Herkesin Yüzü Gülsün

TESK Başkanı Palandöken'in 17 günlük kapanmanın en çok mağdur ettiği esnafların bayram öncesi işyerlerinin iki gün açılması teklifi heyecan oluşturdu. Çağrıya Elazığ Esnaf Odalarından da destek geldi.

Herkesin Yüzü Gülsün
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ömer Enes Yılar/Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, bir yılı aşkın süredir koronavirüsün getirdiği zorluklara göğüs geren esnaf ve sanatkârların iş yerlerinin Ramazan Bayramı'na iki gün kala açılmasını talep etti.

Esnaf ve sanatkârların iş yerlerinin Ramazan Bayramı'na iki gün kala açılmasını talep eden Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu Genel Başkanı Palandöken, "İnternet firmalarıyla rekabet etme gücü olmayan küçük esnafımıza yapılacak bu jest sayesinde bayram öncesi siftah yapılmış olur” çağrısında bulunarak esnaflarda heyecan oluşturdu.

KONFEKSİYON VE AYAKKABI İHTİYACI
Konfeksiyoncu, ayakkabıcı, çantacı gibi küçük esnafımız ile berber ve kuaför esnafımıza bayram öncesi iki günlük açılma imkânı sağlanması halinde esnafımızın ve bayram alışverişi yapılan çocukların yüzünün güleceğini ifade eden Palandöken, esnaf ve vatandaşların kurallara uyma noktasında gösterecekleri hassasiyet sayesinde herhangi bir problem yaşanmayacağını ifade etti.

 "ÜRÜNLER RAFLARDA KALDI"
Palandöken, yazılı açıklamasında, esnaf ve sanatkarların tam kapanma nedeniyle bayrama buruk girdiklerini bildirdi. Esnaf için en bereketli günlerden olan Ramazan Bayramı öncesinin, bu yıl tam kapanma nedeniyle hareketsiz geçtiğine dikkati çeken Palandöken, "Bayramın hemen öncesinde başlayan ve bayramı da içine alan tam kapanma nedeniyle beklenen ciro gerçekleşemedi. Esnafın ramazandan önce aldığı ürünler raflarda kaldı" ifadesini kullandı.

" ESNAF VE ÇOCUKLARIN YÜZÜ GÜLSÜN”
Geçen yılın yaralarını saramayan esnafın iş yapamadığı için bu bayramda da yeni yaralar aldığına işaret eden Palandöken, şunları kaydetti: "Bir yılı aşkın süredir Kovid-19'un getirdiği zorluklara göğüs geren esnaf ve sanatkarlar bayrama son iki gün kala açılmalı. Vatandaşlarımız çocuklarına bayramlık almak için internet alışverişine mecbur bırakılarak fahiş fiyatlarla karşılaşıyorlar. Oysa mahalle aralarında faaliyet gösteren konfeksiyoncu, ayakkabıcı, çantacı gibi küçük esnafımız ile berber ve kuaför esnafımıza bayram öncesi iki günlük açılma imkanı sağlanırsa esnafımızın ve bayram alışverişi yapılan çocukların yüzü güler. İnternet firmalarıyla rekabet etme gücü olmayan küçük esnafımıza yapılacak bu jest sayesinde bayram öncesi siftah yapılmış olur. Esnafımız en azından bayramda çocuklarına cep harçlığı verebilir."dedi.

CEMİL ERDEM: “ESNAFIMIZA BÜYÜK JEST OLUR”
Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken’in çağrısına destek veren Elazığ Esnaf Odaları Birlik Başkanı Cemil Erdem, bayram öncesi esnaflara bir tolerans sağlanırsa büyük bir jest olacağını ifade etti. 

Pandemiden dolayı kapanan işyerlerinin bayramda para kazanması gerekirken kapalı olduğu için işlerin en yoğun olduğu dönemlerden birinde fırsat kaçırmış olacaklarını ifade eden Elazığ Esnaf Odaları Birlik Başkanı Cemil Erdem, “Bu durum esnaflarımıza ciddi anlamda sıkıntı yaratıyor. Bayrama 3 gün kala esnaflarımıza bir tolerans sağlanırsa bu esnaflarımız için büyük bir jest olur. Cumhurbaşkanımızdan ve İçişleri Bakanımızdan bu müjdeyi bekliyoruz.” dedi.

ÇELİK: “ESNAFIMIZIN  BÜYÜK BİR YÜKÜ KALDIRILMIŞ OLUR”
Palandöken’in çağrısına bir destek de Elazığ Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Fikret Çelik’ten geldi.

Böyle bir uygulamanın doğru olacağını düşündüğünü ifade eden Çelik, “Sonuçta esnaflarımız bu 17 günlük kapanmanın en ağır yükünü kaldırmış oldu. Bu yükü hafifletmek için bayram öncesi birkaç gün bu insanların işyerlerini açabilmelerine olanak sağlamak gerekiyor. Bayram üzeri bu insanların borçları, ödemeleri, giderleri oluyor ve bunların karşılanabilmesi için bu toleransın sağlanması gerekiyor.”dedi.

 

GÜRKAN: “KARAR İSABETLİ OLUR”
MÜSİAD Elazığ Şube Başkanı Tekin Gürkan da çağrıya destek çıkarak şunları söyledi: “Bayram öncesi esnaflara gösterilecek 3 günlük tolerans eğer bu zamana kadarki emeklerimizi boşa çıkarmayacaksa böyle bir kararın verilmesi çok isabetli olacaktır. En azından esnaflarımız az da olsa nefes almış olacaktır. Esnaflarımız için 17 günlük kapanmanın oluşturduğu zararı bu şekilde bir nebze de olsa tolerans edebilmemiz çok mantıklı bir karar olur.”

ULAŞ: “ESNAFLARIMIZ EN AZINDAN KENDİ İHTİYAÇLARINI KARŞILAR” 
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken’in bu çağrısına Elazığ esnaf oda ve ticari kuruluşlardan da destek geldi.
Elazığ Tuhafiyeciler ve Konfeksiyoncular Esnaf Odası Başkanı Mitat Ulaş, TESK Başkanı Bendevi Palandöken’in açıklamalarını oldukça mantıklı ve gerekli bulduğunu ifade ederek bayram öncesi iki gün işyerlerinin açılmasının mağduriyetleri kısmen de olsa azaltacağını ifade etti.

ESNETİLME YAPILABİLİR
Özellikle bayramlarda büyük bir hareketlilik yaşayan konfeksiyon sektörü ile diğer sektörlerin 17 günlük kapanmadan aldığı yaranın çok büyük olduğunu ifade eden Ulaş, “Ramazan Bayramına 3 günümüz kaldı. Bayrama kadar bir esnetilme olursa özellikle bizim kendi sektörümüzün her bayramda yaşamış olduğu 3 günlük yoğunluk bu bayramda da yaşanmış olur. Bununla beraber en azından fazla tatmin edici olmasa bile esnafımız kendi giderlerini az da olsa hafifletmiş olur.” dedi.

TÜRKOĞLU: “HİJYENİK ORTAM İÇİN İŞYERLERİ AÇILMALI”
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken’e bir destek de Elazığ Berberler ve Kuaförler Esnaf Odası Başkanı Nizamettin Türkoğlu’ndan geldi. 

ESNAFA BU TOLERANS SAĞLANMALI
Kuaförlerin kapalı olmasına rağmen gelen talepler üzerine esnafların ev ya da uygun olmayan mekânlarda tıraşa gitme gerçekliği ile kaşı karşıya kaldıklarını ifade eden Elazığ Berberler ve Kuaförler Esnaf Odası Başkanı Nizamettin Türkoğlu ise şunları söyledi: “Esnafları kapatmışsınız ama değişen bir şey yok çünkü dükkânları kapatsanız bile bizim esnafımız tıraş etmeye gidecek. Eğer dükkanlar açılırsa en azından insanlar daha rahat ve hijyenik bir ortamda tıraşını olur bunun haricinde empati yapalım herkesin bir kuaförü var bu kuaför esnafının bir kendi işyerinde hijyenik ve rahat bir ortamda işini yapması var bir de sanki gizli, kaçak bir iş yapıyormuşsun gibi ev ortamında, müşterinin işyerinde ya da buna benzer ortamlarda esnafın hizmetini yerine getirmesi var. Bu dükkanların en azından bayrama 2 gün kala 3 gün kala açılması en azından esnafımızı bir nebze olsun rahatlatmış olur. Eğer esnafımıza böyle bir tolerans sağlanırsa vatandaşın da mağduriyeti giderilmiş olur.”

KARARI KİM VERECEK?
Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken’in bayram öncesi esnafların iki gün açık olması teklifine Elazığ’dan da destek gelmesi, esnaflarımızı umutlandırdı. Ancak bayram öncesi bu kararın kimler tarafından verileceği merak konusu oldu.

Bilim kuruluna gidecek olan bu teklifin kabul görme ihtimali çok az. Bayram öncesi çarşı-pazar yoğunluğu ve alışveriş çılgınlığı ile 17 günlük tam kapanmanın tüm kazanımlarının yok olacağı ihtimalini düşünen Bilim Kurulu, büyük bir ihtimalle topu İl Hıfzıssıhha Kurullarına atacak.

Her ilin Hıfzıssıhha Kurulu da kendi konumuna ve durumuna  göre bu esnafların iki gün açılması  kararını alacak ya da gerekçe göstererek bu teklife sıcak bakmayacak.
Esnafların ve vatandaşların talebi, iki gün de olsa işyerlerinin açılması ve ihtiyaçların karşılanması, Bilim Kurulunun amacı ise kurallara uyularak bayram öncesi normale dönüş.