Kentsel Dönüşüm Konutlarının Fiyatları Ne Zaman Açıklanacak?

Elazığ'da kentsel dönüşüm kapsamında inşa edilen deprem konutlarının fiyatların ne zaman açıklanacağı merak konusu oldu.

Kentsel Dönüşüm Konutlarının Fiyatları Ne Zaman Açıklanacak?

24 Ocak Ocak depreminin arından Elazığ'da binlerce bina ağır hasarlı alarak yıkılmış ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı ile TOKİ önclüğünde binlerce konutun yapımına hemen başlanmıştı.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, depremin ardından yaklaşık 1 ayını şehrimizde geçirerek yapılan çalışmalara da öncülük etmişti. 

Depremin arından 2 farklı yöntemle Elazığ'da konut yapımına başlanmıştı. Bunlardan ilki rezerv alan olarak belirlenen Çatalçeşme, Bizmişen, Yemişlik gibi alanlarda yapılan konutlardan oluşmaktaydı. Bu konutların büyük çoğunluğu tamamlansa da halen yapımına devam edilen konutlar da bulunuyor. Özellikle 27 Aralık tarihinde meydana gelen 2. büyük deprem olan 5.6 şiddetindeki depremin ardından tekrar başlatılan hasar tespit çalışmalarının ardından ilk depremde orta hasar olarak belirlenen birçok konutun ağır hasara çevrilmesiyle hak sahibi olan vatandaşlar bu konutların tamamlanmasını bekliyor.

REZERV ALANLARIN FİYATLARI BELLİ

Bu ilk yöntemle rezerv alanlarda inşa edilen konutlarına kavuşan vatandaşların evlerini 2 yıl ödemesiz toplam 20 yıl vadeyle faizsiz bir şekilde ödeyeceği de bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamasında konutların fiyatlarını yaklaşık yüzde 40 indirim uygulayarak açıklamış ve belirsizliğin giderilmesini sağlamıştı. 

EN DÜŞÜK 510, EN YÜKSEK 935 TL ÖDENECEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu konutların fiyatını en düşük 510 TL en yüksek 935 TL olarak  açıklamış ve şunları söylemişti: "2+1 konutlar şerefiye bedellerine göre 510 ile 725 lira arasında aylık ödeme ile vatandaşlarımıza teslim edilecektir. 3+1 konut için 730 ile 935 lira arasında bir bedel belirlenmiştir. Köy evlerinde ahırsız olanlarda 790 lira ahırlı olanlarda 905 lira aylık ödemeler yapılacaktır. Ödemeler 20 yıl vade ve faizsiz olarak gerçekleştirilecektir.”

ELAZIĞ'DA KENTSEL DÖNÜŞÜM KONUTLARININ FİYATLARI NE KADAR OLACAK?

Elazığ'da inşa edilen konutların neredeyse diğer yarısı ise Abdullahpaşa, Rüstempaşa, Sürsürü (Dilek ve Petek Sitelerinin yerine yapılan konutlar dahil), Mustafapaşa gibi riskli alan ilan edilen mahallelerde yapıldı ve bu mahallelerde TOKİ eliyle yerinde kentsel dönüşüm uygulandı. Ancak bu konutlar kentsel dönüşüm kapsamında yapıldığı için fiyatların nasıl olacağı henüz açıklanmadı. Ayrıca bu mahallelerde ağır hasar olmadığı halde riskli alan içerisinde kaldığı için yıkılan binalar ve doğal olarak hak sahibi olmayan vatandaşlar da bulunuyor. Aynı zamanda riskli alan içerisinde birçok konutu ve işyeri bulunduğu için hak sahibi olamayacak vatandaşlar da mevcut. Tüm bu vatandaşların nasıl bir fiyat çizelgesi ile karşılacağı da hala bilinmiyor.

Hakimiyet Gazetesi'nin Ankara'daki kaynaklarından edindiği bilgilere göre 15 Nisan Cuma günü Elazığ'a gelecek ve yapılan çalışmalarla ilgili kapsamlı bir inceleme yapack olan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un bu konularla ilgili de detaylı bir çalışma yapıyor .

Bakan Kurum, Elazığ ziyaretinde belirsizliği giderecek birçok açıklamayla birlkikte Elazığ'a da yapılacak yeni çalışmaları da açıklayacak.