Olacağı Buydu!

24 Ocak depremi sonrasında kurumların yeterince bilgilendirmemesi sonucu devam eden belirsizlik, depremzedeleri çileden çıkardı. 5 Mart'ta kura çekmelerine rağmen evleri teslim edilmeyen ve siyasi kurumlardan ümidini kesen hak sahipleri, Valilik önünde toplanarak Vali Erkaya Yırık'tan çözüm bulmasını istedi.

Olacağı Buydu!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İlimizde yaşanan 24 Ocak ve 27 Aralık tarihlerindeki iki büyük depremin ardından kamu kurumlarının ilimizde gerçekleştirdiği çalışmalar ve gelinen sonuçlarla ilgili vatandaşı zamanında ve doğru bilgilendirilmemesi, vatandaşı isyan noktasına getirdi.

KURA 5 MARTTA ÇEKİLDİ, EVLER HALA TESLİM EDİLMEDİ
Depremin ardından hak sahibi olan 4 bin 598 depremzedenin sahip olacakları konutlarının kuraları 5 Mart 2021 tarihinde çekilmişti. Kuraları çekildikten sonra yaklaşık 2 buçuk aydır evlerinin teslim edilmesini bekleyen depremzedeler, kendilerine reva görülen bu uygulamadan dolayı daha önce de birçok kere tepkilerini dile getirmişlerdi.

AÇIKLAMA BEKLEDİLER
5 Mart tarihinde çekilen kuranın ardından 2.5 ay geçmesine rağmen evlerinin hala kendilerine teslim edilmediğini, hatta evlerini görmeye bile izin verilmediğini ifade eden depremzedeler, son çare olarak Elazığ Hükümet Konağı önünde toplanarak sorunlarını yetkililere duyurmaya çalıştılar.

İSİMLER ALINDI, VALİ YARDIMCISI GÖRÜŞTÜ
Kura çekmelerine ve çoğunluğu kira ya da bir yakınının yanında yaşamaya devam eden ve 2.5 ay önce kura çekmelerine rağmen evleri kendilerine teslim edilmeyen vatandaşlar, valilik önünde kendilerine yetkili bir ismin açıklama yapmasını beklediler. 

Seslerini duyurmaya çalışan ve bilgi almak isteyen vatandaşların isimleri tek tek alındı ve Vali Yardımcıları ile görüştükleri ifade edildi.

SİYASETTEN BEKLENTİ KALMADI
Deprem sonrası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığının  gerçekleştirdiği önemli ve güzel çalışmaların yanında yerelde bu iki bakanlığa ait Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile AFAD İl Müdürlüklerinin ilgisiz ve duyarsızlıkları sebebiyle vatandaşa doğru ve zamanında bilgi verilmediği iddia edilmiş, bunun  üzerine  ciddi sorunlar yaşanmış ve bunlar sık sık siyasilere ifade edilmişti.

Yaşanan sorunların değişik platformlarda siyasilere aktarılmasının ardından herhangi bir olumlu gelişme yaşanmadığını gören depremzedeler, konuyu ilimiz Valisi, Devletin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın şehirdeki temsilcisi olan Vali Erkaya Yırık’a duyurmak için Hükümet Konağı önünde toplandılar.

Depremzedeler, bu eylemleri ile siyaset kurumundan ümitlerin kesildiği ve seslerini devlete ve devletin ildeki en yetkili ismine duyurma çalışmaları, siyaset kurumuna olan güvensizlikle birlikte  devlete olan güvenin bir yansıması olarak yorumlandı.

ELAZIĞ’DA ÖRNEĞİ AZ
Devletine, bayrağına ve devlet büyüklerine olan saygısı ile bilinen Elazığ’da, valilik önüne kadar yürüme ve burada yetkililerden bilgi isteme eyleminin bugüne kadar çok yaşanmadığını ifade eden gözlemciler, Elazığ gibi bir şehirde bile artık böyle bir durumun  kaçınılmaz hale gelmiş ve vatandaş hakkını arama için son çare olarak bu eylemi yapmak zorunda kalmışsa şehirde ciddi bir “yönetememe” sorunu olduğunu ve bunun sorumlularından hesap sorulması gerektiğini belirtiyorlar.

BİZ KONUŞTUK, BİZ DİNLEDİK
Hakimiyet Gazetesi başta olmak üzere konuyu sık sık gündeme getiren ve sorunlara duyarlılık gösteren Kanal Fırat ve Kanal 23 televizyonlarının yayınlarında ve haber programlarında sıklıkla dile getirilen, kurumların halka yeterince bilgi vermedikleri gerçeği, sonunda halkta bir tepkiye dönüştü ve Valilik önünde açıklama olarak kamuoyuna yansıdı.

Basın-yayın organlarında yapılan yüzlerce haber ve yorumlara, hatta sunulan çözüm önerilerine kulak tıkayan, inatla ve ısrarla halkı bilgilendirme ve merak edilen soruları cevaplama gibi basit bir işlemi bile yerine getiremeyen bazı kurumların bu duyarsızlıklarının daha ne kadar devam edeceği merak ediliyor.
Bakanlıkların önemli ve güzel çalışmalarının ilimiz kamu kurumları elinde eziyet ve çileye dönüştüğü, bakanlıkların geçekleştirdiği hizmetlerle ilgili sağlıklı bilgi vermeyi beceremeyen yeteneksiz bazı kurumların sorumsuz davranmaları sebebi ile halkın devletine olan güven duygusunun zedelendiğine vurgu yapan vatandaşlar, buna hiçbir bürokratın hakkı olmadığını belirttiler.

BEKLENEN OLDU
TOKİ tarafından yapılan konutlarla ilgili yapacakları tek şeyin halkı doğru ve şeffaf bir şekilde  bilgilendirmek olan yerel kurumların böylesine basit bir işin dahi altında kalarak tüm hizmetlere gölge düşürdüklerini ifade eden vatandaşlar, aylardan beri sorunlarını ve yaşanan aksaklıkları dile getirmelerine rağmen bu kurumların duyarsızlıkları ve ilgisizlikleri sebebiyle son çare olarak valilik konağına yüründüğünü ve bunun tek sorumlularının ise ilgili kurumların yönetici ve bürokratları olduğunu belirtiyorlar.

VALİ YIRIK KONUYA EL ATMALI
Bir buçuk yıldan beri değişik basın-yayın kuruluşları ile sosyal medya hesaplarında dile getirilen sorunlara ve bunların çözümlerine duyarsız kalan bazı kurumların; tembelliği ve öngörüsüzlüğü sebebiyle valilik önüne yürümeye kadar varan tepkiler sonrası konuya Elazığ Valisi Erkaya Yırık’ın  el atması gerektiğini ifade eden vatandaşlar, Vali  Yırık’ın her hafta yetkili kurumlardan bilgi alıp, aksayan konularla ilgili TOKİ, yüklenici firma ve diğer kurumlarla görüşülerek sorunların giderilmesi yönünde inisiyatif alması ve bu konularda halkımızı haftalık olarak bilgilendirmesi gerektiğini belirtiyorlar.