İşi Çözdük…

İlimizde işsizlik had safhada iken 2020 yılı verilerine göre sigortalı işçi sayısındaki büyük artış, diğer illerin 'siz bu işi çözmüşsünüz' tepki ve hayranlığını getirmiş.

İşi Çözdük…
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Oysa kazın ayağı başka. İlimizde yapılan 20 bin TOKİ konutunda çalışan işçi ve görevlilerin sigorta girişleri bu rakamı yükseltmiş.

Bu gerçeği ilk anda aklına getirmeyen diğer illerin Ticaret ve sanayi oda başkanları ve hatta siyasileri, “Elâzığ örnek bir uygulama yaptı da biz mi kaçırdık”  diye araştırma yaptıklarında karşılarına bu gerçek çıkıyor.

Peki, sigortası Elazığ’da gösterilen bu elemanlar harcamalarını Elazığ’da yapıyor mu? Hayır. Zira bu işçilerin çoğu şantiyelerde kurulan konteynerlerde kalıyor, Karadenizli yemek fabrikasından gelen yemeği yiyor, suyu içiyor. Tek şahsi harcamaları belki sigaradır. Sadece sigara satan marketlerimize çok cüzi bir katkıları var.

Ancak burada şu soruyu da sormadan geçmemek lazım. TOKİ şantiyelerinde çalışan birçok eleman doğu ve güneydoğudan kalkıp gelen insanlarımız, gençlerimiz. Her biri kendi alanlında ustalaşmış ve ekmeğinin peşinde koştuğu için Elazığ’da bulduğu işte çalışmaya başlamış.

Şantiyelerde gözle görülür bir komşu şehir ağırlığı varken, Elazığlı çalışan sayısı yok denecek kadar az. Güvenlik, büro personeli ve birkaç saha mühendisi çalışıyor Elazığlı olarak.
Bu firmaların Elazığlı çalıştırmamak gibi bir prensip ve kararları yok. Hatta kendilerine yük olmamaları adına Elazığ’dan işçi çalıştırmayı avantaj görüyorlar. 

Konuştuğunuz yetkililer, Elazığlı ustalar ile çalıştıklarını ancak hem işlerini güzel ve sağlam yapma hem de zamanında yetiştirme konusunda sıkıntı yaşattıklarını üzülerek ifade ettiler. Hatta bazı  ustalara  beş gün ulaşamadıklarını üzülerek konuşuyorlar.

Hani işsizlik dedik ya… Bizler; “iş” kelimesine “masa başı yapılan görev” anlamı vermişiz sanki. Rahat olacak, önümde bilgisayar olacak, çayım önüme gelecek, maaşım da iyi olacak. Bunlar yoksa benden de çalışmak yok. Mantığımız bu olunca işsizlik sayımız artacak ve bizler bundan her zaman yakınacağız.