon liralık bir rekabet üstünlüğü sağladı. Bu firmanın dışında kim alırsa alasın 7 katrilyon üstüne eklemek zorunda.” 

“300 MİLYON TOPLANDI” 
Elazığ Girişim Grubunun tüzel kişilik kazanma süreçlerinin tamamlandığına dikkat çeken Arslan, grubun yapısı hakkında da bilgiler vererek şunları söyledi: “Elazığ Girişim Grubunun yönetimi İbrahim Taşel bey, Yasemin Açık Hanım, Ayhan Polat bey, Ayhan Şimşek bey, Asilhan Arslan ve Selami Karaca bey. Bu 7 iş insanımız yine bir araya gelerek Elazığ Girişim Grubunun yönetimine talip oldu. Biz bunun çok ortaklı yapıya dönüşmesi için şirket anayasasını oluşturduk bir kenara koyduk. Malumunuz Elazığ Girişim Grubunu daha kurmadan önce anket oluşturduk. 993 kişi yaptığımız ankette bizimle birlikte olma noktasında niyetlerini bildirdi. 993 kişiyle birlikte ulaştığımız büyüklük 300 Milyon TL. İhalenin teminat mektubu 2 Milyon TL. Açık arttırmanın taban fiyatı 2 Milyar TL. Elazığ Girişim Grubuna Elazığ halkımızın takdir ettiği büyüklük bu. Bize destek olan bu 993 kişiye teşekkür ediyorum birliktelik örneği gösterdiler. Bunlar daha çok orta sermayeli hemşerilerimizin oluşturduğu katılımdı.”

 “KİMSE, BENİ UNUTTUNUZ DİYEMEZ”
İstanbul’da geniş çaplı toplantılar yaptığını ifade eden Arslan, “Televizyon reklamlarından haberlere kadar, buna ortak olması için elimden geleni yaptım. Bir kişi çıksın desin birini ayırıp almadık. Ankara’da ikili görüşmeler yaptım özellikle taahhüt sektöründe olan madencilik sektöründe yer olanlarla Kolin İnşaat, Çelikler İnşaat, SEZA İnşaat, bunlardan bazıları. Biz böyle bir ortaklık yapısı oluşturuyoruz lütfen gelip bize destek olun kapı kapı gezdim. Bütün Türkiye’de ve dünyada Elazığlılar olan derneklerinin her birine yazı ve sözlü olarak bildiri yaptım. Bir kişi bize beni unuttunuz diyemez.

“KİMSEDEN HİSSE BEDELİ ALMADIK”
 Kendilerinin bir yandan ihale süreciyle savaşırken birilerinin “Elazığ iş dünyasından topladığın paralar ne oldu?” sorularıyla kafa bulandırmaya çalıştığına dikkat çeken Arslan; “Dünyada 8 buçuk milyar var. Biri gelsin desin ki ben Elazığ Girişim Grubundan param karşılığı hisse aldım. Eğer öyle bir şey varsa Elazığ’daki 600 bin kişi yüzüme tükürsün. Ama ben onları yüce Allah’a havale ediyorum. Elazığ halkının inisiyatifine bırakıyorum. Elimizden geleni yapıyoruz. Haktan ayrılmama adına ama birileri bilgi kirliliği oluşturuyor. Keşke bu toplantıyı yapmak zorunda kalmasaydık. Bizim daha iyi işlere vakit ayırmamız lazım.”

 “ELAZIĞ HALKI, HAKKINI HELAL ETMEZ” 
Kendilerinin, ihalenin alınması yönünde  A planı, B planı gibi değişik kombinezonlarla çalıştıklarını ifade eden ETSO Başkanı Arslan; “Oradan birileri düğmeye basıp linç çalışmalarına başlatıyor. Asilhan Arslan hakkını helal eder. Ama Elazığ halkı etmez. ETSO beceremedi desin, strateji hatası yaptı desin. Başkanım hata yaptın düzelt deseydiniz o zaman. Ben ilin valisine ilin siyasetçilerine yaptım. Bu konular sıkıntılı bu konular. Kolay değil biz diyoruz ki gel Cumhurbaşkanına gidelim diyorum. Yok, ben gelmem diyor” dedi.

“NEDEN AYRIŞTIK” 
Elazığ’da hemen herkesin kendisinin siyasi görüşünü ve neye gönül verdiğini, neye hizmet verdiğini bildiğini ifade eden Arslan, “Elazığ’ın menfaatini düşündüm diye mi ayrıştık. Kamuoyundan herkes burada. Asilhan Arslan bir konuda birilerine iftira etmek için bizden böyle bir talepte bulundu. Bir kişi desin. Benim üslubum bu değil yapmam da. Allah bundan sonrada yaptırmasın. Bu süreçte bizlere destek olan STK temsilcilerine, siyasiler, kamuoyuna teşekkür ediyorum bizlere destek oldular. 

“15 ŞİRKET DOSYA ALDI 2 FİRMA KATILDI”
Maden ihalesi için 15 şirketin dosya aldığı halde sadece 2 firmanın teklif verdiğine dikkat çeken Arslan; “Bir firma imtiyazlıydı. Rekabet üstünlüğü vardı ve o aldı. Diğer firmaların kaybetmesinin tek nedeni 7 katrilyon geriden başlamasıydı. Onun için şartname değişikliği istedik. Bu şartnameyi bir firmanın dışında alabilecek bir firma yoktu. Kimlerle çalışılır hangi firmadan destek alınır bunların hepsini çok iyi biliyoruz. Son ana kadar ihaleye girme sürecini beklerken gece geç saatlerde aldığımız karar,  biz 7 katrilyon geriden ihaleye çıkamayız. En azından ihaleyi meşrulaştırmayalım kararı aldık ve çok doğru bir karardı. 

“ÇELİKLER İNŞAAT’IN İHALEYE GİRECEK OLMASINA SEVİNMİŞTİM”
İhaleye Çelikler İnşaat girecek olmasından memnunluk duyduğunu ifade eden Arslan, “Duyunca sevindim hemşehrimiz girdi dedim. Şehrimizde kalır dedim. İhale başladı 5 dakika sonra bitti. 2 artırımla bitti. Tahir Bey de bir iş adamı gibi davranıp sonlandırdı. İhale de neticelendi. ETSO’nun öncülüğünde kurulmuş bu şirkette bu ihaleye girme özelliklerine bir durum oluşmuş mu soruyorum size. Çelikler İnşaata da bu konuda ortak olmasını talep ettim. İlk söylediğim insanlardan biridir. Tek girme kararı aldılar, o şekilde de yürüdüler. Bu çalışmaları yürüttüğüm için suçluysam ben Ankara’dayken sosyal medyadan haberlerinizde yazdınız bir alanında suçluysam yüzüme deyin ki sen şu konuda suçlusun görevini yapmadığın için istifaya davet ediyoruz desin suçluysam desin.” dedi

“TEKLİF DAHİ EDEMEDİLER” 
İhaleden anlaşma parası alınması ya da ihaleden bir şeyin pazarlık konusu olmasına dair eleştirilere de cevap veren Arslan, “Bu konuda kimse bana bunu teklif edemedi, bunu söylemedi. Demek ki kimin bunu yapmayacağını çok iyi biliyorlar. Parayı kimin yemeyeceğini biliyorlar.” Dedi.

 “ŞEHRİN MENFAATLERİNİ KORUMAYA DEVAM EDECEĞİM”
İhale ilgili süreçlerin tamamlanmadığını ve devam ettiğine dikkat çeken ETSO Başkanı Arslan, “Süreçler devam diyor. Mahkeme henüz kararı açıklamış değil. Ben sizlerden aldığım yetkinin üstüne risk alarak yürüttüm. Bundan sonra da yürüteceğim. Bundan şüpheniz olmasın. Bu süreç uzun bir süreç. Bunu hatırlatmak istiyorum. Bize destek veren herkesin menfaatlerini koruyacağım. Onları ezdirmeyeceğim. Her türlü faaliyeti görüşmeyi yapmaya devam edeceğim. Orada kalan paranın hepsini olamıyorsa en büyüğünü Elazığ’a akıtmak için çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.