Kafeden Çay Ocağına

Son aylarda her alanda yaşanan zam furyasından en çok etkilenen kesimlerden biri de zamanının önemli bir bölümünü kafelerde geçiren üniversite öğrencileri oldu. Kafelerdeki çay fiyatlarının yüksek oluşu gençleri, fiyatların daha ekonomik olduğu çay ocaklarına yöneltti…

Kafeden Çay Ocağına
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Döviz, altında aşırı artışın getirdiği ve hayatın her aşamasında ve ürününde görünen fiyat artışları, her kesimden insanımızı olumsuz etkilemeye devam ediyor.

Pandemi döneminin ekonomiye yönelik beklenen olumsuz yansıması ve tüm dünyada üretimlerin düşmesi yanında tedarik zincirinin aksamasının sebep olduğu aşırı fiyat artışları, hem tüketim alışkanlıklarında hem de sosyal yaşam alışkanlıklarında köklü değişiklikleri de beraberinde getirdi.

ÖĞRENCİLERİN TERCİHLERİNDE ZORUNLU DEĞİŞİM

Zor ekonomik şartlarla mücadele etmekte sadece  dar gelirliler değil, orta ve hatta ortanın üstünde bir geliri olan aileler de ciddi sıkıntı çekiyorlar.

Bu sıkıntı, hem mutfakta hem de insanların tüketim alışkanlıkları ve sosyal yaşamlarında da kendisini gösteriyor.

KAFE YERİNE ÇAY OCAĞI

Ekonomik sıkıntının en çok vurduğu kesimlerden biri de  üniversite öğrencileri ve gençler oldu. Kısa bir süre önce buluşma mekânları çoğunlukla kafeler olan gençler, bu mekânların;  kira, ürün, mekan konforu ve eleman sayısından kaynaklı  çay ve diğer ürün fiyatlarının yüksekliği sebebiyle çay ocaklarına yönelmiş durumdalar.

GENÇLİK SOSYALLEŞMEDEN TAVİZ VERMİYOR

Üniversite öğrencileri başta olmak üzere gençlerin büyük bir çoğunluğu evde ya da kaldığı yurtta zaman geçirmek yerine, dışarıdaki mekânlara gitmek suretiyle sosyalleşme ihtiyacını karşılıyorlar.

Pandemi döneminde bile evde çok kalamayan ve dışarıya çıkma ihtiyacı duyan gençlerin, son zamlardan sonra oldukça artan fiyatlar sebebiyle daha mütevazi ve uygun fiyatlı mekânlarda arkadaşları ile buluştukları ve zaman geçirdikleri gözleniyor.

SAMİMİ ORTAM SICAK MUHABBET

Son ekonomik sıkıntı sebebiyle aldıkları öğrenci kredisi ve aileden gelen harçlık desteğinin bir ay süresinde kendi ihtiyaçlarını karşılamaktan çok uzak olduğunu belirten öğrenciler, mevcut kaynakları verimli kullanmak amacıyla alışkanlıklarında ciddi ve köklü değişiklikler yapmak zorunda kaldıklarını ifade ediyorlar.

En çok zaman geçirdikleri ve para harcadıkları mekânların başında kafelerin geldiğine dikkat çeken gençler, ancak bu mekânlardaki çay, çerez ve diğer ürün fiyatlarının, bütçelerini kısa sürede tükettiğini bu sebeple fiyat açısından daha ekonomik olan çay ocaklarına yönelmek zorunda kaldıklarını ifade ediyorlar.

NEZİH MEKÂNLAR

Çay ocaklarının, buluşma, konuşma ve zaman geçirme açısından kafelerin konfor ve statüsünü vermese de samimi ve sıcak sohbetlerin yaşandığı bir ortam olduğunu ifade eden gençler, bu mekânlara alıştıklarını belirtiyorlar.

Hepsinin olmasa da bazı çay ocaklarının, kafeleri aratmayan bir düzende ve titizlikte dizayn edildiğini, günlük gazete, rahat koltuk ve masalar, çerez ve pasta-simit çeşitleri ve geniş yelpazedeki içerecek çeşitleriyle kafeleri aratmayacak bir düzeye ulaştıklarını belirten gençler, bu tür çay ocaklarının ve müşterilerinin sayısının her gün arttığına dikkat çekiyorlar.