Resmen Zorbalık…

Kurumlar, halka yönelik birçok mal ve hizmet alımlarını ihale yoluyla yüklenici firmalara yaptırıyorlar. İhale şartnamesinde açıkça yazılan işleri yine şartnamede yazılan TSE'li malzemelerle yaparak zamanında teslim eden firmalar her zaman takdir edilir ve kurumların da tercih ettikleri firmalar olur.

Resmen Zorbalık…
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ancak bazı firmalar da vardır ki şartnamede yazılı olan maddelerin dışına çıkıp ucuz malzeme kullanmak ve işi gereği gibi yapma konusunda geri durmak gibi bir yanlış iş ahlakları vardır. 

Burada tüm iş ve sorumluluk yapılan işi kontrol ve teslim alan teknik elemanlara düşer. Kamu parasıyla yapılan bir işin şartnameye uygun olup olmadığını denetleyecek olan bu teknik insanların vicdanları ile hareket etmesi varsa yanlışlık ve olumsuzlukların anında giderilmesini sağlamaları gerekir.

Bu görevini hakkıyla yapan teknik elamanlar ne yazık zaman zaman fiili darp ve kavgalara varan nahoş olaylarla karşı karşıya kalabiliyor.

En son İl Özel İdaresi tarafından tarımsal sulama konusundaki bir işi denetlemeye giden bir mühendisin, yüklenici firma yetkilileri tarafından darp edildiği iddiası  ve yaşanan kavgada düşme sonucu mühendisin başının taşa değmesiyle yoğun bakıma alınması ve 48 saat müşahede altında tutulması bunun son örneği oldu.

Bu olay da gösterdiki  işini doğru ve eksiksiz yapan yüklenici firmalar dışındaki problemli firmaların bu sorumsuzluğu ve suçlu olduğu halde üste çıkma gayretleri ve bunu şiddete dökmeleri, yasal bir boşluk var.

Olay sıradan bir kavga değil. İşin doğru yapılmasını isteyen ve bunda ısrarcı olan bir mühendise bu görevinden dolayı bir darp varsa  bunun cezası ve hukuktaki yeri çok farklı ve caydırıcı özellikte olmalı.

Mühendis arkadaşımıza geçmiş olsun diyor ve kamunun hakkını savunduğu için teşekkür ediyoruz.