ÖĞRETMENLER MUTSUZ

ÖĞRETMENLER MUTSUZ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türk Eğitim Sen, 24 Kasım Öğretmenler Günü için yaptırdığı anketin sonuçlarını açıklamış.

Ankete 15 bin 811 öğretmen katılmış. Yapılan araştırmada en düşük öğretmen maaşı 4 bin 369 lira seviyelerinde belirlenirken, tavan maaş ücreti de 5 bin 634 lira bandında seyretmiş.

Ankete katılan katılımcıların yüzde 82.8’i salgında mutfak harcamalarının arttığını belirtti. Ayrıca öğretmenlerin 71,7'si aldıkları maaşın yaptıkları işi karşılamadığını, % 22,7’si kısmen karşıladığını söylüyor.

Öğretmenlerin bütçesinden en çok pay ise gıda harcamalarına ayrılıyor.

Emekliliği gelen her 10 öğretmenden 6'sı, emekli olmayı istemediğini söylemiş. Emekli olmak isteyenlerin bir numaralı gerekçesi ise mesleğin kendilerini yıpratması.

Öğretmenler, mesleğin toplumda yeteri kadar saygınlık görmemesinden de şikayetçi olmuşlar. Ankete katılanların yüzde 69,8'i öğretmenliğin toplum tarafından saygın bir meslek olarak görülmediğini düşünüyor.

Her 100 öğretmenden yalnızca üçü, öğretmenliğin saygın bir meslek olarak görüldüğü görüşünde. Öğretmenlere göre, mesleğin itibarını en çok "Salgın döneminde öğretmenler çalışmadan ücret alıyor" algısı zedelemiş.

Öğretmenlerin yüzde 69.1'i 3.600 ek gösterge isterken, yüzde 34.8'i Öğretmenlik Meslek Kanunu'nu beklediklerini belirtmiş.

Anket, 24 Kasım öğretmenler günü açıklanmak ve mesleğin sorunlarına dikkat çekmek için yapılmış. Öğretmenler belki de ilk kez bu yıl günlerini öğrencileri ile birlikte kutlayamadılar. Hatta kendi aralarında yaptıkları özel kutlamaları da pandemi yasakları dolayısıyla ertelediler.

Ankette kendilerinin en çok itibar kaybı yaşatan konunun işe gitmedikleri halde ücret aldıkları meselesi olmuş. Ancak şu da bir gerçek ki öğretmenler de işe gidememekten şikâyetçi. Mesleğine âşık, öğrencilerine faydalı olabilme duygusu ağır basan fedakâr öğretmenler de inanın  bundan çok mustarip.

Pandemi sürecinin en çok yaraladığı ve hala sisteme oturtulamayan eğitim konusunu biz daha çok konuşacağız belki ama tüm öğretmenlerimizin bu yıl buruk geçen öğretmenler gününü kutluyoruz.