Masada Kafalar Karışık

Siyasi partilerin 2023 seçimlerine hazırlıkları devam ederken, seçimlere birlikte girmesi beklenen 6 muhalefet partisinin anlaşmazlıkları  kamuoyunun gündeminden eksik olmuyor.

Masada Kafalar Karışık

CHP, İyi Parti ve Saadet Partisi'nin oluşturduğu Millet İttifakı'na; yeni giren Demokrat, DEVA ve Gelecek Partisi'nin son yaşadığı kriz ise Suriyelilerin gönderilme meselesi oldu.

Kamuoyunun da son günlerde ana gündemi olan Suriyelilerin gönderilme çalışmalarına sıklıkla değinen CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, iktidar olduklarında Suriyelileri hemen göndereceklerini belirtiyor.

İYİ Parti Lideri Meral Akşener de CHP Lideri Kılıçdaroğlu'na destek vererek bu süreci Esad ile anlaşarak yerine getireceklerini duyurdu.

Ancak ittifakın yeni ortağı DEVA Partisi Lideri Ali Babacan, iki liderin açıklamalarına karşı çıkarak Suriyelilerin gönderilmesinin mümkün olmayacağını belirtti.

Bu üç liderin açıklamalarından sonra Dışişleri Bakanlığı döneminde Esad yönetimine ömür biçen Ahmet Davutoğlu'nun Millet İttifakı'na dahil olduktan sonra konu hakkında ne diyeceği merak ediliyordu.

Geçtiğimiz gün İzmit’te bir kafede basın toplantısı düzenleyen Davutoğlu, Suriyeli mülteciler konusuna değindi.

Suriyelilerin hemen gönderilmesinin mümkün olmayacağını belirten Davutoğlu "Suriye’de bir kez bir geçiş hükümeti kurulup, muhalefetiyle rejimiyle bir hükümet oluşturduklarında, mültecilerin geri dönüşü için uygun şartlar oluşmuş olur. Mültecilerin geri dönüşü için uygun şartları oluşturmadan ‘Mültecileri göndereceğiz’ demek, söylem olarak kulağa hoş gelebilir, ama gerçekçi olmaz.” diyerek masadaki çatlağı açık ve ifşa etti.

Son günlerde Erdoğan, Bahçeli ve birçok siyasi, Suriyelilerle ilgili açıklamalar yapmasının sebebi bayram vesilesi ile ülkelerine gidecek Suriyelilerin bir daha ülkemize gelmemeleri noktasında birleşiyor.

Suriyelilerin ülkemizde bulunmalarını sorun gören çevreler kadar iş gücü olarak bir kazanım görenlerde yok değil.

Elazığ’da sayıları 1.200 seviyesinde olsa da bu durum Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Adana, Mersin, İstanbul  gibi şehirlerde ciddi rakamlara ulaşmış durumda.

Ekonomiye kazandıran ve ülkemize katkı sunan Suriyeliler olduğu gibi, suça karışan ve huzur bozan Suriyeliler de yok değil.

Millet ittifakında kafaların karışık olmasının da sebebi bu ve oldukça doğal. Zira olayın birçok boyutu var ve her birini iyi değerlendirmek gerek.

Bu konuda Türkiye’ye düşen, Suriyelileri kendi vatanlarına bir plan dahilinde göndermekle birlikte gerekirse Esed ile görüşülerek bu sürecin hızlandırılmasını sağlamak.

Rusya-Ukrayna savaşında da gördük ki Türkiye arabulucu olarak girdiği uluslararası problemlerin çözümünde başarı sağlayabiliyor.

Geçmişte Suriye devleti ile sorun ve sıkıntı yaşamış olunsa da diyalog zemini oluşturulmalı ve insanların can ve mal güvenliklerinin sağlanması şartıyla bu geri dönüşe katkı sunulmalı. 

Bu adım, Suriye ile sınır güvenliği ve terör örgütleri ile mücadele gibi bir konunun da gündeme gelmesine sebep olur ve kazanan Türkiye olur.