Milletvekili Erol, Kuzovalı Çiftçilerin Sorununu Meclise Taşıdı

Elazığ'ın köylerinde pancar ekimi yapan yüzlerce çiftçi elektrik faturalarındaki yüksek fiyatlardan ve yaşadıkları sulama sorunlarından dolayı yaklaşık 40 traktörle DSİ önüne gitmek istemiş ancak polis ve jandarma engeline takılmıştı. CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, çiftçilere gelen yüksek elektrik faturaları ve yaşadıkları sulama sorunlarını meclise taşıdı.

Milletvekili Erol, Kuzovalı Çiftçilerin Sorununu Meclise Taşıdı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Erol, Tarım ve Orman Bakanlığına ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına soru önergesi verdi.

Çiftçilerin sorununu TBMM’ye taşıyan CHP Elazığ Milletvekili yüzlerce çiftçiyi ilgilendiren yüksek elektrik faturaları ve sulamada yaşanan sorunlarla ilgili bakanlıklara soru önergesi verdi. CHP’li vekil Erol,  Tarım ve Orman Bakanlığına Kuzova Sulama projesinin tamamlanan etaplarında elektrik girdi maliyetleri nedeniyle sulama yapan çiftçilerimize herhangi bir destekleme yapılacak mıdır? diye sordu.

“29 YILDIR PROJE TAMAMLANAMADI”
1993 yılında 29 bin hektarlık verimli arazinin sulanması amacıyla başlatılan ve 3 etaptan oluşan Kuzova Sulama Projesi 29 yıl geçmesine rağmen halen tamamlanmadığını belirten CHP Milletvekili Gürsel Erol Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kiriş tarafından cevaplandırılması talebiyle şu soruları sordu;

1. Üç etaptan oluşan Kuzova Sulama Projesi için bugüne kadar ne kadar yatırım harcaması yapılmıştır?

2. 1993 yılında başlayan ve 2014 yılında tamamlanacağı söylenen ve halen tamamlanmayan Kuzova Sulama Projesi’nin tüm etapları ne zaman bitirilecektir?

3. Projenin kalanının tamamlanması için yeterli ödenek mevcut mudur?

4. Kuzova Sulama Projesi’nin tamamlanan etaplarında elektrik girdi maliyetleri nedeniyle sulama yapan çiftçilerimize herhangi bir destekleme yapılacak mıdır?

5.2018 yılından beri Kuzova 1. Kısım’a verilen tarımsal suyun enerji bedelini DSİ’nin yaptığı ihale şartları gereğince sulamanın işletme bakım faaliyetleri ve elektrik giderleri yüklenici firma tarafından karşılıyordu, DSİ 9. Bölge Müdürlüğü tarafından ilgili alanda bulunan köy muhtarlarına gönderdiği yazıda 2022 yılında bu desteğin verilmeyeceği belirtilmişti. Zaten girdi maliyetleri nedeniyle zor durumda olan üreticimizi daha da zor durumda bırakacak olan 2022 yılı işletme bakım ve enerji giderlerinin sübvanse edilmesi ile ilgili bir çalışmanız var mıdır?

6.Kuzova Sulama Projesi’nin tamamlanan ve bundan sonra tamamlanacak etaplarında sulama pompaları için güneş enerjisinden faydalanarak elektrik üretimi söz konusu mudur? Varsa bununla ilgili proje hangi aşamadadır?