Kuruyoruz…

Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesini etkileyen kuraklık, Elazığ'da arpa gibi hasadı başlayan buğdayı da vurmuş. Mevsim şartları ve kuraklıktan dolayı verim hem üründe hem de samanda yüzde 50 ile 70 arasında düşüşe neden olmuş.

Kuruyoruz…
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Hakimiyet Gazetesi olarak uzun zamandır dile getirdiğimiz kuraklık sorunu ne yazık ki iyiden iyiye hayatımızı olumsuz etkilemeye başladı. Özellikle Uluova ve Kuzova projelerine acilen destek verilmesi ve sulama projelerinin hayata geçirilmesi için yetkilileri defalarca göreve davet etmiştik.

Bir ülkenin kalkınması için tarımın ne kadar önemli olduğunu anlatmaya gerek yok aslında. Yatırım payların dan en fazla desteği tarım ve sulama projelerinin alması gerekirken aciliyet ve önem arz etmeyen projelere milyonlarca liranın verildiğini biliyoruz. 

Durum böyle olunca hem çiftçi’nin yüzü gülmüyor hem de ülkemiz böyle bir sorunla karşı karşıya kalıyor. Elbette ki yağışların olmaması kuraklığın olmasına bir sebep ama alternatif çözümler bulunabilirdi.

Öyle ki…

Elazığ’da arpa ve buğday olmak üzere yaklaşık 1 milyon dekar alana ekim yapılmış. Arpa hasadı biterken buğday hasadı ise 3 gün önce başlamış. Bu kapsamda bir yıllık emeklerini almak isteyen çiftçiler yaz sıcağı altında yoğun mesaiye geçerek emeklerinin karşılığını almak için mücadele vermeye başlamış.

Fakat bu sene bahar yağışlarının olmaması ve yılın kurak geçmesinden dolayı arpada olduğu gibi buğdayda da rekolte de yüzde 70’lere yakın düşüş yaşanmış.

Son 10 yılın en kurak yılını yaşadıklarını ifade eden çiftçiler, sulama yapmalarına rağmen istenilen verimi alamadıklarını aktarmış.

Kısacası durum vahim…