Kamunun Araç İsrafı

Resmi enflasyon oranının yüzde 80'leri, reel enflasyonun ise yüzde 200'leri bulduğu ve gün aşırı akaryakıt ürünlerine zam yapılmasına rağmen kamudaki araç, enerji ve malzeme israfı tam gaz devam ediyor.

Kamunun Araç İsrafı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Pandemi döneminin etkisiyle tüm dünyada yaşanan yüksek enflasyon, ülkemizde kendini daha çok hissettirdi. Sabit ve dar gelirli vatandaşların yanında, iş dünyasında da ciddi kayıp ve iflasların yaşandığı bir dönemde, kamu kaynakları ve imkânlarının hoyratça kullanılması tepkilere sebep oluyor.    

Kamunun Araç İsrafı

KAMUDA ARAÇ VE YAKIT İSRAFI
Akaryakıta günübirlik gelen zamlar dolayısıyla vatandaşlar özel araçlarını kullanamaz hale gelip toplu taşıma araçlarına yönelmelerine karşın, devlet kurumlarında bulunan resmi ve kiralık araçlarının sayısının sürekli artması ve çoğu zaman amaçları dışında kullanılan bu araçların yakıtlarının bütçeye verdiği yük, tartışmalara sebep oluyor.

Resmi kurumlarının ürettiği hizmetlerle ilgili araçlar dışında hizmet aracı adı altında çok sayıda binek aracın bulunması, bunlara ilaveten sivil araçlar kiralanması, bununla da kalınmayarak yapım ihaleleri şartnamelerinde modelli araç talep edilmesi, kamudaki büyük israfı ortaya koyuyor.

Kamunun Araç İsrafı

ARAÇLAR OLMASA HİZMET DURACAK MI?
Kamu kurum ve kuruluşlarında bulunan ve hangi hizmette ve ne kadar verimli kullanıldığı konusunda tartışmalar oluşan araçların, planlı ve verimli kullanılması gerektiğine dikkat çeken vatandaşlar, bu araçların yüzde 30’unun dahi çalışmasıyla tüm hizmetlerin devam edebileceğini ifade ediyorlar.

HÜKÜMET KARAR ALMALI
Enflasyon ve akaryakıt zammının halkın belini büktüğü bir dönemde, kamudaki araç ve akaryakıt israfının had safhaya ulaşması ve bu konuda hükümetin herhangi bir önlem ve sınırlama getirmemesinin yükü de yine dar ve sabit gelirlinin sırtına biniyor.

GENELGE VAR, UYGULAYAN YOK
Hükümetin geçmişten bugüne zaman zaman tasarruf genelgesi adı altında tüm valiliklere ve resmi kurumlara yazı göndermesine rağmen, bu genelgenin gereği yerine getirilmediği gibi denetim mekanizması da işlemiyor. Hükümetin gönderdiği yazı, ilgili birimlere gönderilmesine rağmen gereğinin yerine getirilmemesi ve mevcut uygulamanın devam ettiğini bilen bakanlıklar ise bununla ilgili herhangi bir yaptırım ve uyarıda bulunmuyor.

Kamunun Araç İsrafı

TOPLUMUN, KAMUDAKİ İSRAF KONUSUNDA HASSASİYETİ VAR
Toplumun, kamuda yaşanan israf, yolsuzluk, usulsüzlük, adam kayırma gibi olaylardan ciddi rahatsızlık duyduğuna dikkat çeken uzmanlar, hükümetin özellikle kamudaki araç israfını önlemekle başlatacağı tasarruf tedbirleriyle bu konuda bozulan imajını düzeltebileceği ve toplumunda  ciddi destek vereceğini ifade ediyorlar.

KURUMLAR ADIM ATMALI
Kamuda resmi ve kiralık araçlar yanında yapım işleri ihalesi şartnamesine konulan çok sayıda araç bulunduğunu, resmi ve kiralık araçların tüm yakıtlarının ilgili kurumlar, yapım projelerinde kullanılan araçların yakıtı her ne kadar yüklenici firma tarafından karşılansa da bu maliyetin ihale bedeline etki eden ve yükselten bir yönü olması dolayısıyla yine kamudan çıkan akaryakıt bedellerinin ciddi bir rakama ulaşması karşısında bazı kurumların ödenek sıkıntısı yaşadığı biliniyor.

Bu durum karşısında kurumların hem araçların sayısını azaltma hem de sahaya çıkan araçlara yakıt kotası koymasının kamuya büyük getirisi olacağını dile getiren uzmanlar, bu önlemi almayan kurumların yaz sezonu bitmeden bütçelerini tüketeceklerini ifade ediyorlar.

Kamunun Araç İsrafı

SİYASETİN DE GÜNDEMİNDE
Kamuda araç ve yakıt israfının muhalefetin de gündeminde olduğuna dikkat çeken uzmanlar, Bakanlıkların bu durumu görüp kendi kurumlarına yönelik araç tasarrufu konusunda genelge göndermekle kalmayıp, takibini gerçekleştirmesi ve aylık olarak ne kadar tasarruf edildiğine dair bilgileri bakanlığa gönderilmesi gerektiğini ifade ediyorlar.

ELAZIĞ VALİLİĞİ DE HAREKETE GEÇMELİ
Kamudaki araç ve diğer alanlardaki israfın önlenmesi ve kamu kaynaklarının verimli, kullanılması konusunda Elazığ Valiliğinin de harekete geçmesi, bu önemli konuda İl Valisi başkanlığında tüm kurumların yöneticilerinin katıldığı aylık toplantılar  yapılarak, tüm illerimize örnek olacak bir uygulamaya imza atılabileceğini ifade eden uzmanlar, bu konularda hassas bir yönetim anlayışına sahip Elazığ Valisi  Ömer Toraman’ın harekete geçeceğine inandıklarını ifade ediyorlar.