Kaplumbağa Terbiyecisi

Ak Parti Milletvekili Zülfü Demirbağ, mümbit bir haber kaynağı. Her söylediği söz, girdiği her bir diyalog, yaptığı durum tespiti ve doğrucu davut misyonuyla dile getirdiği gerçekler sık sık haber oluyor.

Kaplumbağa Terbiyecisi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Meclisin gür ve güçlü sesi Demirbağ, her şeye ve kendisine farklı bakılsa da samimiyetinden, gayretinden ve davaya sadakatinden şüphe duymadığımız bir vekilimiz olarak hizmetlerine ve gezilerine devam ediyor.

Milletvekili Demirbağ, şehir gezilerini aşarak komşu il Tunceli’ye bağlı Çemişgezek ilçemize de ziyarette bulunmuş. 

Çemişgezek her ne kadar Tunceli’ye bağlı ise de ilçe sakinlerinin önemli bir kısmının ilimizde ikamet etmesi ve tüm ticari faaliyetlerinin ilimizle bağlantılı olması sebebiyle bu geziyi önemsiyoruz ve hatta gerekli ve gecikmiş buluyoruz.

Milletvekili Demirbağ, Çemişgezek ziyaretini sosyal medya hesabında şöyle paylaşmış:
“Teiaş Bölge Müdürü, Özel İdare Etüt Proje Müdürü, Elazığ Belediye Meclis Üyemiz ve Elazığ AK Parti İl Yönetimi ile birlikte Çemişgezek Kaymakamımız hemşerimiz Mehmet Güder'i makamında ziyaret ettik. Nezaketinden ötürü kendisine teşekkürlerimizi sunuyoruz.”

Esnaf ziyaretlerinden sonra hemşerimiz olan Kaymakam Mehmet Güder’i makamında ziyaret eden Demirbağ’a Osman Hamdi Bey'in meşhur “Kaplumbağa Terbiyecisi” tablosu hediye edilmiş.

Nezaket ziyaretinde bu nazik jeste teşekkür etmek lazım. Ancak bu tablonun Demirbağ’a hediye edilmesinin çok yönlü anlamı olduğunu düşünmeden edemedik.
Tablonun değişik kaynaklardaki bilinen tasvirlerine bir bakalım. Belinde sıkı bir kemerle bağlanmış kırmızı uzun bir giysi giyen sakallı bir adam, mavi çinilerle kaplı eşyasız ve bakımsız bir odada, izleyiciye arkası yarı dönük biçimde dikilmektedir.  Tablodaki ellerini arkasında kavuşturmuş olan adam bir ney tutmaktadır. Sırtında bir nakkare asılıdır ve buna bağlı bir mızrap boynundan aşağıya sarkar. Tablo, geri kalmış bir toplumu çağdaşlaştırmaya çalışan bir aydının yorgun hâlini anlattığı şeklinde yorumlanmıştır. 

Osman Hamdi Bey, tabloda kendini terbiyeci, kendi iş yapış biçimine uyum gösteremeyen astlarını ise yemeğe ulaşmaya çalışan kaplumbağalar olarak göstererek, onları hicvetmektedir. 

Tablo ile ilgili bu yorumlara bizler de güncel ve Demirbağ’ı teyit edecek bir yorum da biz yapalım istedik. Tablo, iş yapmak ve halkın sorunlarını dert etme yerine kaplumbağa hızıyla çalışan ve sorun çözme yerine yeni sorunlar üretme noktasında oldukça mahir bazı bürokratları temsil ediyor. 

Kaplumbağaları terbiye, ıslah ve harekete geçirmeye çalışan kişi ise siyaset ve siyasetçiyi temsil ediyor.

Zaman zaman kendisinin de şikâyet ettiği ve “Keşke bunu atamasaydık” diye televizyonda itiraflarda bulunan Demirbağ’a bu hediyenin verilmesi belki tesadüf ama tam da  yerine ve son günler de gündeme gelen bazı bürokratların yetersizliklerine  denk düşen bir hediye olmuş.

Şehrin durumunu;  gazeteler, televizyonlar ve sosyal medyadan yükselen feryatlar duyuramadık belki sanat penceresinden, sanatın naif ve ince düşüncesinden öne çıkartalım da belki yetkililere sanatla ulaşılır ve sorunlar giderilir.  

Güzel düşünülmüş ve anlamlı bir tablo ama bu tablonun sanatsal anlamı yetkililerde nasıl yankı bulur, sanatın gücü bürokrasiyi kaplumbağa hızından kurtarır mı izleyip göreceğiz.