İş Çok, İşçi Yok
Türkiye'nin önemli kayısı üretim merkezlerinden Elazığ'ın Baskil ilçesinde hasadın başlamasının ardından kayısı üreticileri işçi bulmakta zorlanıyor. Geçen yıla göre rekoltenin yüksek olmasına rağmen kayısı bahçelerinde çalışacak işçi bulunamaması üreticileri kara kara düşündürüyor.
Kübra Kabukçu/Elazığ’ın Baskil ilçesinde çiftçinin en önemli gelir kaynağı, mevsimlik işçilere de iş kapısı olan 100 bin dekar alanda yaklaşık 1 milyon ağaçtaki kayısının hasadı başladı. Bölgeye önemli bir gelir elde ettiği için ilçenin sarı altını olarak değerlendirilen kayısıda bu yıl verimin fazla olması yüzleri güldürürken, şimdi ise başka bir sorun ortaya çıktı.
ÜLKENİN ÜRETİM MERKEZİ
Türkiye'nin önemli kayısı üretim merkezlerinden Baskil ilçesinde hasat başladı. Yaklaşık 100 bin dekar alanda 1 milyona yakın kayısı ağacı bulunan bölgede yılda ortalama 60 bin ton kayısı üretimi gerçekleşiyor. Elazığ'daki bu kayısının yüzde 95'i ise 20 bin nüfuslu Baskil ilçesindeki bahçelerde oluyor. İlçede üretilen kalitesi ve aroması ile ilk sıralarda yer alan Baskil Kayısısında toplama işlemi ise bu hafta itibariyle başladı.
KAYISI İŞÇİSİ YOK
Baskil ilçesinde hasadın başlamasının ardından kayısı üreticileri ise işçi aramaya başladı. Geçtiğimiz yıl kayısı üretiminde istenilen seviyeye ulaşılamamasının ardından bu yıl üretimİN bol olması kayısı üreticilerinin yüzünü güldürürken, şimdilerde ise işçi bulamama sorunu ortaya çıktı. Kayısı üreticileri sosyal medya hesaplarından işçi ilanı vermelerine rağmen, talep olmaması üreticileri kara kara düşündürmeye başladı.
GÜNLÜK 170-200 TL’YE İŞÇİ ARANIYOR
Baskil’de ürünleri hasat etmek için çalışan işçiler her yıl bu zamanlar günlük yevmiye ile çalışarak geçimlerini sağlıyordu. Bu sene de geçen seneye oranla daha fazla verim alınan kayısı da işçi bulunamaması nedeniyle çoğu ürün ağaçta kaldı. Günlük 170-200 lira arası çalıştıracak işçi bulamayan bahçe sahipleriyse yetkililerden yardım bekliyor.
İŞÇİ ZOR BULUNUYOR
Konu ile ilgili Hakimiyet Gazetesine açıklamalarda bulunan üretici Cebrail Kandemir, “Geçen yıl ilçemizde kayısı çok fazla olmadı. Yevmiyeler şuanda 170 liradan başlıyor. İşçilerin talepleri de artmaya başladı. Bizler elimizden geldikçe yardımcı olmaya çalışıyoruz. İşçi şuan çok zor bulunuyor. Soysal medyamızdan ilan veriliyor işçi bulunması için ama arayan yok. İşçi sıkıntısı zor da olsa giderilecektir. Adıyaman ve Şanlıurfa’dan işçi gelebilir. İşçi arayan üretici çok ama talep fazla yok.” dedi.
MALATYA İLE ELAZIĞ AYNI FİYAT
Baskil Ziraat Odası Başkanı Murat Zilayaz ise yaptığı açıklamada, “Elazığ ve Malatya odaları zaten asgari ücret brütünün altında olmamak kaydıyla fiyat belirliyordu. Bu da 166 liraya denk geliyordu. Biz de Elazığ Odaları olarak Baskil’de toplanarak karar aldık.Asgari ücretin brütü 166 liraya denk geliyor, Malatya öyle yapmıştı. Dedik ki 170 lira olsun. Hepimiz mutabık kaldık. Tabi bunun yanında çavuş ve araba parası hep içinde. Malatya ile aynı olsun diye. Sonra kayısı üreticileri çoktur dedi. Bizim aldığım karar tavsiye niteliğinde.” dedi.
SORUN BİR ŞEKİLDE ÇÖZÜLECEK
Zilayaz,“Sonra üreticiler bizi arayarak “Çok yüksek belirlemişsiniz asgari ücretin neti 140 lira” dediler. Ondan sonra işçileri getiren çavuşlar aradı ve iki tarafta memnun olmadı. Bugün için asgari ücret 5.500 lira oldu. Kayısının bugün fiyatı 100 lira. Sabahtan akşama kadar 170 lira çok para değil. Millet işte beğenmiyor. Bu sorun çözülür. Bir şekilde anlaşacaklar.” dedi.