Piyasa Çöktü, Halk Tükendi

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Erkan Kandemir'in milletin enflasyona ezdirilmediği, ülkenin yakın gelecekte çok geniş bir ferahlamayı göreceği ve özellikle dar gelirli vatandaşları rahatlatacak müdahaleler yapılacağını açıklamasına rağmen döviz ve akaryakıttaki son artışlar, yaşam ve üretimin her alanına zam yağmuru olarak yansıdı. Vatandaşlar bu duruma daha çok dayanamayacaklarını ifade ederek ne yapılacaksa bir an önce yapılması gerektiğini dile getirdiler.

Piyasa Çöktü, Halk Tükendi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Merkez Bankasının faizi iki puan düşürmesi ile dövizin yükselmesi ve Ekim ayı içinde akaryakıt fiyatlarına gelen zamlar vatandaşın gündeminden düşmüyor. 

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş, enerji fiyatlarındaki artışın devam etmesi ve 9,80’leri aşan dolar kurunun bu seviyelerde kalması durumunda yeni akaryakıt zamlarının kapıda olduğunu söyledi.

EŞEL MOBİL SIFIRLANDI
Aktaş’ın aktardığına göre benzine gelecek son zamla birlikte İstanbul’da bu gece yarısından itibaren fiyat 8,39 seviyesine gelecek.

EPGİS başkanı, eşel mobil sistemiyle karşılanan 2,53 liralık payın olmaması durumunda ise benzinin şu an 11 lira 50 kuruş seviyesinde olacağını söyledi.

Eşel mobil sistemi, motorin, benzin ve otogazda vergilerin azaltılması yoluyla zamların tüketiciye yansımasının önüne geçen bir sistem. Benzinde 2,53, motorinde 2,05 LPG’de ise 1 liralık zam bu sistem aracılığı ile karşılandı ve kapasite tamamen doldu.

DAHA DA ARTACAK
Eşel mobilin regüle ettiği sistemin sıfırlanmasının ardından ise benzinde 58 kuruş, LPG’de 1,21, motorinde ise 87 kuruşluk fiyat artışı gözlendi.

Aktaş, ayrıca kur ve akaryakıt fiyatlarına bağlı olarak zam dalgasının sürebileceğinin altını çizerek şunları söyledi: ”Eğer yurtdışında ürün fiyatlarının artışı böyle devam eder ve yurt içinde döviz kurunda herhangi bir gerileme olmadığı takdirde bir miktar daha yukarı yönlü seyir görünüyor maalesef.“

DÖVİZİN ARTIŞI DEVAM EDİYOR
Merkez Bankası’nın (MB) piyasa beklentilerini aşan iki puanlık faiz indirimi ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 10 Batılı büyükelçinin ‘istenmeyen kişi’ ilan edilmesi için talimat verdiğinin açıklamasının ardından dolar/TL kuru dün gece uluslararası piyasalarda 9,85’in üstünü test ederek rekorunu güncellemişti. Dolar bugün ise 9,74-77 bandında hareket ediyor.

KANDEMİR: “DAR GELİRLİ RAHATLAYACAK”
Döviz ve akaryakıtta yaşanan artışlar ile ülke ekonomisi büyük darbe almış ve sektörler durma noktasına vatandaşların ise ciddi geçim sıkıntısına düştüğü bu günlerde AK Parti tarafından  dar gelirli vatandaşı rahatlatacak müdahaleler sinyali geldi.

“GENİŞ FERAHLAMA GÖRECEĞİZ”
Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Erkan Kandemir, CNN Türk canlı yayınında önemli açıklamalarda bulundu. 

Ekonomide atılacak adımlara ilişkin bilgi veren Kandemir, "Burada tabii bizler sokağın sesini dinliyoruz. Vatandaşımız müsterih olsun. Bizler birçok meseleyi yönetmiş ülkeyiz. Bu geçici dalgaların nihayetinde çok güzel bir ortama bağlanacağına inanıyorum. Tüm aktörler çalışıyor. Milletimizin gönlü rahat olsun. AK Parti döneminde milletimiz enflasyona ezdirilmemiştir. Bu dönem çok geniş bir ferahlamayı göreceğiz. Özellikle dar gelirli vatandaşlarımızı rahatlatacak müdahaleleri göreceğiz. İşçi ve memurlarla müzakereler vardı. Son dönemde bu kadar mutlu bir toplu sözleşmeye imza atılmamıştı. Devamı gelecek. Hiç kimsenin endişesi olmasın." dedi.

VATANDAŞ UMUTSUZ
Kandemir’in önümüzdeki süreçte ekonominin rahatlayacağı ve dar gelirlilerin nefes alacağına dair açıklamalarının gerçekleşmesini mümkün görmeyen vatandaşlar, hayat pahalılığına rağmen bazı Ak Partililerin ülkemizi diğer batı ülkeleri ile mukayese ederek durumun çok da kötü olmadığına dair açıklamalarını, halk inandırıcı bulmuyor. 

SİYASİ GÜDEMLER EKONOMİYİ VURUYOR
Ülkemiz ekonomisinin hemen her gün daha da geriye gitmesi ve vatandaşların alım güçlerinin yok olmasının en önemli sebeplerinin yapılan siyasi açıklamalar ve dış politika olduğuna dikkat çeken uzmanlar, Türkiye gibi güçlü ekonomiye sahip olmayan ülkelerde siyasi polemik ve tartışmaları bu yönüyle de değerlendirmek ve daha özenli bir dil kullanmak gerektiğini ifade ediyorlar.

SORUNU KONUŞAN ÇOK, ÇÖZÜM ÖNEREN YOK
Tüm dünya gibi ülkemizin de yaşadığı ekonomik sorunları televizyon ekranlarında saatlerce tartışan ancak çözümüne dair herhangi bir öneri getirmeyen bilim insanı, ekonomist ve gazetecilerin artık sorun yerine çözüme yoğunlaşması gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, böylesine önemli bir sorunun, sadece  iktidar tarafının değil, muhalefet partileri, ekonomik kuruluşlar ve konunun uzmanları tarafından da tartışılarak çözüme ulaşılmasının mümkün olduğunu ifade ediyorlar.

İSRAF EKONOMİSİ VE ACİL OLMAYAN YATIRIMLAR 
Ülkemiz ekonomisinin sıkıntıya düşmesinde en büyük sebebinin elbette pandemi süreci ve bu sürecin sisteme maliyeti konusunda hemfikir olunduğunu ifade eden uzmanlar, ancak bununla birlikte kamu kurumlarının lüks içinde israf ekonomisi uygulaması, ihalelerin rekabetçi bir ortamda değil belirli holdinglere verilmesi, geçiş ve hasta garantili olduğu iddia edilen köprü, otoyol ve şehir hastaneleri ile çok elzem olmayan köprü, tünel ve birkaç yıl önce yapılmış duble yolların tümüyle sökülerek yeniden yapılmasından kaynaklı bir bütçe kaybı olduğunu belirtiyorlar.