Nebati, Tutturamadı

Memur ve emekli maaşları ile tüm hesaplamaların odağında olan Haziran ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklandı.

Nebati, Tutturamadı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye İstatistik Kurumu, Haziran ayına ilişkin enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre enflasyon geçtiğimiz ay yüzde 4,95 artarken, yıllık bazda yüzde 78,62'ye çıktı. Böylece yıllık enflasyon son 20 yılın zirvesine çıktı.

Geçmiş açıklamalarında enflasyonun düşeceğine dair umut verici açıklamalar yapan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Finansal piyasalarda istikrarı artırmaya yönelik attığımız adımlara rağmen başta enerji ve tarım ürünleri olmak üzere küresel emtia fiyatlarındaki yüksek artışların devam etmesi, ülkemizde de Haziran ayında enflasyonun yüzde 4,95 gerçekleşmesinde etkili olmuştur." diyerek hesaplarının tutmadığını bir nevi itiraf etti.

Bakan Nebati’nin bugüne yaptığı açıklama ve hedeflerini tutturmaktan öte daha da uzaklaştığı görülüyor. 

Ekonominin kendi kural, kendi işleyişi ve kendi dinamikleri elbette var. Türkiye’deki, enflasyonu dünyadan bağımsız düşünmek de çok doğru ve insaflı bir yaklaşım olmaz. Ancak bir tek göstergede bile isabet kaydedememek de gösteriyor ki sanki bir yerlerde inada ve ilk söylediği sözden geri adım atmamaya dayalı bir sürecin zararını  çekiyor gibi. 

Keşke artık bazı doğru bilinen ve ısrar edilen sebep-sonuç ilişkisinin  piyasaya reel yansımasından bir ders çıkarılsa da ekonomi kendi rayında ilerleyebilse.