OSB KİME HİZMET EDİYOR?

'SİZİ YATIRIMA DEĞİL KAZANMAYA DAVET EDİYORUZ' SLOGANIYLA REKLAMINI YAPAN ELAZIĞ'IN SANAYİ VE KALKINMASINDA ÖNCÜ VE ÖNDER OLMASI GEREKEN ELAZIĞ OSB İŞADAMLARIMIZA MI YOKSA BİRKAÇ KİŞİYE Mİ HİZMET EDİYOR ?

OSB KİME HİZMET EDİYOR?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Şehirlerin kalkınması ve gelişmesinde bir numaralı kurum olan OSB’ler, tüm Türkiye’de bu misyonu hizmet için çalışırken Elazığ OSB ne yazık ki üç kişiye hizmet ediyor görüntüsünü veriyor.

1984 yılında kurulan ve kendi web sitesinin  “misyonumuz” bölümünde;  “Elazığ Organize Sanayi bölgesindeki işletmelerimizin iş geliştirme, birim maliyetlerini düşürme, verimlilik, navlun giderlerini düşürme konularında çalışmalar yapmak. Enerji maliyetlerini minimize edecek çalışmalar yaparak Organize Sanayi Bölgemizin elde edeceği tecrübeleri Ülkemizin sanayi politikalarında kullanılacak politikalar haline getirmek, İşletmelerimiz için yapılacak eğitim, araştırma, geliştirme ve yenilik çalışmalarını teşvik etmek. Günümüzde Bölgemizin örnek OSB projelerine imza attığı gibi, gelecekte de kalıcı ve örnek projelere imza atmak. Çevre dostu bir OSB oluşturma misyonuyla hareket etmek.” gibi süslü cümleler ortaya koyan Elazığ OSB’nin bu amaca ne kadar yaklaştığı merak ediliyor.

 

DÜNYA İLE REKABET Mİ?

Kendilerine, bölgesel rekabeti geçtik dünya ile rekabeti hedefine koymasına rağmen Türkiye’de bile çok bilinen ve tanınan bir marka oluşmasına yönelik destek ve katkı sunamayan Elazığ OSB; bakın vizyonumuz bölümünde neleri hedeflemiş de neleri başarabilmiş:

“Elâzığ Organize Sanayi Bölgesi, dünya ile rekabet edebilecek maliyet ve kalitede ürünler üreten, doğru ve verimli yönetişim tekniklerini kullanabilen işletmeler oluşturma noktasında çalışmalar yapan, uluslararası standartlarda mükemmelliği yakalayan, işletmelerini organize edip, işletmelerinin; enerji, navlun, eğitim, danışmanlık, sağlık ve güvenlik maliyetlerini minimize eden, “TEK DURAK OFİS” mantığı ile OSB’ de faaliyet gösteren sanayicilerin her türlü izin, ruhsat ve bürokratik işlemlerini kaynağında sonuçlandıran bir organize sanayi oluşturarak, Organize Sanayi Bölgeleri içinde bir marka olmayı hedefler. Bölgemizdeki sanayicilerimizin her türlü alt yapı hizmetini, sürekli olarak aksatmadan yürütecek, teknolojik ve bilimsel gelişmeler doğrultusunda sürekli iyileştirme ve sürdürülebilir yaşam koşullarını sağlamak önceliğidir. Elazığ OSB, OSB’deki işletmelerin iş hacminin artırılmasıyla oluşacak katma değerin tüm OSB’ye yayılacağının da bilincindedir.  Sonuç olarak; çevre bilincine sahip, hizmet kalite ve çeşitliliğini artıran, sanayici sorunlarını çözen, sanayiciler için bir cazibe merkezi olan, üreten ve ürettiğini ihraç edebilen, üniversitelerle entegre olmuş bir teknoloji merkezi olmak vizyonumuzun en önemli hedefidir.”

TEMENNİLER GÜZEL AMA YATIRIMCIYA DESTEK YOK

Elazığ’ın sanayi ve kalkınmasının baş mimarı olası gereken Elâzığ OSB’nin yatırımcılara verilen arazileri adil ve hakkaniyetli vermediği, aralarında üst düzey siyasetçilerin de olduğu çok sayıda insana tahsis edilen arsalarda hala bir yatırım yapılmadığı, yapılanların ise üretimden ziyade arsanın belli bir süre sonra kendi mülkiyetlerine geçmesi için boş hangarlar yaptığı ifade ediliyor.

TAHSİS ŞARTLARI UYGULANMIYOR

OSB’de yatırım yapma şartı ile arazi tahsis edilen birçok işadamının tahsis şartları gereği belirli bir süre içerisinde yatırım yapmadığı takdirde arsanın geri alınması şartına rağmen yıllar önce tahsis edildiği halde hiçbir ciddi yatırım yapılmadığı, bazılarının ise uyanıklık gösterip birkaç baraka yaparak yatırım süsü verdiği görüldüğü halde idare tarafından herhangi bir işlem yapılmaması tepkilere sebep oluyor.

YENİ YATIRIMCILARA DÜNYANIN BÜROKRASİSİ

Önceden tahsis edildiği halde bugüne kadar herhangi bir yatırım olmaması sebebiyle atıl durumda olan arazilere karşın, yatırım yapmak isteyen be arsa talep eden ciddi yatırımcılara ise bin bir türlü zorluk gösterilerek bürokratik engeller çıkartıldığı ifade edilen OSB’nin şehre yeni yatırımcı gelmesi diye bir derdinin olmadığı da görülüyor.

2 KİŞİ NE DERSE O…

OSB’nin bir oy farkla da olsa seçilmiş bir başkanı varken işleri genelde biri kanepeci biri de damperci olan iki yetkilinin yönettiği, Başkan Suat Öztürk’ün yapısı gereği yatımcılarla ve yatırım yapmayı düşünen girişimcilerle görüşerek onlara Elazığ’ın yatırım cenneti olma gerçeğini sabırla ve güzel bir ifade ile anlatması mümkün olmadığından bu görevi iki yönetim kurulu üyesi devralmış gibi görülüyor. Ancak aldıkları bu görevi de yanlış anladıkları ve hedef kitleyi bırakarak şehrin önde gelen isimlerine kendilerini gösterme amaçlı etkinlik yapma faaliyeti ile karıştırdıkları gözlemleniyor.

PROTOKOLA ZİYAFET, YATIRIMCIYA EZİYET

OSB adına öne çıkan bu iki şahsın en önemli özelliğinin il protokolüne kendi işletmelerinde mevsimine göre bazen kuru fasulye bazen güveç ya da mangal partisi düzenleyerek kendilerini gündemde tutma eylemlerinden başka hiçbir dert ve gaileleri olmadığı iddia ediliyor. Son genel kurulda da iki yılda bir yapılan OSB seçimlerini sesiz sedasız dört yıla çıkaran maddeyi kıl payı kabul ettiren mevcut yönetimin başarısızlığı ve hem OSB’nin mevcut sorunları ile hem de yani yatırımcılarla çok da ilgilenilmediği ifade ediliyor.

ELAZIĞ SİZLERLE NE KAZANDI?

Uzun süreden beri Elazığ OSB Başkanlığını yürüten Suat Öztürk ve yönetim kurulu ile Elazığ sanayi ve ticaretinin neler kazandığı, kendi dönemlerinde OSB’deki istihdam miktarı ile işletme sayısında nasıl bir ilerleme kaydedildiği, şehir ekonomisine bu dönemde ne kadar tutarında bir girdi sağlandığının raporlar ve belgelerle anlatılması ve kamuoyuna duyurulması gerektiğini ifade eden işadamları, bu konuda OSB’nin hangi hizmetlere imza attığının duyurulması gerektiğini belirtiyorlar.