Önce Pik, Sonra Dip

Son günlerde günlük yüz bini aşan vaka sayısı ve hastanelerin test ünitelerinde oluşan uzun kuyrukların normal olduğunu ifade eden uzmanlar, bir süre daha artarak pik yapacak vaka sayılarının Mart ayından sonra hızlı bir düşüş yaşayıp dip yapacağını dile getiriyorlar.

Önce Pik, Sonra Dip

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın korona virüsün eski gücünde olmadığını, devam eden hastalıkların da grip etkisinde olduğunu söylemesi, birtakım uzmanlarca eleştirilse de genel kanaat, hastalığın birkaç ay içinde dip yapacağı yönünde.

Haber

KOCA: “MÜSTERİH OLUNUZ”
Bakan Koca, 31 Ocak tarihinde yaptığı paylaşımda şu görüşleri dile getirmişti:   “Artan vaka sayıları konusunda sağlık bakanınız olarak yüksek sesle söylüyorum. Endişe etmeyiniz. Hastalık eski günlerindeki gücünde değil. Grip olan vatandaşlarımızın sayısını günlük olarak ilan etsek benzer manzaralarla karşılaşırız. Müsterih olunuz” 

Haber

HIZLI BİR DÜŞÜŞ BEKLENİYOR
 Bakan Koca’nın bu açıklamasının ardından Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Şubat ayının ikinci haftasında pik yaşanabileceğini belirterek, "Bu pikten sonra Şubat ayının sonunda hızlı bir düşüş bekliyoruz. Bu zaman diliminde özellikle 65 yaş ve üzeri grup, aşılanma sürecini tamamlamalı. Hala zaman var" dedi.

Haber

ELAZIĞ, İLK 10 İL ARASINDA
Ülke genelinde artan vaka sayılarından Elazığ da nasibini aldı.  Test merkezleri önünde  metrelerce kuyruk oluştu. Elazığ İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Cahit Polat, artan vaka sayıları sonrası vatandaşları tedbirler konusunda bir kez daha uyardı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın,  15-21 Ocak'ı kapsayan, illere göre haftalık vaka sayısı haritasını paylaştığı haritada, bir önceki haftaya göre vaka sayısı  en çok artan 10 ilin arasında Elazığ’ın da olduğunu açıklaması, ilimiz yetkilileri ve sağlık il müdürlüğünü harekete geçirdi.

POLAT: “BU SONUCU HAK ETMİYORUZ”
Elazığ'da haftalık vaka sayısının 100 binde 365'e yükseldiğini belirten Elazığ İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Cahit Polat, "Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan son verilere göre Elazığ'da haftalık vaka sayısında artış yaşandığı belirtilmektedir. Elbette ki bu ne arzu ettiğimiz bir sonuç ne de aldığımız tedbirlerin karşılığıdır. Oysa aşı uygulamasında istediğimiz hedeflere ulaşmasak da mevcut yapılan aşılarla birlikte vaka sayısında düşüşe geçmiş ve olumlu bir hava yakalamıştık. Buna rağmen Elazığ İl Sağlık Müdürlüğü olarak pandemiyi önlemede almış olduğumuz tedbirlerimizi gevşetmeden çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.

Haber

200 NOKTADA AŞILAMA
İlimiz genelindeki 200 noktada randevulu-randevusuz aşı yapmaya devam edildiğini ifade eden Polat, “Hastanelerimizde gece saat 24.00'e kadar aşı yapılmakta. Bunlara ilave olarak vatandaşlarımızın yoğun olarak başvurduğu resmi kurumların başında gelen Valilik, Belediye Başkanlığı, Tapu ve Kadastro Müdürlüğü ve Adliye Sarayı binalarının girişlerine yeni aşı stantları açtık ve AVM stant uygulamalarımız da devam etmektedir” dedi.

“REHAVETE KAPILIYORUZ”
En küçük olumlu bir havada vatandaşlar rehavete kapılarak tedbirleri elden bıraktığına dikkat çeken Polat, “Şu an Elazığ olarak bu rehavetin olumsuz sonuçlarını yaşamaktayız. Ancak çok kısa bir süre önce yaptığımız açıklamalarda Omicron varyantının artık ilimizde de görüldüğünü ve bununla  birlikte vaka artışlarının yükselişe geçtiğini belirtmiştik" dedi.

TURKOVAC İLE DAHA GÜÇLÜYÜZ
Yerli aşımı TURKOVAC ile daha güçlü olduğumuzu belirten Polat, “Şu an Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi'nde uygulama devam etmektedir. Elbette aşı tercihimizin başında TURCOVAC gelmektedir. Yeni varyantlardaki bulaşma hızının çok daha yüksek olduğunu biliyoruz. Bununla birlikte maske, mesafe ve hijyen kurallarına tüm zamanlardan daha çok ihtiyacımız vardır. Maskesiz dolaşmamalı, kalabalıklara zorunlu olmadıkça girmemeli ve yakın mesafelerden kaçınmalıyız. Burada vatandaşlara bir kez daha çağrıda bulunmak istiyorum. Elazığ aşı haritasında hala istenilen yerde değildir. Bilimsel dayanağı olmayan söylentilere itibar etmeyin ve bir an önce aşılarınızı tamamlayın. Hastane istatistiklerimize bakıldığında şu an servis ve yoğun bakımlarda tedavi gören hastalarımızın % 98'e yakını ya aşısız ya da aşılarını tamamlamayanlar oluşturmaktadır" şeklinde konuştu.