Ramazan'a Özel Beslenme Tüyoları!

Kağan İnal-Tuba Turhan/ 11 ayın sultanı Ramazan gelirken, insanların düzensiz beslenmemesi ve kilo konusunda sıkıntı çekmemeleri için Ramazan Ayına özel beslenme tüyolarını Uzman Diyetisyen Elif Dişibüyük'e sorduk.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Ramazan'a Özel Beslenme Tüyoları!

İftar ve sahurda yeterince protein alınmaması halinde vücudun kan şekerinin düşeceğini belirten Uzman Diyetisyen Elif Dişibüyük, Ramazan ayı boyunca su tüketiminin oldukça önemli olduğunu belirtti.

“SAHURDA PROTEİN AĞIRLIKLI BESLENMEMİZ GEREKİYOR”
İftar sofrasında olduğu gibi, sahurda da protein ağırlıklı beslenilmesi gerektiğini söyleyen Uzman Diyetisyen Elif Dişibüyük, sağlıklı beslenme ile ilgili; “Ramazan döneminde çoğu insan kilo alıyor. Özellikle yanlış beslenmeden kaynaklı bu oluyor. İştah durumu çok yoğun olan kişiler için Ramazan iyi bir fırsat. Ramazan’da genellikle sahur yapılmasını tavsiye ediyorum. Diğer türlü yiyip uyunduğu zaman metabolizma yavaşlıyor ve insanlarda kilo olarak kalıyor. Bu yüzden mutlaka sahur yapılması gerekiyor. Sahurda da protein ağırlıklı beslenmemiz gerekiyor. Çok fazla tuzlu ve baharatlı besinler tercih etmememiz gerekiyor. İftarda da insanların öğünlere birden yüklenmesi söz konusu oluyor. Bu da daha sonra tansiyonu ve şekeri etkiliyor. Kan şekerini dengelemek için bir iki tane hurma yenebilir. Çorba tüketimiyle yemeğe başlayanların ortalama 10 dakika midelerini dinlendirmeleri gerekiyor. Mide dinlenmeden doygunluğu hissetmiyoruz. Daha sonra çok yağlı olmayan bir ana yemek tüketebiliriz. Ekmek olarak tam buğday veya çavdar ekmeği öneriyorum. Ben onu tüketmek istemiyorum, Ramazan Pidesi tüketmek istiyorum diyenler ise bir avuç Ramazan Pidesi yiyebilirler. Pilav yiyenler de porsiyonu çok fazla tutmamalılar. Salata tüketiminde hiçbir sıkıntı yok, yanına içecek olarak gazlı içecek yerine ayran tüketilebilir. Ramazan sürecinde tatlı ihtiyacı olanlar için iftardan 2 saat sonra meyve tüketimini öneriyoruz. Haftada bir kez sütlü tatlı tüketilebilir” diye konuştu.

YUMURTA TÜKETİMİNE DİKKAT!
İnsanları tok tutan yiyeceklerin başında yumurta geldiğini belirten Dişibüyük, özellikle zeytinin susuzluğa yol açtığı için tüketilirken dikkat edilmesine dikkat çekti. Dişibüyük konuyla ilgili; “Sahurda mutlaka tüketmemiz gereken ürünlerin başında yumurta var. Yumurta yüksek protein kalitesine sahip bir besin. Yumurta yanında peynir alınabilir. Zeytin çoğu kişide susamaya yol açabiliyor. Eğer zeytin tüketmek istemezseniz badem veya ceviz yenebilir. Sahurda kesinlikle yoğurt yenmeli, eğer yoğurt sevmiyorsanız bir su bardağı süt içilebilir. Bu hem bizim kan şekerimizi dengeler hem de bizim tok kalmamızı sağlar. Bunların yanında yeşilliğe porsiyon olarak karışmıyoruz” dedi.

“2 LİTRE SU İÇİLMELİ”
İftar ile sahur arasındaki zamanda insanların yeterince su tüketmediğine dikkat çeken Dişibüyük, iftar ile sahur arasındaki zamanda en az 2 Litre su içilmesi gerektiğini söyledi. Dişibüyük su tüketimiyle ilgili; “Ramazan döneminde bizim dikkat etmemiz gereken konulardan bir tanesi de su tüketimi. Zaten gün içerisinde su tüketemediğimiz için, iftardan sonra su tüketimini de azalttığımız için çoğu kişi kilo alarak bu süreci tamamlıyor. Ben genellikle danışanlarıma iftardan sonra ve sahurdan sonra toplamda 2 litre olacak şekilde su içmelerini öneriyorum. Detoks suları diyetlerde destekleyici olarak veriliyor. Ramazan’da detoks suyu yapmaya erinebilirler. Bu yüzden vücutlarının toplanmasını istiyorlarsa günde 2 fincan bitki çayı tüketebilirler. Bitki çayını tansiyon hastalarının doktorlara danışarak tüketmeleri gerekiyor” cümlelerine yer verdi.
 

Ramazan'a Özel Beslenme Tüyoları!
Ramazan'a Özel Beslenme Tüyoları!