Partilerin, Sandık Güvenliği Yarışı

Siyasi partiler, seçim öncesi çalışmalar yanında oyların sayım süreci ve sonrası sandık güvenliği için de hazırlık yapmaya başladı. Oyların sayım işlemi sırasında kayıp yaşamak istemeyen partiler, seçime bir yıl kala sandık görevlisi belirlemek ve eğitmek için kolları sıvadı ve eğitimlere başladı. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, sandık başını terk eden parti görevlisinin derhal partiden atılması talimatını verdi.

Partilerin, Sandık Güvenliği Yarışı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Siyasi partiler seçim öncesinin yanı sıra, oyların sayım süreci ve sonrası için de hazırlık yapmaya başladı. Oyların sayım işlemi sırasında kayıp yaşamak istemeyen partiler, seçime bir yıl kala sandık görevlisi belirlemek ve eğitmek için kolları sıvadı. Ak Parti, bu çalışmaları bir yıl öncesinden başlattı. 6 partili ittifak ise ülke genelinde en az 185 bin sandık görevlisi bulmayı hedefliyor.

HAZIRLIKLAR BAŞLADI 
Genel seçimlerin zamanında yapılması durumunda 2023 yılının Haziran ayında, Türkiye sandık başına gidecek. Siyasi partiler seçim öncesinin yanı sıra oy verme işlemleri ve sonrası için de hazırlık yapmaya başladı. AK Parti seçim işleri başkanlıklarında istişare toplantıları düzenleyip müşahit eğitimlerine başlarken 6 partili muhalefet, seçim güvenliği kurulu oluşturdu. Partiler oyların sayımı sırasında sandık başlarında bulunacak seçim görevlilerinin belirlenmesi ve eğitilmesi için hazırlık yapıyor.

Partilerin, Sandık Güvenliği Yarışı

SEÇİM, SANDIKTA KAZANILIR
Son yıllarda yapılan seçimler sonrasında sandık başında yaşanan usulsüzlükler ve sonrasında gerçekleşen tartışmalar ve itirazlar,  sandık başlarının öneminin artmasına neden oldu. 24 Haziran 2018 yılında gerçekleşen seçimlerde 14 ilde seçim sonuçlarına itiraz edildi. 

İtirazların büyük çoğunluğunu, oyların hatalı sayılması veya birleştirme tutanaklarında hata yapılması oluşturmuştu. Geçtiğimiz Yerel seçimleri sonrasında YSK'ya yapılan itirazlar sonuncunda 13 yerde seçimler yenilendi. 2019 Yerel Seçimlerinde ise İstanbul’un yanı sıra üç ilçe ve bir belde de seçimlerin yenilemesi kararı verildi.

Partilerin, Sandık Güvenliği Yarışı

AK PARTİ EĞİTİMLERİ 
Yerel seçimlerde İstanbul, Ankara gibi büyük illerde seçimi kaybeden AK Parti, 2023 seçimlerinden sandık başından kaybetmemek için hazırlık yapıyor. Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, bir süredir il başkanlıklarını ziyaret ederek seçim işleri başkanları ile bir araya geliyor ve seçim hazırlıklarını konuşuyor. Bu hazırlıkların arasında sandık başlarında görev alacak partililerin belirlenmesi ve bu isimlerin eğitilmesi geliyor.

ISLAK İMZALI BİRLEŞTİRİLMİŞ SANDIK SAYIM TUTANAĞI MUTLAKA ALINACAK
Yasa gereği siyasi partilerin temsilcileri oy sayımı sırasında itirazlarını oy sayım tutanağı düzenlenmeden yapmaları gerekiyor. Bu nedenle sandık başındaki kişilerin eğitimi büyük önem taşıyor. AK Parti 24 Haziran seçimlerinden Türkiye genelindeki sandıkların yüzde 99’da görevli bulundurmuştu.

Partilerin, Sandık Güvenliği Yarışı

6 PARTİ EN AZ 185 BİN KİŞİYİ GÖREVLENDİRECEK
AK Parti gibi muhalefet partileri de bu konuda hazırlık yapıyor. 6 partinin genel başkanlarının ikinci toplantısında seçim güvenliği komisyonu oluşturulması kararlaştırılmıştı. Partilerin genel başkan yardımcılarından oluşan komisyon oy sayım sürecinde görev alacak isimlerin belirlenmesi için çalışacak. 6 parti Türkiye’de seçimlerde kurulacak 185 bin sandığın her birinde en az bir görevli bulundurmayı amaçlıyor.  

Bu konu ile yapılan toplantılarda iki konuya vurgu yapılıyor. Birincisi ne pahasına olursa olsun sandık başından bir an olsa bile ayrılmamak, ikincisi ise birleştirilmiş sandık sayım tutanağının ıslak imzalı bir nüshasını alarak parti SKM’lerine ulaştırmak.

Partilerin, Sandık Güvenliği Yarışı

KILIÇDAROĞLU: “PARTİDEN DERHAL ATARIZ”
Seçimlerdeki sandık güvenliği CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da gündemindeydi.

Partisinin Ankara İl Başkanlığı tarafından düzenlenen programda sandık güvenliği konusuna değinen Kılıçdaroğlu, sandıkta görevli kişinin sigara veya yemek bahanesiyle sandığı terk etmemesi gerektiğini söyledi.

"YEMEK YEMEDİN DİYE SANDIK MI TERK EDİLİR"
Kılıçdaroğlu, "O gün sigara içmeyecek. 'Bana yemek gelmedi. O zaman ben burayı terk ediyorum.' Derhal partiden atılması lazım. Bu konuda çok kararlıyım. Bir yemek yemedin diye, sandık mı terk edilir." dedi.

ELAZIĞ’DA DURUM NE? 
Seçimlere bir yıl kala Elazığ’da bulunan siyasi partilerde seçim çalışmaları öncesinde sandık görevlilerine eğitimler düzenlemeye başlayacak. Genel Merkezlerin talimatları doğrultusunda oyların sayım süreci ve sonrası için sandık görevlilerini belirleyecek.

SİYASİ PARTİLER SAHADA 
Elazığ’da bulunan siyasi partilerden Ak Parti, Saadet, YRP, MHP, BBP gibi partiler her an seçim yapılacakmış gibi sandık görevlileri konusunda eğitimlere başlamış durumdalar. Çalışmalar kapsamında Ak Parti, MHP, CHP, İYİ Parti, Yeniden Refah Partisi, Saadet Partisi, Deva Partisi, Gelecek Partisi ve seçimlere girecek diğer partiler sandık görevlisi eğitimlerine başlıyor. 

CHP ÇALIŞMAYA BAŞLADI  
Katıldığı televizyon programında 15 Mayıs'ta Elazığ'dan seçim kampanyasına başlayacaklarını belirten CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, şöyle konuşmuştu; “Ayın 15'inden itibaren seçim bölgemde olacağım seçim kampanyasını Elazığ'da başlatıyoruz.” demişti. 

AK PARTİ TOPLANDI 
AK Parti Elazığ İl Başkanlığı ise aylar öncesinden seçim çalışmalarına başlamıştı. Mahalle Temsilcileri ve Sandık Görevlileri ile parti binasında bir araya gelen AK Parti Elazığ İl Başkanı Şerafettin Yıldırım, teşkilat çalışmalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunmuştu. 
Yıldırım; “Teşkilat çalışmalarımız kapsamında Mahalle Başkanlarımız ve Sandık Görevlilerimizle dönem dönem bir araya geliyoruz. Merkez İlçe Başkanımız Ömer Faruk Çelik ve Seçim İşleri Başkanımız  Fatih Çelik’in de katılımıyla üçüncü toplantımızı yaptık. Bu toplantı ile birlikte 12 mahallemizin mahalle başkanları ve sandık görevlilerine yönelik eğitim toplantılarımızı tamamlamış olduk. Bundan sonraki diğer mahalle başkanlarımız ve sandık görevlilerine yönelik eğitimlere devam edeceğiz. AK Teşkilatımız bünyesinde görev alan her bir arkadaşımız, davasına bağlı bir şekilde çalışma bölgesinde görevini layıkıyla sürdürüyor.” demişti. 

İYİ PARTİ’DE EĞİTİMLER BAŞLADI 
Geçtiğimiz aylarda İYİ Parti Genel Merkezi tarafından sandık görevlisi eğitim programı başlatılmıştı.  Seçim hazırlıkları kapsamında verilen sandık görevlisi eğitimine Elazığ’dan da isimler katılmıştı. Eğitim sonunda sertifikalarını alan isimler, İYİ Parti Elazığ İl Başkanlığı tarafından görevlendirilen sandık görevlilerine eğitim verecekler.

DİĞER PARTİLER HAZIRLIK YAPIYOR 
Elazığ’da bulunan diğer siyasi partiler de Genel Merkezlerin talimatları doğrultusunda eğitimlere başlayacak. Genel Merkez de verilecek eğitimlere katılacak isimler, daha sonra bölgelerine geri dönerek eğitim programları düzenleyecek ve çalışmalarına başlayacak.