HİZMETTE SINIR YOK

GÜLŞAH ALTAŞ/Göreve başladığı 30 Mart 2014 yılından bugüne belde sakinlerinin adeta umudu olan Akçakiraz Belediye Başkanı Sabahattin Kaya, beldenin şimdi çok daha g&uum

HİZMETTE SINIR YOK
TAKİP ET Google News ile Takip Et

GÜLŞAH ALTAŞ/Göreve başladığı 30 Mart 2014 yılından bugüne belde sakinlerinin adeta umudu olan Akçakiraz Belediye Başkanı Sabahattin Kaya, beldenin şimdi çok daha güzel ve yaşanılır bir yer haline geldiğini belirterek, 30 aylık hizmet döneminde Akçakiraz’ı adeta yeniden imar ettiklerinin altını çizdi.

Hakimiyet Gazetesi’nin sorularını yanıtlayan Başkan Kaya, beldede gezi ve incelemelerde bulunarak yapılan çalışmaları yerinde anlattı. Fen İşleri Müdür Vekili Zülfü Toraman, Zabıta Şefi Muzaffer Aydoğan ve İşçi Çavuşu Cengiz Baykal’ın da eşlik ettiği belde gezisinde Başkan Kaya, Akçakiraz’ın her geçen gün güzelleştiğini söyledi.

Şehre en yakın belde olan Akçakiraz’ın 9 mahdigeresinde çalışmaların artarak sürdüğünü ifade eden Başkan Kaya, insana yapılan hizmetin mukaddes olduğunu ve bu uğurda gece gündüz demeden gayretle çalıştıklarını belirtti.

Akçakiraz’ın dünden bugüne hizmet adına eksikliklerinin olduğunu ve göreve geldikleri günden beri büyük bir gayretle başta yol ve kaldırım çalışmalarına ağırlık verdiklerini dile getiren Başkan Kaya, sosyal belediyeciliğin de bütün gereksinimlerini yerine getirdiklerini kaydetti.

Kaya, belediye hizmet binasının yeni yüzüyle belde sakinlerine hizmet verdiğini ve Akçakiraz halkının hizmeti çok daha kolay bir şekilde aldığını belirterek, tek amaç ve gayelerinin “Gök Kubbede Hoş Bir Sada” bırakmak olduğunu ifade etti.

 

- Sayın Başkanım 2.5 yıldır Akçakiraz Belediyesi’nde belediye başkanlığı yapıyorsunuz. Hizmetlerinize ve yaptığınız çalışmalara geçmeden bize biraz Akçakiraz’ı tanıtır mısınız?

Akçakiraz, Elazığ’ın güneydoğusunda Elazığ-Bingöl ve Elazığ-Diyarbakır karayollarının üçgeninde bulunuyor. Beldemize bağlı Altınçevre Yenice gibi kalabalık nüfusları olan ve toplamda dokuz mahdigereden oluşan, havaalanı ve küçük sanayiyi bünyesinde bulunduran, karayolu sorumluluk sahamızda çok sayıda ticari işletmelerin bulunduğu bir belde olup, tarihi, Harput ile beraber oldukça eskiye dayanmaktadır. Malazgirt Savaşı ile Anadolu kapılarının Müslüman Türklere açılmasından kısa bir zaman sonra, Akçakiraz adıyla bilinen Perçenç de bu tarihlerde fethedilmiş kısa bir zaman sonra ilmi anlamda Harput ilmi çınarının ana damarlarından biri olma özelliği taşımıştır.

 

- Göreve geldiğiniz günden bugüne Akçakiraz’da ne gibi hizmetler yaptınız?

 Havalimanı Yenice - Merkez arası 3,5 km Finişerle statik kaplama asfalt yapıldı. Akçakiraz, Yenice, Altınçevre yolları 180 bin m² kilitli parke ile döşendi. Paşalar ve Yeşilkuşak mahdigerelerimize çocuk oyun grubu park alanlarına inşa edildi. Paşalar Mahdigeresi Merkez Camii çevre düzenleme ve parke yapım işlerini tamamladık. Altınçevre Hürriyet Mahdigeresi 3,5 km su hattı döşendi. Belediye garajımız zemini kilitli parke ile döşendi. Belediye binası tadilat işlemleri yapıldı. Yeşilyurt Mahdigeresi Çiftlik Sokak’ta taşkın önleme kanalının üzerine köprü yapıldı. Akçakiraz Yüzbaşı Mahdigeresi Mezarlığı çevre düzenleme ve parke yol yapıldı. Yenice Mezarlık alanının çevre düzenlemesi yapılarak bağlantı yollara parke döşendi.

 

AKÇAKİRAZ HİZMETLERİMİZLE DAHA GÜZEL

Akçakiraz’ın yapılan çalışmalarla her geçen gün daha güzelleştiğini ifade eden Kaya sözlerine şöyle devam etti: “Altınçevre Mezarlığı çevre düzenlemesi ve araç yolu yapıldı. Altınçevre Mezarlık alanı içine abdest alma yerleri inşa ettik. Altınçevre Kız Kur’an Kursu yanına abdest alma yerleri yapıldı. Altınçevre Gazi Caddesi’nde bitümlü sıcak karışım (BSK) asfaltlama çalışmasını gerçekleştirdik. 1/1000 İmar Revizyon Planı ihale edilip bitirme aşamasına geldi. Altınçevre çarşı merkezinde bulunan alanın çevre düzenlemesi peyzaj çalışması yapıldı. Camiye ait taziye yeri tadilatı tamamlandı. Akçakiraz, Yenice ve Altınçevre mahdigerelerinde 8 kilometrelik kanalizasyon hattı döşendi. Belde sınırlarımız içerisinde yol üzerlerinde bulunan bütün ağaçların budama işlemleri yapıldı. Yüzbaşı Mahdigeresi kuruyan çeşme ıslahı yapılıp tekrar halkımızın kullanımına açıldı. Beldemizdeki okullarımızın ve camilerimizin tadilatları bazılarının bahçe çit duvarları ve kapıları yapıldı. Paşalar Mahdigeresi’ndeki Merkez Camii yanındaki atıl durumda bulunan 6 adet dükkân yıkılıp, imar yolları açılarak halkımızın hizmetine sunulmuş oldu.

 

MAKİNE PARKIMIZA YENİ ARAÇLAR DÂHİL ETTİK

Hizmetlerin daha hızlı bir şekilde gerçekleşmesi adına makine parkına yeni araçların dâhil edildiğini belirten Başkan Kaya, tek amaçlarının bu güzel beldeyi şehrin en güzel beldesi haline getirmek olduğunu belirtti.

İşte Akçakiraz Belediye Başkanı Sabahattin Kaya döneminde makine parkına dâhil edilen araçlar;

 

1 Adet 4X4 JCB hibe alındı

1 Adet Ford Connect zabıta aracı

1 Adet Ford Transit

1 Adet Man Otobüs ikinci el satın alındı

2 Adet Otokar marka 2015 sıfır midibüs

2 Adet Mercedes marka 2015 sıfır otobüs.

1 Adet Ford sıfır 2015 model Vidanjör hibe alındı

1 Adet Ford sıfır 2015 model Arazöz hibe alındı

1 Adet sıfır 2015 Hyundai marka silindir

1 Adet 2014 model Greyder

1 Adet çöp toplama aracı

 

- İleri vadede Akçakiraz Beldesi’nde neler yapmayı düşünüyorsunuz?

 Akçakiraz Belediyesi olarak TKDK destekli yüzde 100 hibe kapsamında bir aksilik olmaz ise temelini atacağımız “Güneş Enerji Santral Projemizin” artık son aşamasına gelmek üzereyiz.

Maalesef Doğalgaz hattı belde sınırlarımız içerisinden geçtiği halde beldemiz bu enerjiden mahrum bırakılmıştır. Bu sorunla ilgili gerekli çalışmalarımız devam etmekte olup gerekli genişletme çalışmaları için projeler çizilip Ankara’ya gönderilmiştir.

Altınçevre Yeşilkuşak Mahdigeremizde bir okul ihtiyacının bulunduğunu dile getiren mahdigere sakinlerimiz Yeşilkuşak Mahdigeresi sınırları içerisinde bulunan mevcut imar planlarımızda ilköğretim alanı olarak belirlenen alanın tahsis işlemlerini Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gerçekleştirdik. Bahsi geçen alanda 12 Derslikli İlköğretim Okulu yapılması için İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz gerekli çalışmalarını başlatmış olup 2017 Yılı Bütçe Planlaması’na dâhil edilmiştir.

Altınçevre halkının sağlık sorunlarıyla ilgili olarak ise mahdigere merkezine yakın sağlık ocağı alanı tarafımızca İl Sağlık Müdürlüğü’ne tahsis işlemi yapılmış olup 2017 Yılı Bütçe Planlaması’na dâhil edilmiştir.

Haftanın belli günlerinde pazar yerleri belirlenip pazar yerlerinin kurulması sağlanacaktır. Gençlik Spor İl Müdürlüğümüzün de destekleri ile belde sınırlarımız içerinde 500 kişilik kapalı ve açık spor tesis alanları oluşturulacaktır. Her mahdigeremize sağlıklı yaşam alanları ve çocuk oyun alanları sağlanacaktır.

Beldemiz Yüzbaşı Mahdigeresi Yüzbaşı İlköğretim binasına 4 derslikli ek bina inşa ettik.

Beldemize ciddi gelir getireceğini öngördüğümüz ve bir yıl önceden sürecini başlattığımız ve Elazığ Emniyet Müdürlüğü ile protokolünü imzaladığımız “TRAFİK ELEKTRONİK DENETLEME SİSTEMİ” (TEDES)’in ihale aşamasına geldik.

 

- Göreve geldiğinizde nasıl bir belediye devraldınız, mali durumu nasıldı? Bugün itibariyle belediyenin durumu nasıl?

Göreve geldiğimizde yeterince hizmet almamış, atıl durumda bırakılmış, kabuğunu kırmamış, merkeze 7 kilometre olmasına rağmen ismi dahi duyulmamış bir belde ile karşılaştık. Seçim zaferi elde ettikten sonra tebrikleri ve hayırlı olsun ziyaretlerini kabul ettiğimiz günlerde AKSA Elektrik Şirketi yetkililerince kurumumuzun elektriğinin kesilmesi için kapımızı çaldıkları bir durum ile karşılaştık. Biz 11.842 milyon borç ile beldeyi teslim aldık. Sorunuzun devamında bugün itibariyle belediyenin durumu nasıl diyorsunuz. O konuda hiçbir açıklama yapmayacağım. Takdir Akçakirazlı vatandaşlarımızın. Bu sorunuzun cevabını isterseniz belde halkımızdan alın.

 

 

 

- Akçakiraz’ın genel olarak çözülmesi gereken sorunları nelerdir?

Akçakiraz 1974 yılında kurulan bir belde olmasına rağmen ne yazık ki hak ettiği bir pozisyona getirilememiştir. Küresel hizmetlerin üretildiği Ak Parti iktidarında hizmetlerden nasibini ne yazık ki yeterince alamamıştır. Alt yapı sorunları çarpık ve düzensiz yapılaşma çok eski zamanlarda yapılan yapıların mesken vasfını yitirmesine rağmen enkazlarının belde içerisinde kötü görünüme sebebiyet vermesi yedi bin nüfusa sahip olmasına rağmen spor kompleksinin, çocuk parkının, gençlik merkezinin, kapalı spor salonunun ve sosyal donatı alanlarının bulunmaması, doğalgazının olmaması işsizlik gibi sebepleri sıralayabiliriz.

 

- Bir belde belediye başkanı olarak zaman zaman Ankara’ya giderek üst düzey bürokratlar ile görüşmeler yapıyorsunuz? Bu görüşmelerin Akçakiraz’a faydası oluyor mu?

Elbette yaptığımız projelerin bürokrasiye takılmaması için bunların takibini yapmak, milletvekillerimizle görüşerek onlardan siyasi destek almak gerekir. Ayrıca Akçakiraz’ı ulusal platformda bürokrasinin kalbinin attığı yerde tanıtmak, beldemizin ismini duyurmak kanaatimce son derece önemli ve biz bunun faydalarını belde halkıyla birlikte bariz bir şekilde görüyoruz.

 

- Sık sık Akçakiraz Beldesi’nde vatandaşlar ile bir araya geliyorsunuz. Vatandaşlar yapmış olduğunuz hizmetlerden memnun mu? En çok hangi taleplerle karşılaşıyorsunuz?

Başarılı bir belediye başkanı olmak için ben hizmetin tek başına yeterli olduğunu düşünmüyorum. Sosyal belediyecilik anlayışıyla hareket etmek gerekir. Gönüllere hitap etmek çok önemli. Halkı ihmal etmemek gerekir. Seçimden seçime halkın kapısını çalmamak lazım. Her daim halk ile iç içe olmak, onları soyutlamamak gerekir. Araya set koyarsanız halkı küstürürsünüz. Biz kurumda dahi o atmosferi yaşatmıyoruz. Resmi bir kurumdan ziyade hacet kapısı olarak görüyorum. Ben makamı ve kurum binamızı bize oy veren vermeyen herkese açtım.

İnanın halk nezdinde yaptığınız olumlu veya olumsuz tüm hareketleriniz karşılık buluyor. Görevi devraldığımız günden bu yana sıra dışı, fark yaratan, bir imaj üzerinde yoğunlaştık. Sürekli üç şey diyorum çöp, çukur ve çamurdan oluşan bir belediye teslim aldık. Biz sadece kaldırım mı yapacağız? Biz sadece parke mi yapacağız, biz sadece ulaşımdaki sorunları mı çözeceğiz. Biz örnek bir belediyecilik ortaya koyuyoruz.

Sosyal, siyasi ve psikolojik anlamda, yani hastaları sormada, düğün, sünnet ziyaretlerimiz yani ikili ilişkilerimiz, diyaloglarımız en zirve noktada yaşanıyor Akçakiraz’da. Ve Akçakiraz’ı bir Elazığ konuşuyor. Bunu siyaseten de yapmıyoruz. Bunu gerektiği için yapıyoruz. Yani bir araç geçtiği vakit eğer lastiği çamur sıçratıyorsa bunu bir başkan, bir idarecisi görmeli. Ne yapmalıyım ki ben eğer bir yerden bir yere geçiyorsam, gidiyorsam beni gören bir Akçakirazlı hemşehrim, yaşlı bir amcamız ya da yaşlı bir teyzemiz ‘başkan geçiyor’ demeyip de, ‘adam geçiyor‘ diyorsa, bunu dedirttirebiliyorsam o zaman o adam başkandır. Yoksa seçilmiş her birey, seçilmiş her başkan kendisine istediği kadar başkanlık rolü biçsin. İstediği kadar kendisine başkanlık anlamı yüklesin. Benim nazarımda bir şey ifade etmiyor. Önemli olan orada yaşayan halkın gönlünde yer işgal edebiliyorsa bunun bir anlamı vardır.

 

- Hizmet anlayışınızda neleri önemsiyorsunuz?

Hizmet anlayışımızda kesinlikle hakkaniyet ilkesini benimsiyoruz. Halka eşit hizmet götürmek halkı ötekileştirmemek, ‘bu bizden, bu sizden’ ayrımı yapmamak çok önemli. Ayrıca yapacağımız hizmetlerin talep noktasında karşılık bulması lazım.

 

- Akçakiraz Beldesi’nin büyümesi ve gelişmesi bakımından geleceğini nasıl görüyorsunuz? Bu yönde çalışmalarınız var mı?

Elazığ’da belde belediyeler içerisinde Akçakiraz gerek merkeze yakınlığı açısından, gerekse de büyüklüğü açısından büyümeye ve gelişmeye müsait bir konuma sahip. Göreve talip olduğumuz ilk günkü aşkla ve heyecanla Akçakiraz halkının talep ve ihtiyaçları doğrultusunda hizmet alanlarımızı genişletmek, Akçakiraz Beldesi’ni belde belediyeler içerisinde en prestijli belde haline getirme gayreti içerisindeyiz. Bu kapsamda birçok mega projelerimiz var. Bunları zaman zaman mülki amirimizle paylaşıyorum. Tabi sonuçlanmadığı için ve üzerinde yaptığımız çalışmalar devam ettiği için onları şuan açıklamamın doğru olmadığını düşünüyorum.

 

- Akçakiraz Beldesi içerisinde havalimanı bulunuyor. Bunun belde için bir avantajı var mı yoksa bir dezavantaj mı?

Sorumluluk sahamızda havalimanının bulunması maddi anlamda beldemize hiçbir katkı sunmamaktadır. Mania planı sınırları içerisinde olduğu için imar planlarımıza büyük bir engel oluşturmaktadır. Kat yüksekliğinin 6.50 metre ile sınırlandırılmasından ötürü müteahhitlerimiz bölgeye yatırım yapamamaktadır. Bu durumlar beldemiz için maddi anlamda çok büyük kayıp. Ancak beldemizin tanıtımı açısından havalimanının beldemiz sınırları içerisinde olmasını ben bir şans olarak görüyorum. Cumhurbaşkanımızı, Başbakanımızı, devlet erkânımızı beldemiz sınırları içinde bulunan bir havalimanında karşılamak, onlara eşlik ederek beldemizi tanıtmak beldemizin tanınması ve reklamı açısından son derece önemlidir.

 

- Merkeze yakın beldelerin il belediyelerine bağlanması konusu zaman zaman tartışılıyor. Siz bununla ilgili neler söyleyeceksiniz?

Ben merkeze yakın beldelerin merkeze bağlanması olayının verimli olamayacağı kanaatindeyim. Çünkü bir belediyenin sorumluluk sahası genişledikçe verilen hizmetin kalitesinde sıkıntılar meydana gelebilir. Bu durumlar hizmette aksamaya ve gecikmeye neden olabilir.

 

- 15 Temmuz darbe girişiminde PTT Meydanı’nda, yeni adıyla 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda siz ve Akçakirazlılar son güne kadar demokrasiye sahip çıkarak meydanı hiç terk etmediniz. Bununla ilgili neler söyleyeceksiniz?

Vatan sevgisi, bayrak sevgisi bu milletin yüreğine nakşedilmiş. Gerçekten bilerek ve isteyerek meydanlara indiler. İlk gece bir Akçakirazlı hemşerimiz küreği ile gelmişti. Kimisi silahını, kimisi bıçağını, kimisi sopasını alıp gelmişti. Ben çok imrendim, çok duygulandım, çok gıpta ettim. AK Parti Elazığ İl Başkanımız bizlere bilgi verdikten sonra saat 22.50’debelediyemizin veri tabanında bulunan vatandaşlarımızın numaralarına mesajlarımızı çektik. Akçakiraz Belediyesi olarak milletimizi mesajlarla ilk biz bilgilendirdik. 5-10 dakika içerisinde Akçakirazlı hemşerilerimiz sürece dâhil oldu. Saat 23.15’te eski adıyla İzzetpaşa yeni adıyla 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda bulunduk. Elazığ’dan, Akçakiraz’dan ‘gün iradeye sahip çıkma günüdür’ diyerek meydanları darbecilere teslim etmeyen babalarımız, amcalarımız, abilerimiz, annelerimiz, ablalarımız, gençlerimiz, çocuklarımız vardı. 15 Temmuz gecesi ve sonrası Elazığ’da sokaklarda Sünni-Alevi yoktu, Türk-Kürt yoktu, her gece meydanlarda sağcı-solcu, zengin-fakir, iktidar-muhalefet yoktu. 15 Temmuz’da gerek Elazığlılar gerekse Akçakirazlılar tüm fertleriyle tek yürek, tek bilek olmuş, iradesini bir avuç darbeciye çiğnetmemiştir.

15 Temmuz’da Elazığ Demokrasi Meydanı’nı doldurarak FETÖ mensubu hainleri hezimete uğratan başta Akçakirazlı vatandaşlarımıza ve 7’den 70’e tüm vatandaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum.

 

- Belediyenizde paralel yapı FETÖ’ye mensup çalışan var mıydı? Bununla ilgili bugüne kadar hiç işlem yaptınız mı?

Göreve geldiğim tarihten bu yana personellerimden herhangi birinin o hain terör örgütüyle bağlantılı olduğuna veya sempati duyanına rastlamadım. Devletimizin bu konulardaki hassasiyetini bildiğimiz için kurum amiri olarak ben de bu hassasiyeti hep ön planda tuttum. Gerek personel özlük dosyalarında yapmış olduğum inceleme ve araştırmalar ile gerekse de personelin mesai içindeki ve dışındaki faaliyetleri ile yakından ilgilendim. Ancak olumsuz herhangi bir duruma rastlamadım. Sadece bir personelimiz hakkında açığa alınması suretiyle soruşturma başlattık. İlgili personelimin o hain terör örgütü ile bağlantılı olmadığı kanaatindeyim. Tabi ki soruşturma sonuçlanınca bu konu ile ilgili kararı Sayın Valimiz verecektir.

 

- Akçakiraz Beldesi göç alan bir belde mi yoksa göç mü veriyor?

Beldemiz bu konuda çok şanslı, müthiş bir göç alma sirkülasyonuna sahip. İl içerisinden göç aldığımız gibi Diyarbakır ve Bingöl’den de göç almaktayız. Bunlar tabiî ki beldemiz açısından sevindirici.

 

 

 

- Peki Akçakiraz’ın turizm potansiyeli var mı?

Maalesef beldemiz turizm alanı olan bir coğrafi yapıya sahip değil. Akçakiraz’a renk katmak için gelenekselleştirdiğimiz “Yaz’a Merhaba Gençlik Festivali” düzenledik. Ancak 2016 yılında aldığımız şehit haberleri dolayısı ile ikincisini düzenleyemedik. Festivalimizin ikincisinin çalışmalarını inşdigerah 2017 Şubat ayı itibari ile başlatacağız. Bunun yanı sıra Akçakiraz Beldesi sınırları içerisinde vatandaşlarımızın da ziyaret ettikleri muhterem zatların kabirleri de bulunmaktadır. (Şeyh Hacı Ali Efendi, Hoca İshak Efendi, Mehmet Baba, Halim Baba, Hoca İbrahim efendi )

 

- Önümüzdeki dönem tekrar belediye başkanlığına aday olmayı düşünüyor musunuz?

Akçakirazımızla alakalı hayata geçirmek istediğimiz projelerin bir çoğu uzun vadeli yatırım projeleridir. Dolayısıyla bunları yarım bırakmak veya sonuç almadan bu göreve yeniden talip olmamak kanaatimce doğru olmayan bir hareket tarzıdır. Amacımız Akçakiraz’ı herkesin gıpta ettiği, imrendiği ve parmakla gösterdiği bir belde haline getirmek ve Elazığ'ın belediyeleri arasında zirveye oturtmaktır. Ayrıca Akçakiraz'ın kıymetli sakinlerinin şahsımla alakalı düşünceleri bizlere adaylıkla alakalı yol gösterip ışık tutacaktır.

 

- Vaktinizi ayırdığınız için çok teşekkür ediyorum. Son olarak neler söyleyeceksiniz?

Hakimiyet Gazetesi ailesine bizlere sunduğu bu imkandan dolayı şahsım ve tüm belediye çalışanlarım adına teşekkür ediyorum. Bizler hizmet ehli insanlarız, gayemiz bu diyarın daha çok gelişip ve kalkınmasını sağlamaktır. Rabbim imkân verirse belde sakinlerimize verdiğimiz bütün sözleri bir bir yerine getireceğiz. Aslan yattığı yerden belli olur sözünden hareketle beldemizi bir baştan bir başa yeniden imar edeceğiz. Yorulmadan ve usanmadan ilk günkü aşk ve heyecanla yolumuza devam edip bu güzel insanları mahcup etmeyeceğiz.