İcadiye Mahallesi Suriyelilerden Şikayetçi!

Kağan İnal-Tuba Turhan/ İcadiye Mahallesi Muhtarı İrfan Gözvur, İcadiye Mahallesi'nin sıkıntıları ve muhtar olduğu günden bugüne kadar yaptığı çalışmaları Hakimiyet Gazetesi'ne anlattı.

İcadiye Mahallesi Suriyelilerden Şikayetçi!

Elazığ’ın ilk mahallelerinden birinin İcadiye Mahallesi olduğunu belirten İrfan Gözvur, mahalleye uzun yıllar sonra aile hekimliği yapıldığını belirtti. Gözvur konuyla ilgili; “Mahallemiz 1937 yılında kurulan ilk mahalle olan Harput’tan sonra gelen İcadiye mahallesidir. O zamanlar 3 mahalleden oluşuyor Elazığ, bunlar; İcadiye, Mustafapaşa ve Sarayatik Mahalleleridir. Mahallemizin adı da ‘İcad’ kelimesinden geliyor. Yaklaşık 45 yıldır İcadiye Mahallesinde ikamet etmekteyim. Mahallemizde iki okulumuz mevcut. Daha sonra mahalle sınırlarımıza iki okul daha dahil olacak ama henüz daha belli değil. Şuan sadece iki okulumuz bulunuyor. Bir tane camimiz var ama 5 tane mescidimiz var. Mahallemizde hiç sağlık ocağı yoktu. 2014 seçimlerinde ben muhtar olduktan sonra yazışmalarımız sonucunda bir tane aile hekimliği yaptık. Biraz zor oldu çünkü o zamanlar verilmiyordu, verilmemesinin sebebi de hastanenin yakın olmasıydı. O zamanlar mahalle sakinlerimiz hastaneye kadar yürüyordu şuan bir tane aile hekimliğimiz var.” diye konuştu. 

“DEPREM GÜNÜ TAZİYE EVİNİ VE OKULU VATANDAŞLAR İÇİN AÇTIK”

Deprem zamanı muhtarların omuzlarında büyük bir yük olduğunu belirten Gözvur, deprem zamanında yapılanlarla ilgili; “Benim mahallem genelde iş yerlerinden oluşan bir mahalle. Hürriyet Caddesi, Yakup Şevkinin bir kısmı, Balak Gazi’nin bir kısmı, Necdet Doğan’ın bir kısmı genellikle hep iş yerleri, iş hanları. İkametgâh eden kişiler genelde Harput, Pertek, Mığı, Palu, Harput bölgelerimizden mahalle sakinlerimiz var. Bunların birçoğu sanayici ve esnaf. Tabi memur kesimde var, mahallemiz şehrin orta yerinde, eski yerleşim alanı ve her yere de yakın olduğu için memur vatandaşlarımız da var. Depremde en çok etkilenen biz muhtarlar oldu, Allah o günleri bir daha göstermesin. Deprem akşamı aşağı indim ve ailemi bıraktım mahalleme koştum, taziye evini ve okulumuzu açtık. Milli Eğitim Müdürü sağ olsun hemen yardımcı oldu deprem olduğunda kıştı hava soğuktu sayın valimiz sağ olsun on ne lazımsa hemen gönderdi çok şükür mahallemde yıkım olmadı ama vatandaş panik halindeydi kayıpları olana allahtan rahmet diliyorum. Devletimiz anında bizimle irtibat kurdu eksiğimizi giderdi biziz mağdur etmedi ben devletimize teşekkür ediyorum. Benim mahallemde yoğunluk olmadı çevre mahalleden art niyetli aç gözlü kişiler oldu fırsatçılık yaptılar.” dedi.

“BAKANLARIMIZA SORUNLARI İLETTİK"

Deprem zamanı sorunları bakanlara ilettiklerini belirten Gözvur, deprem süreci ile ilgili; “Bizim bir tecrübemiz yoktu, biz bilenlere danıştık sonra bakanlarımıza ilettik. Bakanlarımızla konuştuk ve istişare ettik bizim şu an ki sıkıntımız evleri yıkılan vatandaşların evlerinin yerinde çıkmaması. Müteahhit o yerlere giremiyor, yer izni yok. İmar sorunumuz vardı, Sayın Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum bu sorunumuzu da halletti. Önceden mahallemizde blok nizamı vardı meclis kararından sonra bitişik nizama alındı. 5,8 ve 9 kat verildi bu da vatandaşı sevindirdi. Vatandaşın yeri çıkmıyordu şimdi kendileri ev yapabilir. Biz bakanlara da yanlışları ilettik, benim isteğim yıkılan evlerin yerine TOKİ ev yapsaydı şehrin içini dizayn etselerdi çok daha iyi olurdu. Mustafapaşa’da yapılan evleri ben görmedim ama vatandaş memnun değil. Depremden sonra vatandaşlar acele etti, hemen evleri yapılsın istedi. Devletimiz de hemen yaptı oldu mu olmadı mı orası da vatandaşa kalmış. TOKİ yaptığı evleri yatay şekilde yapıyor, kat yüksekliği vermiyor. Benim mahallemde de binalar 8 katlı. TOKİ yapacak olursa en fazla 6 kat veriyor. Şu an yeni çıkan imarda 9 katı memnuniyetle karşılıyorlar. İnşaat malzemelerinin fiyatı çok fahiş oldu. İnşallah iyi olur. Şu andaki imar planı iyi. TOKİ'nin yapmasını ben kendi şahsım olarak istemezdim. Müteahhitler daha güzel şekilde yapabilir. Ödeme konusunda her türlü vatandaş mağdur olacak. Çünkü fiyat yüksekliği var. Kimisi mutlu olacak kimisi mutsuz olacak.” diye konuştu.

“MAHALLELİ SURİYELİLERDEN ŞİKAYETÇİ”

İcadiye Mahallesi’nde yapılacak olan çalışmalar için Belediye Başkanı’ndan geri dönüt aldıklarını söyleyen Gözvur, mahallede sadece Suriyelilerden şiketçi olduklarını belirtti. Konuyla ilgili konuşan Gözvur, konuşmasında; “İcadiye Mahallesi olarak belediyemizden şikayetimiz yok. Ne dersek yapılıyor. Yeni Valimiz bizle istişare halinde. Mahallemizde Suriyelilerle alakalı bir sıkıntımız var. Mahallemiz elit bir mahalle. Şu anda İsmet Paşa İlkokulunun bulunduğu yerde Suriyeliler mesken tutmuş. Mal sahibi o binayı onlara vermiş. O binaya köpeği soksan köpek içeri girmez ama Suriyeliler orada kalıyor. Az önce Zabıta Müdürü oraya müdahale etti ve oranın temizlendiğini söyledi. Ama bu kalıcı bir çözüm değil. Çünkü o binanın bacası çökmüş ve Suriyeli vatandaş duvardan boru geçirerek, dumanın yan binaya gitmesine sebep olmuş. Suriye'nin en alt tabakası şu an burada. Biz de yarın yan binadaki vatandaşlarımızla bir kavga çıkmasından korkuyoruz. İnşallah ülkelerine dönerler ve bizim vatandaşımız rahat eder.” cümlelerine yer verdi.

“10 TANE ORTA HASARLI BİNAMIZ VAR”

İcadiye mahallesinde 10 tane orta hasarlı bina bulunduğunu belirten İrfan Gözvur, konut fiyatlarıyla ilgili; “Çevredeki mahallelere göre bizim mahallede konut fiyatları biraz daha fazla. Mustafapaşa'nın bir kısmı düşük. İnşaat malzemelerinin fiyatlarının yüksek olduğundan dolayı her şey pahalı oldu. Milletin eline bir fırsat geçti ve onu kullandılar, kira fiyatlarına zam yaptılar. Mahallemizde yaklaşık 10 orta hasarlı binamız var. Orta hasarlı binalardan çok büyük sıkıntımız var. Eski binalarda güçlendirme olmamasından dolayı sıkıntı yaratıyor. Ayrıca orta hasarda bir hak sahipliği yok. Apartmanda oturanların bir kısmı halinden memnun ama bir kısmı da orta hasara başvurmuş ve bina orta hasar olarak kalmış. Devletimiz eminim ki bu insanları ileride mağdur etmeyecek ama şu an bir mağduriyet yaşanıyor. Bu binaların ağır hasara dönmesini isterdim.” dedi.

“MAHALLEMİZE AİLE HEKİMLİĞİ KAZANDIRDIK”

Seçildiği günden bugüne kadar yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren İcadiye Mahalle Muhtarı İrfan Gözvur, konuyla ilgili; “2014 yılındaki seçimlerinden önce mahalle yıpranmış bir haldeydi. Çok çirkin bir görüntü vardı. Ben muhtar olduktan sonra belediyeden bazı şeyler arz ettik. Mahellemizi komple söktük ve asfaltları komple düşürdük. Mahallem bir numara bir mahalle oldu. Rabbim afetini verdi ve yine çatlaklar oluştu. Önceden aile hekimliğimiz yoktu, mahallemize aile hekimliği kazandırdık. Taziye binamızı mahallemizi kazandırdık. Mahallemizin kaldırımlarını ve ışıklandırmasını yaptık. Elimizden geldiği kadar yaptırdık. Çocuk parkımız hiç yoktu ve mahallemize çocuk parkı yaptık. Burada halı okulu vardı, maalesef orası atık duruma geldi ve eski Valimiz Çetin Oktay Kaldırım'dan tahsisini aldık. Orayı sosyal tesis olarak mahallemize kazandırdık. Dünyada tek bir şehitlik var o da İcadiye Mahallesi Şehitliği. Kıbrıs Cumhurbaşkanı bile buraya ziyarete geldi. Şehitliğin ışıklandırmasını güzel bir şekilde yaptık. İstek ve dileklerimiz var. Şikayet acizliktir. Belediye Başkanına ve Vali beye teşekkürlerimi iletiyorum. Sıkıntılarımız oluyor ama biz bunu Belediye Başkanına ya da Vali beye mal etmiyoruz.” cümlelerine yer verdi.

İcadiye Mahallesi Suriyelilerden Şikayetçi!
İcadiye Mahallesi Suriyelilerden Şikayetçi!
İcadiye Mahallesi Suriyelilerden Şikayetçi!
İcadiye Mahallesi Suriyelilerden Şikayetçi!
İcadiye Mahallesi Suriyelilerden Şikayetçi!
İcadiye Mahallesi Suriyelilerden Şikayetçi!
İcadiye Mahallesi Suriyelilerden Şikayetçi!
İcadiye Mahallesi Suriyelilerden Şikayetçi!
İcadiye Mahallesi Suriyelilerden Şikayetçi!