Neden Olmasın?

Enflasyon, tüm dünyada konuşulan ve tartışılan bir sorun haline geldi.

Neden Olmasın?

Türkiye'de olduğu gibi Amerika, Almanya, Fransa ve İngiltere gibi ülkelerin bile 1 numaralı gündemi yüksek enflasyon.

Kimi son 40 yılın kimi son 30 yılın enflasyon rekorlarını kırmaya başladı.

Enflasyonun düşürülmesi için çabalar sürerken bazı zincir marketlerin fiyatlarda oynama yaptığı iddiaları gündemde.

İngiltere'deki zincir marketler Türkiye'deki zincir marketlere örnek olacak bir uygulama başlatmış.

İngiltere'nin en büyük zincir marketleri, enflasyona karşı anlaşmaya giderek yaklaşık 500 üründe yüzde 13 indirim yaptı. Anlaşmaya göre bu fiyatlar yılsonuna kadar sabit tutulacak.

Bu karar, vatandaşları enflasyona ezdirmeme gibi bir amaca hizmet etmekle birlikte geriye dönük tedarik zincirlerinde yapılan keyfi ve  sürekli zamların da önüne geçebilir.

Zincir marketlerin 500 üründe yüzde 13 indirim yapıp yılsonuna kadar fiyatları sabitlemesi demek, bu ürünlerin üreticilerinin de ellerindeki malları satmaları için zam yerine indirime gitmesi demek. 

Fiyatlarda indirim yapmayan üreticiler, zincir marketlerin ürün almaması sonucu zora düşecek ve ürettiklerinin ellerinde kalma riski baş gösterecek.

Bu tabloyu gören tüm tedarik zinciri aktörleri de iflas etmemek adına bu kurala uyacak ve yılsonuna kadar fiyatlar sabitlenmiş olacak.

Geçmişte bırak ortak indirime gitmeyi, aralarından birinin kendi marketlerinde indirime gittiği bir ürün için tehdit edilen ve aralarında yaptıkları gizli anlaşmalarla  fiyatlarını karşılıklı anlaşıp sürekli zam yapan Türkiye’deki bazı zincir marketler bunu yapar mı bilinmez ama bu konu, üzerinde hükümetin de çalışması gereken bir formüldür.