İlaç sıkıntısı Eczanelerden Dolayı Değil, Firmalardan Kaynaklandı

Tamer ÖREN - Türkiye genelinde bazı ilaçların tedariğinde sıkıntı yaşandığını belirten 23. Bölge Elazığ Eczacılar Odası Başkanı Mehmet Ulaş GÜLER 'Bu sıkıntı kesinlikle eczanelerden dolayı  değil, üretici ve ithalatçı firmalardan kaynaklandı' dedi.

İlaç sıkıntısı Eczanelerden Dolayı Değil, Firmalardan Kaynaklandı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

19 Şubat Pazartesi günü itibariyle  ilaç fiyatlarına %15 zam yapılması beklenirken “Eczanelerin bazı ilaçları satmayıp stok yaptığı” söylentilerine  23. Bölge Elazığ Eczacılar Odası Başkanı Mehmet Ulaş GÜLER  açıklık getirdi.

Yaşanan ilaç sıkıntılarının kesinlikle eczane kaynaklı olmadığını vurgulayan GÜLER “ Eczacıların birinci görevi hastaya ilacı ulaştırmaktır. Eczaneler birer sağlık merkezi ve eczacılarda birer sağlık çalışanıdır. Eczanelerin  ilaç stoklaması gibi bir şey söz konusu olamaz. Eczanelerde var olan ilaç sıkıntılarının temel sebebi eczacılar değil ilaç firmalarıdır. Çünkü; firmalar yıl başından itibaren kuru hesaplayıp bu zammı görünce özellikle yurt dışından getirdikleri ilaçlarda ve üretim konusunda biraz kısıtlamaya gittiler. Bazı ilaçlarda bu durum yaşansa bile bu durum çok yoğun yaşanmadı. Çok az sayıda  ilaçlarda yaşandı” diye konuştu.

Bir ay sonra % 15 zamlı satacak diye elinde reçeteyle gelen bir hastaya  eczacının “ilaç yok” deme lüksünün olmadığının altını çizen  GÜLER “ Biraz daha fazla para kazanacağım ilacı 1 buçuk ay sonra satarım diye eczacının bir düşüncesi söz konusu olamaz. Eczacılar eğer stok yapmış olsa bile bu hasta için dezavantaj değil avantajdır. Çünkü; eczaneler ilaçların hastaya ulaştırıldığı son noktadır.  Eczane rafına ulaşmış bir ilaç mutlaka hastaya ulaştırır. Vatandaşlar mutlaka ilaçlarını bulmuşlardır. Bulurlar ve bulacaklardır” diye kaydetti.

Elazığ’da ilaç sıkıntısının hiç yaşanmadığını dile getiren  GÜLER “ Türkiye genelinde çok az sayıda ilaçlarda bu sıkıntı yaşansa da Elazığ’da böyle bir şey asla olmadı. Şehrimiz sağlık alanında çok başarılı. İl Sağlık Müdürlüğümüz ile birlikte koordineli olarak baktık. Çok az sayıda ilaçta bu yaşansa bile vatandaşımıza bunu yansıtmadan  başka şehirlerden ya da direkt firmadan bunu tedarik ederek herhangi bir ilaç sıkıntısı yaşanmasına müsaade etmedik” ifadelerini kullandı.

 

İlaç fiyatlarında Avrupa’da 5 ülke ve Euro kuru baz alınır

İlaç fiyatlarının belirlenmesinin  ülkemizde iki ayrı şekilde gerçekleştirildiğini söyleyen  GÜLER “ Birincisi ilaç referans fiyatı uygulaması. Avrupa’da 5 ülkeyi referans alıyoruz. Bu ülkelerde ilaç fiyatlarında artış ya da  azalış olursa bizim ilaç fiyatlarımızda Sağlık Bakanlığı tarafından  ona göre  belirleniyor. Bu ilaçlar için münferit olan bir olay. Bütün ilaçları kapsamıyor.  5 ilaç için, 50 ilaç için vb. İkinci fiyat düzenlemesi ise Euro kuruna göre belirleniyor. Bir önceki yılın Euro kurunun %70’i  baz alınıyor. Bir önceki yıla göre artış ya da azalma olmuşsa  ona göre ilaç fiyatlarında artış ya da azalma meydana geliyor. Bu da her yıl şubat ayının 2. Ya da 3. Haftasında gerçekleştiriliyor. İlaç fiyat komisyonu geçtiğimiz günlerde toplandı ve  bu yıl artışın % 15 olarak belirlendi.  1 Ocak’tan itibaren tüm sektörün bileşenleri tarafından biliniyordu.Bundan kaynaklı ilaçlarda bir sıkıntı olabileceği düşünüldü ve hakikaten bazı ilaçlarda bu sıkıntı yaşandı” dedi.