Kavaklı: ''Maden halkı tatmin değil''

Nisa Yılmaz/ HÜDAPAR Elazığ İl Başkanı Yasin Kavaklı, Maden'de heyelan riski nedeniyle çok sayıda ev ve iş yerinin tahliye edilmesiyle ve yaşanan süreçle ilgili yazılı bir basın açıklaması yayınladı.

Kavaklı: ''Maden halkı tatmin değil''
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kavaklı’nın açıklaması şu şekilde:“Maden ilçemizin 510 konut ve iş yeri taşıma işlemi her geçen gün daha büyük bir problem haline geliyor. Yapılan araştırma raporunda heyelan riski olduğu için taşımayı mecbur kılıyor, fakat taşınma işlemi tıkanık. 

Camiikebir mahallesinin sakinlerini ve esnafını tahliye etme kararı alınmış olması sorunu çözmüş değildir. Konu hakkında acil müdahale, araştırma kurulu ve halkı dinleme komisyonları oluşturulmalıdır. Oluşturulacak bu kurullar, vatandaşın mağduriyetini giderecek şekilde çözüm önerileri sunmalı ve halkın talepleri çerçevesinde rapor hazırlanmalı ve bu rapor bağlayıcı olmalıdır.

Heyelan riski, can yakıcı hale gelmeden idare makamları ilçe halkını tatmin edici adımlarla tahliyesini sağlamaya odaklanmalıdır. Halk, taşınmaya mecbur kaldıysa devlet imkanlarını yanında görmelidir.

İlçe halkının talepleri dinlenilerek, yapılacak görüşmelerle ve mal varlıklarının karşılığı verilmesiyle nihai ve tatminkar bir sonuca varılacaktır. Vatandaş, güvence beklemektedir. Evini ve iş yerini taşıdıktan sonra unutulacağı ve haklarını kaybedeceği endişesini taşımaktadır. Halkın, hakları teminat altına alınarak endişesi giderilmelidir.

Heyelan tetikleyen bakır maden işletmesinin pasasının olduğu iddia ediliyor. Yanlış işletme sistemi bir ilçenin kaderini değiştirdiği gibi birçok mağduriyeti beraberinde getirmiştir ve çevre kirliliğine de sebep olmuştur. Heyelanı tetikleyen etkenleri ortadan kaldıracak adımlar atılarak, Sorun daha fazla karmaşık hale gelmeden icraata geçilmelidir.”