'ORTA HASARLI BİNALARIN GÜÇLENDİRİLMESİNE ENGELİM'

Ömer Enes YILAR/İTÜ Öğretim Üyesi Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, İzmir'de meydana gelen 6.6'lık deprem sonrası katıldığı TV yayınında orta hasarlı binalarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

'ORTA HASARLI BİNALARIN GÜÇLENDİRİLMESİNE ENGELİM'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Deprem sonrası yaptığı çalışmalarla Elazığ halkının gönlünü kazanan ve geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Türkiye Afet ve Acil Durum Kurulu’nda çalışmak üzere görevlendirilen Doç. Dr. Kürşat Esat Alyamaç’tan sonra orta hasarlı binalarla ilgili önemli bir açıklama da İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan’dan geldi. 1967 yılındaki Adapazarı depreminden sonra orta hasar olarak nitelendirilip güçlendirilen binaların 1999 depreminde yıkıldığını belirten Ercan, “Benim 81 yaşındaki annemi ters çevirip boyayıp ruj sürüp 18 yaşındaki bir kız yapabilir misiniz” dedi.

 

1967 DEPREMİNDE GÜÇLENDİRİLEN BİNALAR 1999 DEPREMİNDE YIKILDI

İnşaatçılar bana kızmasın ben güçlendirmelere engelim diyen Ercan konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “1967 yılında Adapazarı depremi oldu. Orta hasarlı binaları güçlendirdiler. Daha sonra 1999 depreminde o güçlendirilmiş Adapazarı evlerinin hepsi yıkıldı. Orada insanlar öldü. Peki buna neden izin veriliyor? Benim 81 yaşındaki annemi ters çevirip boyayıp ruj sürüp 18 yaşındaki bir kız yapabilir misiniz, yapamazsınız. Eğer bir yapı ve yer kötüyse o yapıyı yıkacaksın, yeniden yapacaksın. İnşaatçılar bana kızmasın hocam güçlendirmelere engel oluyor falan diye evet ben güçlendirmelere engelim.”

 

5 VE ÜSTÜ DEPREMLERİ ÖNCEKİ YILLARA GÖRE DAHA FAZLA YAŞAYABİLİRİZ

BEÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kutoğlu, aylar öncesinde Elazığ depremi sonrası açıklamalarda bulunarak 2020 ve 2021 yıllarında 5 ve üzeri depremlerin önceki yıllara göre daha fazla yaşanabileceğini ifade etmişti. Kutoğlu açıklamasında şu ifadeleri kullanmıştı: “1999 yılı depremi dünyanın dönüş hızının neredeyse en dipte olduğu zamanda Van 2011 depremi de yine azalma trendinde. Hızın daha da düştüğü 2019 yılında bir önceki yıla göre 5 ve üzerindeki depremleri daha çok yaşamışız. 2020 yılında hız giderek azalıyor bu perspektife göre 2021 yılında daha da azalacak dolayısıyla bu kesin değil ama istatistiklere göre 2020 ve 2021 yılında 5 ve üstü depremleri sayıca önceki yıllara göre daha fazla yaşayabiliriz buna hazırlıklı olmamız lazım.”

 

7 ÜZERİ DEPREM BEKLENEN YERLER ARASINDA ELAZIĞ’A YAKIN BİRÇOK İL VAR

Gazeteniz Hakimiyet deprem sonrasından bugüne orta hasarlı binaları sürekli gündeme getirmişti. Bu binalarla ilgili alanında uzman bilim insanlarının açıklamaları da gösteriyor ki orta hasarlı binalar konusunda çok acil adımlar atılması gerekiyor. Olası bir Bingöl veya Malatya depreminde ya da çevre illerde yaşanacak bir depremde bu binaların akıbeti sorgulanır hale gelmiştir. Tüm bunların yanında yakın gelecekte Elazığ’da yeninden bir deprem olmayacağının garantisini kimse veremezken yetkili kişilerin açıklamalarına kulak verilmesi ve bu binaların bir çözüme kavuşturulması gerekiyor.