Koronavirüs Pandemisinin Çocuklarda Neden Olduğu Obezite Riskine dikkat!

Fırat Üniversitesi Hastanesi çocuk Endokrinoloji bilim dalı Başkanı Prof. Dr. İhsan ESEN, COVİT-19 pandemisinin çocuklarda neden olduğu obezite riskine değindi.

Koronavirüs Pandemisinin Çocuklarda Neden Olduğu Obezite Riskine dikkat!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Prof. Dr. İhsan ESEN, Geçtiğimiz yıl koronavirüs COVID-19 pandemisinin sokağa çıkma kısıtlamaları ve okulların kapanmasına neden olduğunu, aynı zamanda ailede çocukların fiziksel aktivitelerinde azalmaya ve sağlıksız yiyecek tüketiminde artışa sebep olduğunu, bunun sonucu olarak daha öncesinde yaşına göre normal vücut ağırlığına sahip çocuklarımızda yeni gelişen obezite sıklığında bir artış ve öncesinde obezite problemi olan çocuklarımızda ağırlık kontrolünde güçlükler yaşadıklarını, daha fazla şişmanlamış olduklarını gözlemlediklerini vurguladı.

ESEN, ailelerin rutin yaşam düzenlerinde bozulma, uyku düzensizliği, azalmış fiziksel aktivite, ekran karşısında geçirilen zamanda artış ve dengeli beslenme azalırken sağlıksız atıştırmalıkların tüketiminde artış gibi risk faktörlerinin obezite gelişimini kolaylaştırdığının altını çizdi.

Prof. Dr. İhsan ESEN, Çocuk sağlığı ile ilgilenen sağlık çalışanlarının, ailelerin bu konudaki farkındalığını artırmalı ve sağlıklı yaşam tarzı için yol gösterici olmalarını özellikle vurgulayan ESEN, Pandemi ile ilişkili kısıtlamaların azaldığı bu dönemde ev dışında güvenli ve aktif olabilmek için daha az insan temasının olduğu parklara giderek, yürüyüş yaparak veya bisiklete binerek aktivenin artırılması gerektiğini, evdeki yemeklerin dengeli besin öğelerinden hazırlanması ve sağlıksız atıştırmalıkların şekerli meşrubatların evde bulundurulmamasına özen gösterilmesi gerektiğini, önümüzdeki dönemde okulların açık olacağı ön görüldüğünden aktivitelerin okul ortamında da sağlanması gerektiğinin önemine değindi.

Prof. Dr. İhsan ESEN, Son olarak pandemi sürecinin daha az hasar ile ve daha kısa sürede sonlanabilmesi için toplumda çocuklarımız dâhil COVID-19 aşılanma oranlarının artırılması gerektiğinin özellikle altını çizdi.