Saadet, 20 Vekil İstiyor

Parti yönetiminin itirazlarına rağmen Cumhur İttifakı'na geçilmesi için kulis yapan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile temasta bulunan Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Oğuzhan Asiltürk'e Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya'dan tepki geldi. Asiltürk'ün herhangi bir ittifaka katılmak için 20 milletvekilliği istemesini eleştiren Bülent Kaya 'Saadet vekil dilenmez' dedi.

Saadet, 20 Vekil İstiyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yaptığı açıklamaların altına "Milli Görüş Hareketi Lideri" diye imza atan Oğuzhan Asiltürk Saadet Partisi Gençlik Kolları’nın Akçakoca’da gerçekleşen kampında yaptığı konuşmada Saadet Partisi'nin hangi ittifakta yer alacağına dair her iki tarafın da teklifine bakacaklarını söyledi. 

"19 milletvekiliniz olsa gündem dışı konuşma yaparsınız, hiçbir şeye karışamazsınız. Ama 20 milletvekili olunca başkanlık divanında olursunuz. Otururuz görüşürüz, konuşuruz. Biz teklifleri alır değerlendiririz, ona göre karar veririz" diyen Asiltürk herhangi bir ittifaka katılmak için 20 milletvekilliği şartını yerine getirmelerini istedi.  

Asiltürk'ün Cumhurbaşkanı Erdoğan'la temasa geçmesini de eleştiren Saadet yönetiminden bu açıklamaya da tepki geldi. Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya, Milli Görüş’ün yayın televizyonu  TV5’te yaptığı konuşmada “Saadet Partisi hiç kimseden milletvekili dilenmez. Saadet Partisi kendi gücüyle, kendi özgül ağırlığıyla, kendi stratejik durumuyla hak ettiği sayıda milletvekili sayısı almak için kendisini millete arz eder" dedi.

Aslında Cumhurbaşkanı Saadet Partisi’ni ve tabanını  önemsiyor. Bu önemse oy potansiyeli ile ilgili değil. Kaldı ki Saadet’in dengeleri değiştirecek bir oy oranı yok. Ancak kendisinin de geldiği milli görüş hareketinin ana damarı olan Saadet’in ve Milli Görüş lideri merhum Erbakan Hoca’nın hedeflerini birlikte gerçekleştirmek gibi bir düşünceyle Cumhur ittifakında olması isteniyor.

Oğuzhan Asiltürk’ün gurup kurmak gerekçesi ile istediği 20 milletvekilliği sayısı, aslında pazarlıkların başlangıcına esas teşkil edecek bir sayı. Asiltürk de biliyor ki bu sayının verilmesi mümkün değil. Kurt siyasetçi özelliğini burada da göstererek pazarlığı en üst rakamdan açmasında doğal.

20 olmasa bile Saadet’e ne kadar kontenjan verilse Ak Parti için daha isabetli olur. Hatta bu isimlerden birine bakanlık da verilebilir. Saadet’in icranın içinde olması Ak Parti’ye de yarar ve otokontrol görevi görür. Zira Ak Parti son yıllarda en çok kendi tabanından ve Saadet’in savunduğu ilkelerden uzaklaştığı için oy kaybediyor. 

Saadet’in talep ettiği milletvekili kontenjanlarından birini milli görüşün hünkâr mahfili Elazığ’da kullanması, mevcut siyasi dengeleri de ciddi anlamda etkileyecek gibi gözüküyor.