Konuşmakla Olmuyor

Ne yemek kitabı, ne tanıtım filmleri ne de hamasi nutuklar… Harput'un ayağa kaldırılması ve şehrin turizmine katkı sağlanması için insanların saatlerini geçirerek hem alışveriş yapacakları hem de şehrin kültürel zenginliklerinin tanıtılacağı mekanlar ve bedesten çarşısına şiddetle ihtiyaç var.

Konuşmakla Olmuyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Şehrimizin en önemli tarihi ve turistik mekanı olan Harput, şehrin ilk gündemi olmaya devam ediyor. Kanal Fırat ekranlarında yayınlanan ve usta Gazeteci Zeki Akbıyık’ın “Gündem” programının gündeminde de Harput ve sorunları vardı.

FÜ Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yüksel Arslantaş ile araştırmacı ve antikacı Şamil Cengiz Yılmaz’ın konuk olarak katıldığı programa, konu ile ilgili çok sayıda isim de telefonla katılarak ya da mesaj göndererek görüşlerini ifade ettiler.

İCRAAT ZAMANI
Programda birçok konu dile getirilmekle birlikle Harput’un bir bütün olarak ele alınıp yeniden ayağa kaldırılmasının gerekliliği üzerinde duruldu.

Bilim adamlarını yazdığı kitaplar ve Harput üzerinde yazılan makalelerin hayata geçirilmediğini ve sayfalarda kaldığı görüşünün de dile getirildiği programda bilim insanları ile yöneticilerin koordinasyon eksikliğine dikkat çekildi.

Bilim adamlarının ancak geçmişle ilgili bilgileri ortaya çıkartıp gelecek tasavvurlarını ortaya koyduğunu, bu görüş ve önerilerin hayata geçirilmesinin ise yöneticilerin görevi olduğuna dikkat çeken Prof.Dr. Arslantaş, bu konuda son yıllarda gözle  görülür bir iyileşme yaşandığını ifade etti.

BEDESTENSİZ OLMAZ
Harput’un birçok eksikliği ile birlikte en önemli eksikliğinin el sanatları ürünleri ile geleneksel zanaatların yer aldığı bir çarşı olduğunu, bunun mutlaka hayata geçirilmesi gerektiğini ifade eden araştırmacı ve antikacı Şamil Cengiz Yılmaz ise jandarma karakolu karşısındaki binalar ile yanındaki otoparkı da içine alacak alanda çarşı yapılmasının gerekliliğine vurgu yaptı.

ÖRNEKLER ORTADA
Başta Mardin, Urfa, Hasankeyf, Veysel Karani olmak üzere özellikle tarihi mekânlarla birlikte inanç turizminin öne çıktığı yerlerde, yapı ile birlikte geleneksel sanatlar ile üretilmiş ürünler ile markalaştırılmış mamullerin hem teşhir hem de sataşlarının yapıldığına dikkat çeken vatandaşlar ise Harput’un bu özelliklerden mahrum bırakıldığını ifade ediyorlar.

YARIM SAATTE TÜKETİLEN BİR TARİH
Harput’a büyük bir heyecanla gelen misafirlerin umduklarını bulamadıkları, bu yöreye ait herhangi bir ürün ve zanaat görmedikleri için yarım saat içinde döndüklerini ifade eden vatandaşlar, insanları saatlerce Harput’ta kalmalarını ve alışveriş yapmalarını  sağlayacak mekanların oluşturulması gerektiğini belirtiyorlar.


BAŞKAN ŞERİFOĞULLARI’NIN PROJELERİ
Harput’un asli kimliğine kavuşturulması konusunda en önemli çalışma ve projeleri Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları hayata geçiriyor. 

Balakgazi parkı peyzaj düzenlemesini taçlandıran ve Harput’a gelen misafirlerin ilk durağı olacak Cam Teras ile birlikte farklı bir görüntü oluşturuldu. Cam teras tamamlandı ve pandemi sonrası açılacak turizm sezonunda misafirlerini ağırlamak için gün sayıyor.

MÜZELER ŞEHRİ 
Tarihi dokusu ve birçok medeniyetlerden taşıdığı izlerle adeta bir açık hava müzesi özelliği taşıyan Harput, Elazığ Belediye Başkanı Şerifoğulları’nın üç müze projesi ile daha bir anlam kazanacak.

Basın Müzesi, Harput Mutfağı Müzesi ve Kürsübaşı müzesi ile gelen misafirlerini ağırlayacak Harput, atılan bu adımlarla kadim bir kültürün tüm yansımalarını göstermiş olacak.

KONAK HALKA AÇILMALI
Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları’nın gayretleri ve projelerinin her türlü takdire değer olduğuna dikkat çeken vatandaşlar, bu konuda Elazığ Valisi Erkaya Yırık’ın da projeleri olduğunu ifade ediyorlar.

Vali Murat Zorluoğlu döneminde Harput’ta yapılan valilik konağının bugüne kadar fonksiyonel olarak kullanılmadığını, sadece birkaç resmi programa ev sahipliği yapan konağın kaderine terk edildiğini ifade eden vatandaşlar, bu konağın turizmin hizmetine vererek halka açılıp aktif olarak kullanılması gerektiğine dikkat çekiyorlar.

İL  KÜLTÜR MÜDÜRLÜĞÜ PROJE YAPMALI
İlimizin tarihi ve turistik değerlerini koruma ve yaşatma konusunda yetkili   olan İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün Harput’ta valilik konağı olarak inşa edilen ve çok kullanılmayan konak ile ilgili şehri ve değerlerini tanıtma ve yaşatma amaçlı FKA, KOSGEB ve Bakanlıkların destekleyeceği projeler yaparak o mekanı ve Harput’u canlandırabileceklerini ifade eden vatandaşlar, bu mekanda geleneksel el sanatlarından mutfak kültürüne geniş bir yelpazede hem üretim hem de satış yapılabileceğini belirtiyorlar.

DEĞERLERİMİZ MÜZESİ
Harput’a çok önemli bilim insanı, edebiyatçı, yazarı, şair, müzisyen ve âlimlerin yetiştiğini ifade eden vatandaşlar, her biri ayrı bir mekanda metfun bu değerleri, hayat hikayeleri,  eserleri ve onlardan kalan kitap, eşya ve diğer  materyallerin sergileneceği “Değerlerimiz Müzesi”nin de Harput’a çok önemli bir marka değer katacağına inandıklarını belirtiler.
Müzede; Beyzade Efendi, İmam Efendi, Kazım Efendi, Hacı Hulusi Efendi, Tayyar Baba, Bolla Bahri, Haydar Baba, Hafız Abdullah Nazırlı gibi manevi olarak öne çıkmış ve şehir insanı üzerinde önemli hizmetleri olmuş değerlerimiz ile birlikte; Hafız Osman Öge, Hacı Hayri Bey, Şair Rahmi, İshak Sunguroğlu, Fikret Memişoğlu, Ahmet Kabaklı, Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu, gibi değişik alanlarda öne çıkmış isimlerin hayat hikayeleri ve eserlerinin yer alabileceğini müzenin oldukça  ilgi göreceğini belirtiyorlar.

TURİST REHBERLERİMİZ OLMALI
Harput’a gelen turist kafileleri ya da özel araçları ile gelen misafirlere hem genel hem de her bir yapı, cami, türbe, kale, kiliseler ve hamamlar ile tarihi ve manevi şahsiyetler hakkında bilgi veren profesyonel turist rehberi yetiştirilmesi ve sahada görevlendirilmesi konusunda da Valilik ve İl Kültür Turizm Müdürlüğü ile bu konuda yetkilendirilmiş kuruluşların harekete geçmesi gerektiğini ifade eden vatandaşlar, bu konuda kurslar açılıp eğitim verilmesi gerektiğini belirtiyorlar.