Mazlumun 'Ago'Su Var

Başarılı Bakanlar arasında yer alan ve görevini en mükemmel bir şekilde yapan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, 'Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Değerlendirme Toplantısı' vesilesiyle ilimizdeydi.

Mazlumun 'Ago'Su Var
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Son yıllarda kadın, çocuk ve engelli insanlarımıza yönelik şiddet ve cinayet sayılarındaki artış, insanlığın sığınacağı sığınak olan Adalet Bakanlığını harekete geçirdi ve 2020 yılından itibaren tüm illerde başta kadınlarımız olmak üzere mağdurların hakkını ve hukukunu koruyan “Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri” Müdürlüğü’ne bağlı Adli Görüşme Odaları (AGO) birimlerini oluşturuldu.

Belirli kesimlerin sıkı muhalefetleri sonucu feshedilen İstanbul Sözleşmesi’nin, kadınlara ve mağdurlara sağladığı hakların daha kapsamlı ve Türk örf ve adetleri çerçevesinde  sağlanmasına yönelik geliştirilen bu çalışmalar ve çalıştaylar oldukça önemli.

Programın protokol konuşmalarının ardından guruplar halinde; kadın, çocuk ve diğer mağdurların yasal hakları, bu hakların korunması esnasında; kolluk, adalet, sosyal politikalar, psikolojik birimler ile olayın muhataplarının yaşadıkları olumlu ya da olumsuz durumlar masaya yatırıldı.

Üç grup halinde yapılan çalışma ünitelerinde önemli görüşler dile getirildi. Mağdur kadınları koruma altına almak amacıyla erkeğe verilen uzaklaştırma kararının sonuçlarının iyi mi yoksa daha kötü sonuçlar mı doğuracağı ya da tahrik aracı olup olmadığı, mağdurların sadece kadınlar olmadığı, erkeklerin de zaman zaman şiddete maruz oldukları dile getirildi.

Kısaca Bakan Gül’ün dediği gibi bu toplantı, bir suçun mağduru olan vatandaşımızı adliyede yalnız bırakmamak adına daha ne yapabilirizin, devletin mağdur olan vatandaşını yalnız bırakmadığının ve de kanayan yaramız olan kadın cinayetlerinin önlenebilmesi için uzmanların beyin fırtınası yaptıkları ehemmiyetli ve elzem bir toplantı oldu.

Her ne kadar kümeleme çalışmasında uzmanların ya da olay zinciri içerisinde resmi ya da gayri resmi görevleri olup tecrübesi bulunanların tespit ve önerileri belirli bir sekretarya tarafından ciddiyetle not alınmayıp konuşmalar sadece dinlenilip geçilse de yetkililerin tüm konuşmaları derleyip, sonucunu bir rapor halinde Bakanlığa göndereceklerdir.

Bu komisyonlardan giden her bir tespit ve tavsiye, yeni mağduriyetlerin yaşanmaması için yeni yasaların ve yönetmeliklerin çıkmasına esas ve temel teşkil edecek. 
Bu toplantının ilimizde yapılmasına vesile olan Elazığ Valisi başta olmak üzere tüm yetkililere ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e teşekkür ediyoruz.