İhalede Şeffaflık Dönemi

Hakimiyet Gazetesi'nin uzun bir süreden beri dile getirdiği ağır hasarlı bina yıkımlarının açık ve şeffaf ihale edilmesi konusuna ciddiyetle yaklaşan Elazığ Valisi Ömer Toraman'ın, bu konudaki tüm ihalelerin 'hurda karşılığı yıkım' olarak ve açık ihale ile yapılması talimatının ardından, birçok ihale açık ve şeffaf yapılmaya başlandı.

İhalede Şeffaflık Dönemi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Geçtiğimiz dönemlerde, herhangi bir yasa, yönetmelik ve ihale mevzuatına uyulmadan, açık ihale yaparak kamu malının korunması ve şeffaflık ilkesini korumak yerine, bir kısmında doğrudan temin, bir kısmında ise hiçbir resmi belge ve işlem olmadan yaptırılan yıkımlar, ulusal ve yerel basında konu olmuştu.

AÇIK VE ŞEFFAF İHALE 
24 Ocak depremiyle mağdur olan vatandaşlara ait binalar, hak sahiplerinin bizzat kendileri yapması gereken yıkımlar, depremin üzerinden aylar geçmesine rağmen tehlike arz ettiği gerekçesi ile “acil yıkım” statüsüne sokularak, yıkımla ilgisi olmayan  kişilere verilmiş,  onların da komisyon ücretini alarak yıkım firmalarına verdiklerine dair birçok iddia basın yayın kuruluşunda gündeme gelmiş,  yine bunlarla ilgili hem adli hem de idari soruşturmaların başlatıldığı ve bu kapsamda verilen yıkım işlerinin durdurulduğu ve binaların koruması ayrıca da malzemelerin kayıt altına alındığına dair bilgiler konuşulmuştu.

YENİ VALİ, YENİ DÖNEM
İlimiz Valisi Ömer Toraman’ın her fırsatta vurgu yaptığı ve kendisinden önce yıkımlar etrafında oluşan soru işaretlerini gidermek amacıyla her hizmet alımı ve ihalenin;  şeffaf, katılımcı ve rekabeti sağlayıcı nitelikte tüm unsurları yerine getirilerek ilanının yapılması konusunda hassas olduğunu ve bu konularda titizlikle çalışacaklarını ifade etmişti.

ŞEFFAF VE AÇIK İHALELER
Vali Ömer Toraman, ciddi bir devlet adamı ve yöneticiliğini, kamu malını koruma ve halkın kamuya karşı güvenini sarsacak hiçbir adım atmamak amacıyla, hem kamuya hem de vatandaşlara ait binaların yıkımlarını açık ihale yöntemiyle ilana çıkılması yönündeki talimatı, vatandaşlar tarafından memnuniyetle karşılandı. 

İl Özel İdaresi tarafından hurda karşılığı yıkım yapılması amacıyla geçtiğimiz günlerde Ağın ilçemizde Kaymakamlık binası ile yine İlimiz Merkez Mustafapaşa Mahallesinde yaklaşık 1.500 m² Betonarme binanın hurda karşılığı yıkılarak hafriyatının kaldırılması işi Açık Arttırma Usulü ile açık ihaleye çıkılmıştı.

GAZİ MESLEK LİSESİ YIKIM İŞİ DE İHALEYE ÇIKTI
Bu iki örnek yıkım ihalesinden sonra, Gazi Mesleki ve Teknik Lisesi için de hurda karşılığı yıkım ihalesine çıkıldı. 

İhale ilanında; “Elazığ Merkez Sürsürü Mah. Battal Gazi Sk. No: 4 adresinde kain, 31 ada 834 parselde bulunan Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne ait yaklaşık 2.783 m² kapalı alana sahip Betonarme binanın hurda karşılığı yıkılarak hafriyatının kaldırılması işi ihalesi Açık Arttırma Usulü ile yaptırılacaktır.” bilgisine yer verildi.

Yapılan bu ihalelerin açık ve şeffaf bir şekilde yapılması, katılımı daha çok artıracağı ve böylelikle kamu malının bir kuruşunun bile değerinin hazineye yansıyacağını ifade eden vatandaşlar, Vali Toraman’ın bu yönetim anlayışı ile hem devletin zarar etmesi önleniyor hem de halkın devlete olan güveni ve inancı daha da artıyor.