Liste Senaryoları

Siyasi partiler, erken ya da 2023 yılı Haziran ayında yapılacak genel seçimler için teşkilatlarına 'Hazır olun' talimatı verirken güçlü bir liste ile kamuoyunun karşısına çıkma konusunda da çalışmalarını el altından sürdürüyorlar.

Liste Senaryoları
TAKİP ET Google News ile Takip Et

24 Haziran 2018 yılında yapılan Milletvekilliği ve Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinin üzerinden üç yıldan fazla bir zaman geçti. Erken seçim tartışmaları gündemden düşmese de bu çok mümkün gözükmüyor. Seçimlerin zamanında yapılması öngörüsü ile birlikte seçimlere 22 ay gibi bir süre kaldı.

İttifaklarla gidilecek seçimlerde hem Cumhur hem de Millet İttifakı iddialı gözüküyor ve her iki taraf da seçimlerin galibinin kendileri olacağını sıklıkla ifade ediyorlar.

ANKET SONUÇLARI İKİ TARAFA DA ŞANS TANIYOR
Değişik araştırma şirketleri tarafından yapılan anketler ise farklı sonuçlar ortay koyuyor. Zaman zaman Millet İttifakı’nın önde görüldüğü anketler olsa da Cumhur İttifakı’nın üstünlüğünü gösteren anketler daha çok.

SEÇMEN ESKİ SEÇMEN DEĞİL
Anketlerde sorulan sorularda en çok öne çıkan konu ise seçmenlerin tercih ve yönelimlerinde eski alışkanlıklarını terk ettikleri. Geçmişte parti ve lider ağırlıklı oy kullanan seçmenlerin oranında ciddi bir düşüş var. Seçmenler, kendi misyon ve dünya görüşüne uygun parti ve lideri yok saymamakla birlikte farklı beklentilerini de dile getiriyorlar.

LİSTEYE BAKACAĞIZ
Yeni dönem seçmen tavrının en çok dikkat çeken tarafı aday ve liste konusunda duyarlılığı ve seçkinciliği. Geçmişte,  çok gönlüne oturmayıp aklına yatmasa da kendi partisi ve liderinin aday gösterdiği isimlere destek ve oy veren seçmenlerin oranında ciddi anlamda düşüş var. Seçimin kaderini belirleyecek bu önemli kitlenin, yapılacak seçimlerde parti yerine listeye bakarak şehri en güzel şekilde temsil edecek ve kendi taleplerini meclise taşıyacak ve bunu savunacak isimler lehinde tercihini kullanacağı ifade ediliyor.

SÜRPRİZ SONUÇLAR ÇIKABİLİR
Yapılacak seçimlerde parti ile birlikte liste ve aday olacak isimlerin şehre verebileceği katkıları da göz önünde bulundurarak oy kullanacak yeni tip seçmenlerin bu tercihlerinin farklı ve sürpriz sonuçlar doğurabileceği ifade ediliyor.

Yapılacak seçimlerde, halkın ve parti tabanının beklentilerinin altında kalan düşük profilli isimler yerine, şehrin sorunlarını omuzlayıp çözmeyi kendisine dert edinen, medeni cesareti yüksek, özgüveni olan, bakanlar ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a şehrin sorunlarını rahatlıkla ifade edebilen adayları listesine alan partilerin daha şanslı olacağı ifade ediliyor.

TEPKİ OYLARINI ALAN PARTİNİN ŞANSI
Yapılacak seçimlerde şimdiye kadar oy verdiği partisinin aday listesine bakarak oy verecek seçmenlerin, listeyi beğenmemesi halinde tepki olarak farklı partilere oy vereceği, bunun için her partinin listesini hazırlarken en çok kabul gören isimlere yöneleceği ve bunun için gayret göstereceği ifade ediliyor.

MHP’NİN LİSTESİ BELİRLEYİCİ OLACAK
Gerek Elazığ’da gerekse ülkemizde ittifak ortakları partilerin, aday listeleri önem arz ediyor. Cumhur İttifakı ortağı olan Ak Parti ve MHP listeleri, karşılıklı blok oyların yer değiştirmesine sebep olacak

İllerde Ak Parti listesini beğenmeyen parti tabanı, hem tepkisini dile getirmek hem de seçimi millet ittifakına kaptırmama endişesi ve duyarlılığı ile MHP’ye rahatlıkla oy verecek. MHP listesini beğenmeyen partililer ise aynı duyarlıkla Ak Parti’ye oy verecek.

AK PARTİ’NİN KADER SEÇİMİ
Yapılacak seçimler, Ak Parti’nin geleceği açısından önemli görülüyor. Bugüne kadar Erdoğan ve onun verdiği mücadelesine olan samimiyetten dolayı oy veren seçmenlerin, yapılacak seçimlerde şimdiye kadar olduğu gibi liste dayatılması halinde, tepki göstermek adına farklı tercihlere yönelebilecekleri gibi sandık başına gitmeyip oy kullanmama gibi bir refleks ortaya  koyabilecekleri de ifade ediliyor.

DUYARLI İSİMLER DEVREDE
Bu gerçekleri ve yapılan anket sonuçlarının sıkıntılı durumunu gören duyarlı ve sağduyu sahibi bazı Ak Parti Genel Merkez üst yetkililerinin bu konu ile ilgili Cumhurbaşkanına rapor verdikleri ve bu seçimlerde tabanın sesine kulak vererek halkın en yüksek teveccühünün olduğu isimlerin aday gösterilmesi konusunda hassas davranılması gerektiği aksi takdirde seçimlerin farklı sonuçlar doğurabileceğini ifade ettikleri belirtiliyor.

İlimizde de bazı duyarlı Ak Partililerin, Genel Merkez ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, ilimizin mevcut  siyasi fotoğrafı ile önümüzdeki süreçte yapılması gerekenler ile atılması gereken radikal adımlar hakkında bilgilendirme yaptıkları ifade ediliyor.