Milletvekili Erol, Tarihi Öğretmen Evi İle İlgili Projenin 'Olumlu' Olduğunu Söyledi

Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, tarihi öğretmenevi binasının millet kıraathanesine dönüşeceğini açıklamıştı. Başkan Şerifoğulları ile görüşen CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, görüşmenin olumlu geçtiğini ve tarihi öğretmenevinin isminin 'eski öğretmenevi' olarak kalacağını belirterek projeyi 'olumlu' olarak niteledi.

Milletvekili Erol, Tarihi Öğretmen Evi İle İlgili Projenin 'Olumlu' Olduğunu Söyledi

Tarihi öğretmenevi binası, 24 Ocak tarihinde meydana gelen depremde hasar almıştı. Öğretmenevinin olduğu alanda Elazığ Belediyesi tarafından yeraltı otoparkı ve kent meydanı çalışmalarına başlanılmıştı. Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, Haziran ayı meclis toplantısında tarihi öğretmenevini millet kıraathanesi’ne dönüştürüleceğini ve kent meydanına dahil edileceğini açıklamıştı. Mustafa Kemal Atatürk’ün 17 Kasım 1937’de Elazığ’a yaptığı ziyarette Öğretmenevinde kaldığı oda kent müzesine dönüştürülmüştü.

TARİHE TANIKLIK ETMİŞ BİR YAPI
Kentin en merkezi konumunda bulunan Elazığ Öğretmenevi 1933 yılında Halkevi olarak inşa edilmiş, hizmet binası 1952 yılından 1972 yılına kadar Kız Öğretmen Okulu, 1972 yılından 1982 yılına kadar da Eğitim Enstitüsü ve Lise olarak kullanılmıştı. 1983 yılından bu yana 27 yatak kapasitesi ile Öğretmenevi olarak kullanılıyordu. Aynı zamanda Mustafa Kemal Atatürk’ün 17 Kasım 1937’de Elazığ’a yaptığı ziyarette kaldığı öğretmenevindeki oda 2014 yılında kent müzesine dönüştürülmüştü. 24 Ocak 2020 yılında meydana gelen 6,8’lik depremde hasar gördüğü gerekçesiyle binada hizmet verilemedi.

ÖĞRETMENEVİ KENT MEYDANI PROJESİNE DAHİL EDİLECEK
Belediye meclis toplantısında gündem dışı konuşma yapan Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, yeni öğretmenevinin yapılmasının ardından tarihi öğretmenevi binasının belediyeye devrinin yapılacağını karşılığında ise belediyenin de 2 okul yapacağını söyledi. Şerifoğulları ayrıca tarihi öğretmenevini millet kıraathanesine dönüştürerek kent meydanına dahil edeceklerini kaydetti.

CHP’Lİ EROL: ÖĞRETMEN EVİ OLARAK KALMAYA DEVAM EDECEK
Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları’nın açıklamasının ardından CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, konuyla ilgili bilgi almak için Başkan Şerifoğulları’yla görüştü. CHP’li Erol,  görüşmeye ilişkin açıklamasında:  “Belediye Başkanımız Şahin Şerifoğulları’yla eski öğretmenevinin millet kıraathanesi olarak değiştirilmesiyle ilgili konuyu görüştüm. Mevcut öğretmenevinin restorasyonu sonrası kütüphane, müze, Atatürk’ün kaldığı odanın korunacağı ifade edilmiştir. Yine eskisi gibi çay bahçesi olarak işlev görecek olan bu yerin ismi millet kıraathanesi olmayacak. Millet kıraathanesinin kütüphane, müze gibi fonksiyonlarına sahip olacak, adı eski öğretmenevi olarak kalacak. Bu konularda belediye başkanımızla karşılıklı görüş alışverişinde bulunduk. Bu şekilde hizmete açılması bizim de talebimiz ve bu şekilde çalışmalar olmasında bir sakınca yok.  Yani millet kıraathanesi işlevi içerisinde oranın özgün fonksiyonları korunarak öğretmen evinin adının yaşatılması Atatürk’ün kaldığı odanın restorasyonun yapılarak müzeye çevrilmesi de olumlu bir karardır” ifadelerini kullandı.