Prof. Dr. Hanay: 'Sadece bir dünya var'

Başak MERAL GÜNDÜZ/Yaklaşmakta olan Dünya Çevre Günü nedeniyle, Fırat Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr.Özge HANAY,gazetemize açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Hanay: 'Sadece bir dünya var'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Prof.Dr.Özge Hanay,”Dünya Çevre Günü,İsveç’in Stockholm kentinde 1972‘de düzenlenen Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı’ndan bu yana ‘’Sadece bir Dünya var’’ sloganıyla her yıl 5 Haziran tarihinde, çevrenin korunması konusunda dünya çapında farkındalık yaratılması ve eylemde bulunulması amacıyla kutlanmaktadır. Teknoloji ve sanayinin hızla gelişmesi, çevre sorunlarının da artmasına neden olmuş, plansız endüstriyelleşme ve sağlıksız kentleşme, bireysel ve toplumsal çevre duyarsızlığı, bölgesel savaşlar, tarımda kullanılan kimyasalların bilinçsizce kullanımı, gerekli çevre koruma önlemleri alınmadan yoğun üretime geçen sanayi tesisleri çevre kirliliğini tehlikeli boyutlara çıkarmıştır”dedi.

KÜRESEL ISINMA NEDENİYLE SU KAYNAKLARI GİDEREK AZALMAKTADIR

Prof.Dr.Özge Hanay,”Bugün insanlığı tehdit eder hale gelen küresel ısınma, iklim değişikliği, ekolojik dengenin bozulması, su ve enerji kaynaklarının azalması gibi sorunlar dünya gündeminin ilk sıralarında yer almaktadır. Özellikle 2020 ve 2021 yıllarının ilk yarısında Türkiye’de yaşanılan meteorolojik ve hidrolojik kuraklık ile ülkemizin yarı kurak iklime doğru gittiğini görmekteyiz. Bu durum tarımsal kuraklığı da neden olacağından ekonomik sıkıntıları da beraberinde getirecektir. Bir diğer yönden teknolojik gelişmeler ve yaşam standardının artmasıyla birlikte suya olan ihtiyaçta her geçen gün artmaktadır. 20 yy’den beri dünyada ve ülkemizde küresel ısınma nedeniyle su kaynakları giderek azalmaktadır. Yeryüzündeki tatlı su kaynaklarının sınırlı olması nedeniyle su kaynaklarının verimli bir şekilde kullanılması gereklidir. Temiz su kaynaklarına olan bu baskıyı ve gelecekte küresel ölçekli bir su krizini azaltmada atıksuların uygun teknolojilerle arıtılarak yeniden kullanılması önem taşımaktadır. Suyun yeniden kullanımında "İçme suyu amaçlı" ve "İçme suyu amaçlı olmayan” yeniden kullanımı olmak üzere 2 sınıfa ayrılmaktadır. İlki, doğrudan ya da dolaylı olarak, akifer ve yüzey kaynağının  doldurulması, ikincisi ise kentsel, tarımsal, endüstriyel, çevresel, rekreasyonel ve su ürünleri yetiştiriciliği gibi amaçlarla yeniden kullanımıdır. Tarım sektörü suyun en fazla kullanıldığı sektörlerin başında 
gelmektedir”dedi.

EN BÜYÜK EMEK GÖNÜLLÜLERE AİTTİR

Hanay,”Türkiye’deki su kaynaklarının %77’si sulama suyunda, %23’ü ise içme ve sanayi suyu olarak kullanıldığı dikkate alındığında, uygun teknolojilerle arıtılmış atıksu, sulama suyu için önemli bir kaynaktır. Bu açıdan ülkemizde atıksuyun geri kazanılması ve yeniden kullanılmasına yönelik tesislerin planlanmasında takip edilecek adımlar, geri kazanılmış atıksuyun pazarlanması ve mühendislik  açısından ekonomik olarak alternatiflerin değerlendirilmesi ve maliyet analizinin mutlaka yapılması gerekmektedir.  Çevre sorunlarıyla mücadele ve doğal kaynakların sürdürülebilirliği konusunda en büyük emek daha çok gönüllülere aittir ve Dünya Çevre Günü’nün tüm milletlerin, toplumların ve fertlerin daha bilinçli hale gelmesine vesile olmasını diliyoruz”dedi.