Kentsel Belirsizlik

Özel Haber: Elazığ'da 24 Ocak depreminin ardından riskli alan ilan edilen bölgelerde başlatılan kentsel dönüşümler sonucunda TOKİ tarafından inşa edilen konut ve iş yerleri ile ilgili belirsizlik sürdüğü gibi aynı kurumun, ilimiz valisini açıklama yapmak zorunda bırakan ciddiyetsizliği ve sorumsuzluk içeren tavırları devam ediyor.

Kentsel Belirsizlik

Geçtiğimiz günlerde basın temsilcileri ile bir araya gelen Elazığ Valisi Ömer Toraman'ın doğru bilginin önemine yaptığı vurgu ve belirsizliklerin yarattığı olumsuz etkiye dikkat çekmesine rağmen kentsel dönüşüm alanlarındaki belirsizlikler Elazığ kamuoyunu endişeli bir bekleyişe itmiş durumda

BİLGİYE MUHTACIZ
24 Ocak depreminin ardından Elazığ’da yaşanan neredeyse tüm gelişmelerin kamuoyundan uzak yürütülmesi,  başta Elazığ basını olmak üzere şehrin tüm dinamiklerinin istedikleri bilgiye çoğunlukla ulaşamaması,  kılı kırk yararak ulaştığı bilgilerin eksik ve  enformasyon kirliliğinin oluşmasına sebep hazırladığı gibi doğru yapılan işlerin bile şaibeli hale gelmesine zemin hazırladı. 

HAKİMİYET DEFALARCA UYARDI
Hakimiyet Gazetesi, deprem sürecinden bugüne kadar vatandaşların doğru bilgiyi alması için gerek kendi özel içerikleriyle gerekse de uzman görüşleri neticesinde oluşturduğu yayınlarla sürekli vatandaşı bilgilendirmeye çalıştı. Bilgi edinme ve toplumu doğru bilgilendirme amacından sapmayan Hakimiyet Gazetesi, bununla da yetinmeyerek vatandaşın doğru ve tam bilgilendirilmemesi neticesinde yaşanacak dezenformasyon ve bilgi kirliliği konusunda da kamuoyunu defalarca uyardı. Gelinen noktada halen  açıklanmayan bilgiler ise kamuoyunu canından bezdirdi. 

VALİ TORAMAN KONUYA HAKİM
Şehrimize atanmasının ardından Elazığ’a gelir gelmez görevine hızlı başlayan ve gezmedik, istişare etmedik TOKİ alanı bırakmayan Vali Ömer Toraman’ın yerel sorun ve konulara oldukça hakim olduğu bilinirken kurum tarafından da doğru bilginin tüm Elazığlılara açıklanması ve yaşanan dezenformasyonun ortadan hızlı bir şekilde kalkması konusunda beklenti büyük.

NASIL BAKALIM?
Geçtiğimiz günlerde Elazığ Valisi Ömer Toraman’ın Elazığ’daki basın temsilcileri ile yaptığı istişare toplantısında doğru bilgiye verdiği önem ve dezenformasyonun yol açabileceği olumsuz etkilere çektiği dikkat olumlu bulunsa da şehirde halen  kamuoyunun ihtiyaç duyduğu bilgilere ulaşamaması bardağın dolu tarafına bakılmasının önündeki en büyük engel.

TOKİ VURDUMDUYMAZLIĞININ FATURASI VALİLİĞE ÇIKIYOR
Geçtiğimiz günlerde basın yayın organlarında çıkan depremde yakınlarını kaybeden ailelere Valilik tarafından hibe edilen konutlar için ödeme emri ve icra yazısı gelmesi haberinden sonra Elazığ Valiliği açıklama yapmak zorunda kalmıştı.

TOKİ’nin şehri bir kasaba görünümüne kavuşturması, yapılan bazı evlerin şimdiden dökülmesi ve  dikilen ağaçların kuruması yanında, resmi evraklar üzerindeki hatası ve özensizliğinin  hangi boyutlara geldiğinin görülmesi amacıyla ilginç bir örnek olan bu uygulama da gösterdi ki kurumların hatalarının bedelini kamu yöneticileri ve siyasetçiler çekiyor.

TOKİ’nin yaptığı bu hatayı ilimiz Valisi Ömer Toraman, sosyal medya hesabında şu cümlelerle düzeltmek zorunda kalmıştı:“Depremde yakınlarını kaybedenlere Cumhuriyet Mahallesinden verilen konutlar, hibedir. Geri ödeme söz konusu değildir.Sehven/yanlışlıkla gönderilen tebligatlar düzeltilecektir. Vatandaşlarımızın endişe etmesine gerek yoktur. Devletimiz ve Milletimiz depremzedelerin yanındadır.”

KONUTLARIN BEDELİ NE KADAR?
Depremin ardından rezerv alanlarda inşa edilen konutların fiyatları süre gecikmeden aşağı yukarı belli olmuştu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da talimatlarıyla vatandaşlara yüzde 40 civarında bir indirim sağlanmıştı. Rezerv alanlarda yapılan konutların fiyatları da henüz tam olarak netleşmese de en azından konu hakkında hak sahiplerinin bilgisi var ancak riskli alanlarda konutları bulunan vatandaşlar neredeyse depremin üzerinden iki yıl geçmesine ve konutlarına taşınmalarına rağmen halen daha evlerinin ve işyerlerinin fiyatlarını bilmiyorlar. 

NE KADAR ÖDEYECEKLER?
24 Ocak depreminin ardından Elazığ’da ve Sivrice’de riskli alan ilan edilerek TOKİ tarafından kentsel dönüşüm çalışmaları yürütülen Abdullahpaşa, Mustafapaşa, Rüstempaşa, Sürsürü, Dilek ve Petek Siteleri gibi alanlarda inşa edilen konutların değeri açıklanmadığı için ortalama bir taksit tutarı da belirlenemiyor.

RİSKLİ ALANDA ORTA HASARLI BİNA SAHİPLERİ ENDİŞELİ
Riskli alanlarda gayrimenkulü bulunan ve orta hasar, az hasar gibi konutların yıkılmasını gerektirecek durumu bulunmayan ancak kentsel dönüşüm alanı içerisinde kaldığı için gayrimenkulü yıkıldığı halde hak sahibi olamayan vatandaşların endişesi ise iki kat daha fazla. Bu sınıflamada bulunan vatandaşların evlerini alırken peşinat ödeyecekleri, ödemelerinin iki yıl sonra değil hemen başlayacağı ve yılda iki kez fiyat artışlarına maruz kalacakları biliniyor.

SÜREÇ HIZLANSIN
Riskli alanlarda gayrimenkulü bulunan depremzedeler, fiyatların ve ödeme takvimlerinin bulunduğu sözleşmelerin açıklanması için sürecin hızlanmasını istiyor. 

ZAMAN AŞIMI TEHLİKESİ VAR
Riskli alanda konut ve işyeri bulunan depremzedeler, gayrimenkullerine biçilen değeri sadece toplam değer üzerinden öğrenebiliyor. Gayrimenkul değeri, yıkım hafriyat ücreti gibi kalemler açıklanmadığından vatandaşlar haklarını arayamıyorlar. Olası bir hukuksal süreç başlatmayı düşünecek vatandaşlar, belirlenen değerlerin tam olarak ne  olduğunu öğrenemedikleri için süreçler uzuyor ve olası bir zaman aşımı konusunda endişeler de artıyor.

TOKİ İLE GÖRÜŞME ZAMANI GELMEDİ Mİ?
Tüm şehrin rahatsız olduğu bilgiyi edinememe ve denetimsizlik gibi konuların artık kamuoyunun gündeminden çıkması gerekiyor. TOKİ’nin yaptığı işlerin yeterince denetlenmediği iddiaları ve kamuoyuna açıklanmayan her bilgi şehirde vatandaşların huzursuzluğunu ve memnuniyetsizliğini bir derece daha artırırken, vatandaşlar TOKİ ile görüşülmesini ve yetkililerin Elazığ’a gelerek kamuoyu önünde talep edilen her bilginin cevaplanmasını istiyor.