Noterlerde İzdiham

Siyasilerimiz ve ETSO Başkanı Asilhan Arslan'ın 'Elazığ'a 5. noter açılacak' müjdesinin üzerinden yaklaşık bir yıl geçmesine ve noterlik için yer tahsis edilmesine rağmen noterlik müracaatı yapılmadı. Bayram öncesi araç satışlarındaki yoğunluk, noterlerde izdihama yol açmakla birlikte vatandaş, pandeminin tüm riskleri ile karşı karşıya.

Noterlerde İzdiham
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Özellikle Elazığ’da depremden sonra resmi işlemlerin arttığını, bayram öncesi araç satışlarının yoğunluğu sebebiyle noterlerde yaşanan izdiham devam ediyor. 
Mevcut noter sayısının yetersizliği, hemen hepsinin dar ve uygun olmayan fiziki bina ve koşullarda hizmet vermeye devam etmesi, pandemi dönemi tüm riskleri barındırıyor ve vatandaş bu manzara ve işleyişten oldukça rahatsız oluyor.

Son yıllarda noterlerin iş yoğunluğunun yükseldiğini ve daha sonra pandemi dönemi ile birlikte çıkmaz bir hal aldığını Hakimiyet Gazetesi olarak geçtiğimiz dönemlerde defalarca gündeme getirmiştik. 

VATANDAŞLAR SIKINTILI 
İlimizde faaliyet gösteren noter sayılarının az olması, pandemi döneminin fiziki mesafe kuralının uygulanmasına imkân tanımayacak şekilde mevcutların fiziki mekânlarının elverişsiz ve dar olması, başta sosyal medya da olmak üzere aralıksız olarak vatandaşların tepkisine neden oluyordu. Vatandaşların bu taleplerini en büyük gerekçesi ise merkez nüfusu 164.835 olan Bingöl ilimizde 7 noter olmasına karşın, merkez nüfusu 439. 687 olan Elazığ’da sadece 4 noter olmasıydı.

VATANDAŞIN YÜKSEK SESLE TALEBİ
Üç katı kadar daha fazla nüfusa sahip Elazığ’da dört adet noter olmasına karşın Bingöl’de yedi noterin olmasına bir anlam veremediklerini belirten vatandaşlar, bu konuda yetkililerden yardım isterken, noterde işlem yapmak isteyen vatandaşların saatlerce sıra beklediğini ve pandemi döneminde oldukça riskli olduğunu ifade ediyorlardı. Özellikle ticaret ile uğraşan birçok vatandaş, yaşadıkları sıkıntıları çektikleri fotoğraflar ile sosyal medyalarında paylaştı. 

NOTERLERDE İZDİHAM YAŞANIYOR
Hukukçu tüzel kimliği ile birlikte, bağımsız olarak onaylama, denetleme ve belgelendirme yapan kurumlar olan noterlikler; evrak, devir/teslim veya velayet gibi çeşitli işlemlerimiz için gittiğimiz ve resmi onay aldığımız yerler. Noter ise, bireylerin haklarını güvenceye almak ve bu yolla anlaşmazlıkların önlenmesini veya hakça çözülmesini sağlamak için hukuk belgelerini düzenleyen ve onaylayan makam olarak noterlerin görevleri oldukça fazla.

“5 VE 6. NOTERLİK İÇİN TALEPLERİMİZ OLDU” 
Medya da yer alan haberler üzerine ETSO Başkanı Asilhan Arslan yaptığı açıklamada, “22.06.2020 tarihinde Adalet Bakanlığımıza ilimizin doğu bölgesinde 5. Noter ihtiyacının bulunduğu ve bu konuyla ilgili olarak şehrin bu talebinin karşılanmasıyla ilgili resmi yazışmalarımızı gerekçeleriyle birlikte oluşturduk. Bu talebimiz üzerine Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 23.07.2020 tarih ve 18378 sayılı yazıları ile talebimizin Adalet Bakanlığı İhdas Çalışmaları kapsamında uygun görüldüğü ve yer tespit çalışmalarına başlanılacağı bildirilmiştir. Sürecin uzaması ve Üyelerimizin ve halkımızın haklı olarak yeni noterin bir an önce açılması talepleri üzerine 13.01.2021 tarihinde Adalet Bakanlığına ulaştırılmak üzere TOBB’ye hitaben yapılan resmi girişim ile sürecin bir an evvel sonuçlandırılarak şehrin batı bölgesi için de 6. Noterliğin açılması talep edilmiştir.” demişti.  

YER TESPİTİ DAHİ YAPILDI 
Elazığ TSO tarafından başlatılan bu süreçler sonrasında Adalet Bakanlığı tarafından 26 Şubat 2021 tarih ve 31407 Sayılı Resmi Gazete’de Birinci Sınıf Münhal Noterlik İlanı yayınlanmış ve Elazığ’ın 60. Maddede yer alan bilgilendirilmesinde; ‘Kadife ve Lale Sokakla kesişen kavşağın Doğan Çay Sokak ile kesiştiği yerden başlayarak, Doğançay Sokağın Temel Sokak ile kesiştiği yere kadar, buradan devamla Temel Sokağın Doğukent Caddesi ile kesiştiği yere kadar, buradan devamla Doğukent Caddesinin İstiklal Caddesi ile kesiştiği yere kadar olan kısımlarda ve bu kısımlara açılan cadde ve sokakların 50'şer metre derinliklerinde olacak şekilde mevcut noterliklerle haksız rekabet ortamı yaratmayacak uygun bir yerde, açılmasına karar verilmiştir’ ifadeleri yer aldı.

BAŞVURU YOK! 
Alınan bilgiye göre Elazığ 5. Noterliği için henüz başvuru yapılmamış durumda. Yer tespiti yapılan ve 5.noterliğin açılması için gerekli bütün girişimler yapılmasına rağmen sorunun bürokratik olmadığı tamamen noterlik hizmeti için herhangi bir başvurunun olmamasından kaynaklı olduğu ifade ediliyor. 

ELAZIĞLI AVUKAT ÇEMİŞGEZEK’E NOTER AÇMIŞTI 
ETSO Başkanı Asilhan Arslan’ın  müjde vererek açılacağını duyurduğu ve OSB, Sanayi Sitesi, doğu mahallelerinde oturan vatandaşlara hitap edecek yeni bir notere ihtiyaç duyulmasına karşın, geçmişte Ak Parti Merkez İlçe başkanlığı görevini de yürüten ilimizin saygın ve takdir edilen avukatlarından İbrahim Kütük’ün Çemişgezek’te noter açtığına dikkat çeken vatandaşlar, ilimizde de biran önce 5. Noterin açılması gerektiğini ifade ediyorlar.

YENİ NOTER BEKLENİYOR 
Elazığ’da ki noterlerde yaşanan yoğunluk nedeniyle zorlandıklarını ifade eden vatandaşlar, “Yetkililerimiz verdikleri sözü tuttu ve yeni noterlik için izin alındı. Artık sıra noter açmak isteyen kişilerde. Biliyoruz noterlik için bazı şartların oluşması gerekiyor. Bu nedenle bu şartlara uyan arkadaşlarımızın mutlaka müracaat etmesi gerekiyor. Çünkü ilimizin yeni bir noterliğe ihtiyacı var.” diyerek beklentilerini ortaya koyuyorlar.