ORTA HASAR BULMACASI

24 Ocak'ta Elazığ'da meydana gelen 6,8 şiddetindeki yıkıcı depremin üzerinden neredeyse dokuz ay geçmesine rağmen henüz tam olarak bir çözüme kavuşturulamayan 'orta hasar' konusunda vatandaşlar artık bir çözüm bulunmasını istiyor.

ORTA HASAR BULMACASI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ömer Enes YILAR/24 Ocak’ta meydana gelen depremin ardından yaraların sarılması için birçok çalışma başlatılmış, hızlı binaların hasar durumları tespit edilmişti. Orta hasarlı olarak adlandırılan ve güçlendirilerek tekrar yaşanabilir hale getirilmesi istenen binalarda yaşayan bazı vatandaşlar durumdan şikâyetçi. Öyle ki orta hasar olarak tespit edilen binaların bir kısmı sahipleri tarafından hızlıca onarılmaya başlandı ancak bazı binalarda durum o kadar içler acısı ki güçlendirme için oluşacak ücret binanın yeniden inşasına denk geliyor.

 

ORTA HASAR MAĞDURİYETİ İÇİN AFAD MARİFETİNİ GÖSTERMELİ

Geçtiğimiz günlerde Elazığ AFAD İl Müdürlüğü uzun bir çalışmanın sonucunda hak sahipliği başvurularını neticelendirmişti. Durumdan memnun olmayan vatandaşlar için itiraz süreci halâ devam ederken AFAD İl Müdürü Osman PIHTILI, katıldığı yerel bir televizyon programında orta hasarlı olarak tespit edilen binalardan hak sahibi başvurusu kabul edilenlere konut verilmeyeceğini, böyle bir yasanın olmadığını ancak güçlendirme kredisi sağlanacağını bildirmişti.

AFAD İl Müdürlüğü tarafından açıklanan verilere göre Elazığ’da ağır ve orta hasarlı konut sahibi 31 bin 680 afetzedenin 24 bin 779’u hak sahipliği başvurusu yaptı. Ağır hasarlı konut sahiplerinden 13 bin 330’u hak sahibi olurken 5 bin 9’unun ise başvuru reddedildi. Asıl önemi olan konu ise orta hasarlı binalardan hak sahipliğine başvuru yapanların sayısı… 10 bin 79 afetzededen sadece 4 bin 281’i hak sahipliği başvurusu yaptı ve 2 bin 878’inin başvurusu kabul edilirken bin 341’i reddedildi. Vatandaşlar AFAD’ın tam da bu noktada devreye girmesini,  binası orta hasar olup hak sahipliği kabul edilen kişilerden konut talebi olanların yapılan konutlardan faydalandırılmasını istiyor. 

 

ORTA HASAR SORUNU KANGRENE DÖNÜYOR

Orta hasarlı binaların bulunduğu bazı alanlar (örneğin: Mustafapaşa Mahallesi, Abdullahpaşa Mahallesi) kentsel dönüşüm alanı ilan edilmiş ve burada yer alan yapılar yıkılmıştı. Evleri bu gölgelerde olmayan vatandaşlar ise kaderine terk edildi.

Hakimiyet Gazetesi olarak her türlü tehlikeyi göze alarak fotoğrafladığımız bir orta hasarlı binada durum içler acısı. Bina depremin şiddetini en fazla yaşan ve en fazla kaybımızın olduğu Mustafapaşa Mahallesi’nde yer alıyor. Sağı solu, önü arkası kentsel dönüşüm alanına girmiş fakat görüntülediğimiz bina adeta kaderine terk edilmiş durumda. Binada yaşayan vatandaşların çoğu konteyner da kalıyor.

Depremden önce bu binada yaşayan bir vatandaş durumu şöyle özetliyor: “ Deprem sonrası zaten ilk aylar korkumuzdan bu binaya giremedik. Daha sonra hasar tespiti için geldiler. Binamızın orta hasarlı olduğunu onarımını yapmadan içeri giremeyeceğimizi söylediler. Ben %40 engelliyim. Asgari ücretle çalışıyorum. Annem %60 engelli o da bizimle kalıyor. İki çocuğum var. Bu binayı güçlendirmemizi söylüyorlar ancak bu bina zaten 30-35 yıllık bir bina. Altında bodrum kat yok, binanın temeli var mı yok mu bilmiyoruz. Bize orta hasar söylediler, itiraz ettik ama sonuç değişmedi. Bir komşum Sn. Bakanımız Süleyman Soylu burayı ziyaret ettiğinde sesini ona duyurdu. Gelin bakın siz burada yaşayabilirseniz biz de yaşarız dedik. Ekibinden bir arkadaş gelip binamızı inceledi. Burası olmaz diye Sn. Bakanımıza bilgi verdi. O da durumu AFAD’a ileteceğini söyledi. Durum halâ aynı.

 

“KENSTEL DÖNÜŞÜME ÖDEYECEK NAKİT PARAMIZ YOK HALA BU EVİN KREDİSİNİ ÖDÜYORUM”

“Söylediğim gibi ben asgari ücretle çalışıyorum. Hem annem hem ben engelliyiz. Müteahhitler gelip baktılar. Ancak bizden 100-150 bin TL arasında ücret talep ettiler. Bizim bu ücretleri ödeyecek gücümüz yok. Ancak onlar da haklı mevcut durumda onların da elinden bir şey gelmiyor. En azından bize bu tutarlar AFAD tarafından faizsiz bir şekilde düşük taksitle kredi olarak sağlansaydı biz de binalarımızı çok rahat bir şekilde kentsel dönüşüme verirdik. Bu binada oturanların hepsinin ekonomik durumu benim gibi, biz nasıl bu durumun altından kalkacağız bilemiyoruz.”

 

BİNALARIN ÇOĞU HIRSIZLAR TARAFINDAN TALAN EDİLMİŞ

Fotoğrafladığımız bina adeta talan edilmiş durumdaydı. Orada yaşan bir vatandaş çelik kapısının orasının delindiğini ve içeri girerek kombi parke ne varsa çalındığını belirtiyor. Bizi kendimiz yaptık diye suçluyorlar. Olayı polise bildirdik, tutanaklar var. Tamam, bazı binalarda alıp götürenler oldu ama bizim binamız ne halde görsünler. Elektrik kablolarını bile yukarıdan aşağıya çekip çalmışlar. Bu binayı onardık diyelim bu kablolar ne olacak? Birileri artık sesimizi duymalı.