ÖNCE SÖZLEŞME SONRA KADRO
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın 2017 Şubat atama döneminde sözleşmeli öğretmen alımı yapacaklarını açıklamasının ardından gözler bakanlığın bu alanda yür&uum
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın 2017 Şubat atama döneminde sözleşmeli öğretmen alımı yapacaklarını açıklamasının ardından gözler bakanlığın bu alanda yürüttüğü çalışmalara çevrildi.
‘’EĞİTMEN İHTİYACI GİDERİLECEK’’
Bakanlığın yaptığı analizler, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesine ataması yapılan öğretmenlerin yaklaşık yüzde 60'ının, 1 yıl sonra farklı illere yer değiştirme talebinde bulunduğunu ortaya koydu. Bu nedenle belli bölge ve illerde öğretmen açığı sabit kalıyor. Milli Eğitim Bakanlığı, sözleşmeli öğretmenlikle birlikte, belli bir bölge ve ilde sabit şekilde öğretmenlere görev vererek eğitmen ihtiyacının giderilmesini amaçlıyor.
‘’5 YIL GÖREV YAPMA ŞARTI’’
Atamaları şubat ayında yapılacak sözleşmeli öğretmenlerin KPSS puan üstünlüğü ve mülakatla seçilmesi planlanıyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da 5 yıl görev yapması istenecek olan bu kapsamdaki öğretmenlerin sözleşmeleri her yıl yenilenecek.
"4+4+4 ÇALIŞMASI YOK"
Yılmaz "4+4+4 sisteminin değişeceği" iddialarıyla ile ilgili olarak "4+4+4'ün ilk uygulamalarını ve ilk mezunlarını bu yıl aldık. Eğitim yaşayan bir olgu. Daha iyiye, daha mükemmele gitmek için bir çalışma yapılması lazım, ancak bu sistemin sonuçlarını yeni aldık. Dolayısıyla değişmesi için bir çalışma bizim bakanlığımızda yapılmamaktadır" dedi.
‘’PERFORMASINA BAKACAĞIZ’’
Bakan Yılmaz;"Geçen gün sayın Başbakanımız ile birlikte Ağrı'da söylenen husus bu; bir yıl önce atanan öğretmen sayısı 3 bin 200, ertesi yıl 2 bin 400 öğretmen bizden ayrıldı. Bir yıl önce 3 bin 200 öğretmen atanıyor, ertesi yıl atanan öğretmenin 3 bin 200'den 2 bin 400'ü geri ayrılıyor. Dolayısıyla oradaki insanlarında daha iyi, daha nitelikli, daha kaliteli eğitim verilmesi lazım. Bu eğitimi verebilmek için de eğitimde sürekliliği sağlamak lazım, öğretmenlerin belli sürelerle orada kalabilmesi lazım ki öğrencisini tanısın, psikolojisini tanısın, ailesini tanısın, çocuk hangi alanlarda becerisi var, hangi alanlara daha çok yeteneği var, bunu görsün. Bunu görebilmesi için böyle 1 yıllık, 6 aylık, 8 aylık, 9 aylık eğitimle olmaz. Diyoruz ki 5 yıllık sözleşmeli olarak kalsın, performansına bakalım, ondan sonrada kadroya alalım. 3 yıl daha çalışsın, 8 yıldan sonra istediği yere tayinini çıkartalım. Türkiye’deki eğitimin kalitesi mutlaka öğretmenle yükselir. Ama öğretmenle yükselebilmesi için öğretmeni muhakkak desteklemek lazım. Varsa her türlü sorunlarını çözmek için gayret göstermemiz lazım. Ama öğretmeni de kendi bilgi ve tecrübesini öğrencisine aktaracağı sürede de o yerde tutabilmek lazım. Bunu tutabilmenin yolunun da sözleşmeli öğretmenlikten geçtiğini düşünüyoruz. Önümüzdeki dönemde bunu gerçekleştireceğiz."