Herkes Üniversiteli Olunca…

Ülkemizde ciddi bir işsizlik yaşanmakla birlikte işveren cenahından da eleman bulamadıkları yönünde açıklamalar geliyor.

Herkes Üniversiteli Olunca…

Genelde kamu ve masa başı işlere yönelim, sanayi gibi turizm sektörünü  de vurmuş olacak ki otel işletmeleri eleman bulamadıklarından yakıyorlar.

Havaların ısınmasıyla birlikte Türkiye'deki turizm merkezleri dolmaya başladı.Ancak bazı işletmeler, personel yetersizliği nedeniyle hizmetlerini tam anlamıyla yerine getiremiyor. İşlerini yapamayan işletmeciler, çalışacak personel bulamamaktan yakınıyor. 

Resepsiyonda çalışacak eleman bile bulamadıklarını belirten otel işletmeleri,  10 bin lira maaşa rağmen insanların iş beğenmediklerini, sırf bu sorun yüzünden, turizm sektöründe problemler yaşanabileceğini dile getiriyorlar.

Ağır sanayi ya da farklı endüstriyel alanlarda eleman bulunmama gibi, bir problemi biliyorduk ama turizm gibi daha kolay ve cazip bir sektörde de bu problemin yaşanması, sorunun işsizlik değil iş beğenmeme olduğunu ortaya koyuyor.
Ülkede herkes üniversite mezunu olunca ve aldığı eğitim alanında bir iş bulamayınca başka sektörler gencimize cazip gelmiyor. Sektörler diplomaya değil yapacağı işe göre eleman talep edince de diploma avantaj değil dezavantaja dönüyor.

Demek ki her ile üniversite açılması kulaklara hoş gelse ve gençlerimizin çoğu üniversite mezunu olması belki güzel ancak sonuçları itibarıyla sektörlerde eleman bulunmaması gibi bir gerçeği de gözler önüne seriyor.

Hangi mühendis, mimar, kamu yönetimi, iktisat, edebiyat, iletişim mezunu çalışır ki sanayide ve otellerde. Çalışsa bile teklif edilen maaşları kim beğenir ki?
Tam bu noktada lise yıllarında ısrarla ders çalışmayan öğrencilere yönelik bir öğretmenimizin sözü geldi aklıma. Biraz eleştiri, biraz mizah ve biraz da hayat dersi veren şu cümleyi kurardı  öğretmenimiz: “Çalışmayın oğlum, çalışmayın!  Bu ülkenin çobana da hamala da ihtiyacı var”