KIYMETİ BİLİNMEYEN ERDEMLİ MESLEK: ÇOBANLIK

BAŞAK MERAL GÜNDÜZ/Elazığ Sivrice Güney Köyü kırsalında koyun yetiştiriciliği yapan çobanlar' sürüye yeni katılan kuzuların sevincini ve bereketini yaşıyor.

KIYMETİ BİLİNMEYEN ERDEMLİ MESLEK: ÇOBANLIK
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Güney Köyü Kırsalında, özellikle yapılan küçükbaş hayvancılık faaliyeti,  hayvancılığın en önemli üretim merkezini oluşturuyor. Küçükbaş hayvan sürüleri olan yöre insanları, tatlı bir telaş yaşıyor. Koyunların yeni dünyaya gelen kuzuları, etrafa neşe ve heyecan katıyor. Siyah-beyaz renkteki kuzular, sevimliliğiyle hem sürünün, hem sahiplerinin hem de çocukların neşesi haline geldiler. Güney  köyünde ağıllardan kuzu sesleri yükselirken, yetiştiriciler sürüyü gençleştirecek, genişletecek bu yavrulara adeta gözleri gibi bakıyor. Ayrı bir bakıma ihtiyaçları bulunan kuzuların sürüdeki ayrıcalıkları ise dikkat çekiyor. 

Anlaşıldığı gibi küçükbaş hayvancılığın ayakta kalabilmesi  çobanlara bağlı. Çobanlar neden mi önemli, çünkü Anadolu’da kadim bir meslek ve tarihi bir geçmişe sahip. Elinde değneği, sırtında kepeneği ile dağları mesken tutmuş, dünyayı bir kıl çadıra sığdırmış, meraların ve ormanların yüzyıllardır gönüllü bekçiliğini yapmış çobanlar. Her ne kadar modern tarım ve hayvancılık tabirleri arasına sıkışsa da çobanların modası asla geçmeyecek...