KİMSESİZLERİN KİMSESİYİZ

Gülşah ALTAŞ / Elazığ Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Suat Kenç, müdürlük olarak yaptıkları çalışmaları Hakimiyet Gazetesi okuyucularıyla payla

KİMSESİZLERİN KİMSESİYİZ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Gülşah ALTAŞ / Elazığ Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Suat Kenç, müdürlük olarak yaptıkları çalışmaları Hakimiyet Gazetesi okuyucularıyla paylaştı. Yılın 365 günü yardımların devam ettiğini ifade eden Kenç, amaçlarının yaraları sarmak ve şehirde yaşayan insanların mutluluğunu gözetmek olduğunu kaydetti. Kenç, kimsesizlerin kimsesi olduklarını belirterek, vatandaşa katkı sunmaktan onur duyduklarını söyledi.

 

ENGELLİ BAKIM ÜCRETİ İÇİN 960 TL ÖDÜYORUZ

 

İl Müdürü Suat Kenç, yardım alanlarının 3 ana başlık altında toplandığını belirterek şunları söyledi: “İlk olarak Engelli Evde Bakım Ücretini karşılamaktayız. Bu ücreti raporlara istinaden ödüyoruz, raporda ağır engelli ‘Evet’ ibaresi varsa bizler bunu karşılıyoruz. Ve aileye ödenen rakam hemen hemen bir Bağ-Kur emeklisi maaşına denk geliyor ve 960 TL ödeme yapılıyor.

İkinci olarak Sosyal Ekonomik Destek yardımlarımız bulunmakta. Bu yardımları da üç gruba ayırdık, öğrencilerin giderlerini karşılamak adına bu yardımları ödüyoruz.

Bir diğeri ise Doğum Yardımı yapılmakta. Bunun için hiçbir kriter sunmuyoruz ve her doğum yapana bu yardımları ödüyoruz.

 

ŞEHİT ve GAZİ YAKINLARI BAŞ TACIMIZ

 

Aile Sosyal Politikalar İl Müdürü Suat Kenç, şehit ve gazi ailelerini önemsediklerini ve sürekli kendileriyle iç içe olduklarını belirterek sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bakanlığımız bünyesinde kurulan Şehit ve Gazi Aileleri Daire Başkanlığı’nın ilimizdeki temsilciliği de Şehit ve Gazi Şube Müdürlüğü olarak görev yapmakta. Öncelikle Allah kimsenin ocağına ateş düşürmesin diyoruz ama bu da ülkemizin şu anda bir gerçeği artık. İki gün önce 24 yaşında bir evladımızı Baskil’de toprağa verdik. Şehit haberi alındığı andan itibaren Valilik bünyesinde, Kolordu Komutanlığı, İl Jandarma Alay Komutanlığı ve İl Sağlık Müdürlüğü koordinesiyle aileye haber veriliyor, sonrasında psikolojik destek sağlanıyor. Cenaze defin işlemi sona erinceye kadar ailenin yanında yer alıyor ve bütünüyle desteğimizi sunuyoruz. Ailenin yasının sona ermesinin ardından kendilerini müdürlüğümüzde ağırlıyoruz.”

 

ŞEHİT AİLESİ YAKINLARINDAN 2 KİŞİYE İSTİHDAM

 

İl Müdürü Kenç, şehit ailesi yakınlarından 2 kişinin istihdam hakkı olduğunu ifade ederek, “Rabbim kimsenin başına böylesi bir acıyı vermesin diyoruz, gerçekten bunu kelimelerle ifade etmek bile zor. Devletimiz şehit ve gazi ailelerinin her zaman yanında olmuş ve olmaya da devam ediyor. Bu konuda bizler de burada üstümüze düşen görev ve sorumlulukları yerine getiriyoruz. Şehitlerimizin 2 yakını devlette istihdam edilirken gazilerimizin de bir yakını istihdam ediliyor. Sonrasında kendilerine şehit ve gazi kimliklerini çıkarıyoruz ve kendilerinin bir takım faydalanabilecekleri imkanlarla ilgili bilgileri aktarıyoruz. Ve sürekli şehit ailelerimizi kurumsal olarak ziyaret ediyoruz” dedi.

 

1315 AİLEYE SOSYAL EKONOMİK KATKI SAĞLIYORUZ

 

Sosyal Devlet ilkesinin bir gereksinimi olan ekonomik desteklerin devam ettiğini belirten Kenç, 1315 aileye destek verdiklerini ve bu sayının da değişken olduğunu kaydetti. Resmi müracaatlar yapıldıktan sonra tahkikat süreciyle çalışmaların sürdüğünü kaydeden Kenç, her zaman için vatandaşın yanında yer aldıklarının altını çizdi.

 

AİLE VE TOPLUM HİZMETLERİ BİRİMİ AKTİF ÇALIŞIYOR

 

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü bünyesinde bulunan Aile ve Toplum Hizmetleri biriminin de faal bir şekilde çalışmalarını yürüttüğünü ifade eden Kenç, şunları şöyle konuştu: “Bakanlığımızın adı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve bu çerçevede aileyi ilgilendiren her bir konuda bizler de aktif rol oynuyoruz. Bakanlık tarafından bastırılan broşürleri vatandaşa dağıtarak bilgi sahibi olmalarına vesile oluyoruz. Yine belirli aralıklarla eğitim seminerleri düzenleyerek, toplumun daha iyi bilinçlenmesine öncülük ediyoruz. İl merkezinde, ilçe ve beldelerde bulunan bütün salonları değerlendirerek, ailelere psikolojik destek başta olmak üzere birçok seminer tertipliyoruz. Tabi en önemlisi aile oluşumunda sarsıntı yaşayan bireyler için de uzman psikologlarımızı göndererek bu desteğimizi sürdürüyoruz.”

 

ÇOCUK HİZMETLERİ BİRİMİ

 

İl Müdürlüğü’ne bağlı Çocuk Hizmetleri Birimi2nde çocukların barındırıldığı kurumların olduğunu, çocuk destek merkezi ile çocuk evleri sitesinde aileleri ölmüş ya da aileleri ayrılmış çocukları mahkemeden karar almak kaydıyla barındırdıklarını kaydeden Kenç, “Bu çocukları artık devlet koruması altına alıyor ve gereken katkıyı sağlıyoruz. Bu çocukların eğitimi ve hayata dair adımlarına yardımcı oluyoruz” dedi.

 

ENGELLİ VE YAŞLI HİZMET BİRİMİ

 

İl Müdürü Kenç, müdürlük bünyesinde bir ayrı birimin de Engelli ve Yaşlı Hizmet Birimi olduğunu belirterek, “Sivrice Hazar Baba Rehabilitasyon Merkezi’nde, Beyyurdu Rehabilitasyon Merkezi’nde, Kovancılar’da ve Gazi Huzur Evi’nde kalmakta olan sakinlere yatılı bakım hizmetini veriyoruz” diye konuştu.

 

ŞİDDET ÖNLEME MERKEZİ’Nİ ÖNEMSİYORUZ

 

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü bünyesinde hizmet sunan Şiddet Önleme Merkezi’ni önemsediklerini ve bu konuya ayrı bir ehemmiyet verdiklerini vurgulayan Kenç, şunları söyledi:

“İlgili yasa gereği bizlere bu konuda müracaat edenlere her türlü desteği sunuyoruz. İlimizde bir de Kadın Konuk Evi’nin olduğunu da ifade etmek istiyorum. Herhangi bir şekilde şiddete maruz kalmış ve naçar duruma düşmüş kişileri Kadın Konuk Evi’nde ağırlıyoruz.”

 

ENGELLİLER İLE İÇ İÇE OLDUK

 

Geçtiğimiz haftalar içinde kutlanan Engelliler Haftası’nda, engelli bireylerle iç içe olduklarını belirten Kenç, “Sayın Bakanımız bu yıl ki etkinliklerin daha farklı bir havada geçmesi için direktiflerde bulundu ve bizler de elimizden gelen gayreti sarf ettik. Engelli bireylerle ortak projelere imza atarak, o haftayı dolu dolu geçirmeye gayret ettik. Zaman zaman verdiğimiz eğitime katılan bireylerin gözüne siyah bir bant takarak, âmâ insanın ne halde olduğunu anlatmaya çalıştık. Aile Haftası’nı da konferans ve seminerlerle oldukça yoğun bir şekilde gerçekleştirdik” dedi.

 

VALİMİZE VE KIYMETLİ EŞİNE TEŞEKKÜR EDİYORUM

 

İl Müdürü Suat Kenç, Engelliler Haftası nedeniyle düzenlenen programlarda desteğini esirgemeyen Elazığ Valisi Murat Zorluoğlu ile eşi Sevcan Zorluoğlu’na kendilerine sunduğu destekten dolayı teşekkür etti. Kenç, bu tür programlara verilen desteğin önemsenmesi gerektiğinin altını çizerek, bu işi dert edinen Elazığ Valisi Murat Zorluoğlu’nun elinden geleni yaptığını söyledi.

 

 

160 MİLYON TL KATKI SAĞLANDI

 

Bu yıl içerisinde yapılan yardımlarla ilgili olarak da bilgiler sunan Kenç, şöyle konuştu: “2016 yılında Evde Bakım Hizmeti’nden yararlanan bireylere 54 Milyon TL, bu yılın ilk dört ayında ise 19 Milyon TL ödeme yapıldı. Devletimiz sosyal devlet ilkesini sonuna kadar yerine getirmektedir. Sosyal ve ekonomik destek anlamında da 1315 aileye 10 Milyon TL ödeme yapılmıştır. Ve ödenen bu rakamların hiçbir şekilde devlete geri ödemesi söz konusu değildir. 2016 yılında 8 bin 376 kişiye doğum yardımı yapılmış ve bunun için de 3 Milyon 600 bin TL ödenmiştir. Bu yılın ilk dört ayında ise 1 Milyon 447 bin TL katkı sağlanmıştır. 2016 yılında toplamda 160 Milyon TL katkı sağlanmıştır.”

 

MÜLTECİLERE PSİKOLOJİK DESTEK

 

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Suat Kenç, mülteci ailelere yönelik psikolojik destek ve evde bakım hizmeti verildiğini belirterek diğer yardımları ise Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile Göç İdaresi’nin yaptığını söyledi. Mültecilerin raporlarını sunması halinde evde bakım hizmeti ücretinden yararlanabileceğini kaydeden Kenç, mültecilere de gereken desteği sağladıklarını ifade etti.

 

EVDE BAKIM HİZMETLERİ

 

İl Müdürü Kenç, Evde Bakım Hizmeti için de İl Sağlık Müdürlüğü ile birlikte koordineli bir şekilde çalıştıklarını ifade ederek şunları söyledi: “Evde Bakım Hizmetleri için Sağlık Müdürlüğü ile birlikte Belediyemizle de ortak bir çalışma yürütüyoruz. Belediyemizin şehirde gerçekleştirdiği temizlik hizmetleri gibi bu ailelerimiz için de kurduğu bir birim var. Ve belediye bu ailelerin evlerinde bu hizmeti sunmakta.”

 

BÜYÜKANNE YARDIMLARI

 

Büyük anne yardımlarının ilk olarak pilot 10 ilde yapıldığını kaydeden Kenç, bu yıl içinde yapılacak çalışmalarla ülke geneline yayılacağını söyledi. Şu an itibariyle Elazığ’da böyle bir uygulamanın olmadığını ifade eden Kenç, konuyla ilgili birimlerin çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.