Ramazan'da Kilo Almamak Mümkün mü?

Başak MERAL GÜNDÜZ/Diyetisyen Ayşegül Keskinkılıç, Ramazan ayında uyulması gereken beslenme tavsiyelerinde bulundu.

Ramazan'da Kilo Almamak Mümkün mü?

Ayşegül Keskinkılıç,”Toplum olarak yaşamımızda önemli bir yeri olan Ramazan ayında dinimizin gereğini yerine getirmek için oruç tutulmakta ve saatler süren bir açlık durumu ile karşı karşıya kalınmaktadır.. Bu bir ay süresince tutulan oruç ve beraberinde gelen açlık durumu kişinin metabolizmasını , günlük yaşamını tamamı ile değiştirmektedir.Beslenmemizde meydana gelen değişiklikler arasında öğün sayısı gelmekte normalde 5-6 öğün olan beslenme düzeninden 2 ana öğün ve en fazla 2 ara öğün düzenine geçilmektedir.Bireyin günlük alması gereken enerji ve besin öğeleri ihtiyacı değişmeyip, iftar ile sahur öğünü arasına yeterli ve dengeli şekilde dağıtılmalıdır.Yeterli ve dengeli beslenme düzeninin değişmemesi için en az 3 öğün tamamlanmalı , sahur öğünü kesinlikle atlanmamalıdır.

Gece yatmadan yemek yiyip oruç tutmak ve sahurda sadece su içerek niyet etmek ramazanda en sık yapılan hatadır.. Gün boyu süren açlık durumuna ilaveten sahur yapılmadığında kan şekeri oldukça düşük seyretmekte ve günlük aktivitelerimizi yerine getirememekteyiz. Sahur öğünü kahvaltı şeklinde, çok ağır olmayan yemeklerle yapılabilir.Sahur öğününde ağır yemekler tercih edildiğinde sonrasındaki uyku halinde metabolizma yavaşladığı için bu yemekler yağ ve kilo olarak vücutta depolanmaktadır.

Ramazanın kültür açısından en bilinen özelliklerinden biri sofralarda çeşitlilik ve bolluktur. Ramazan ayında özellikle pide, hamur işleri, tatlılar, kırmızı et ve pilav tüketimi artmaktadır.Buna karşılık beyaz et ve sebze tüketimi azalmakta olup sağlıklı beslenme düzeninden uzaklaşılmaktadır.Çok hızlı bir şekilde çok fazla besin tüketme ihtiyacı bizi yine yanlışa itmektedir.Çok düşük seyreden kan şekeri bu isteği doğurmakta olup beyin doyma emrini yemeğe başladıktan 15-20 dakika sonra vermektedir.Bu süre zarfında çok yüksek miktarda besin tüketirsek bu durum ilerleyen günlerde kilo artışına sebebiyet verir.

Oruç tutmanın sağlıklı insanların metabolik dengesinde çok önemli değişiklikler yapmadığı, ancak bazı hastalıklarda (şeker hastalığı, karaciğer yetmezliği vb.) veya özel durumlarda (hamilelik ve emziklilik) olumsuz sonuçlar doğurabileceği göz ardı edilmemelidir. Kronik hastalığı olan kişilerin ilgili uzman hekime danışmadan oruç tutmamaları önemlidir”dedi.
 
RAMAZANDA KİLO ALMAMAK MÜMKÜN MÜ?

Ayşegül Keskinkılıç,”Eğer yazımda bahsettiğim şekilde uzmanlar tarafından hazırlanmış kişiye özel yeterli ve dengeli bir beslenme programına göre besleniyor iseniz kilo alma durumu ile karşılaşmazsınız. Sahur öğününün önemine tekrar dikkat çekerek kesinlikle sahurun atlanmaması gerektiğini ve sahurda süt , peynir ve yumurta gibi protein ağırlıklı tok tutucu besinlere yer verilmesi gerektiğini vurgulamak istiyorum.Günlük tüketmemiz gereken 2.5 litre su ihtiyacımız iftar ile sahur arasında karşılanmalıdır. İftardan 1 saat sonra orta tempolu yürüyüş-egzersiz yapılmalıdır.Ramazan ayında artan tatlı ihtiyacımızı sütlü tatlılardan yana kullanmalıyız.Haftada 2 kez sütlü tatlı, meyveli tatlılar veya sütlü dondurma tatlı olarak tercih edilebilir.Yavaş yemeye çalışın ve mutlaka lokmaları iyi çiğneyin. Tüm bunlara dikkat edildiğinde ramazanda diyet yapmak gayet kolay olacak ve kilo alınmayacaktır”dedi.