Her Yıl 20 Bin Kişi Elazığ'dan Göç Ediyor

Elazığ Stratejik Araştırmalar Derneği Başkanı  Murat ERDOĞAN, Elazığ'da ciddi bir göç sorunu  olduğunu ve bu sorunun her geçen yıl daha ciddi boyutlara geldiğini s&

 Her Yıl 20 Bin Kişi Elazığ'dan Göç Ediyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ Stratejik Araştırmalar Derneği Başkanı  Murat ERDOĞAN, Elazığ'da ciddi bir göç sorunu  olduğunu ve bu sorunun her geçen yıl daha ciddi boyutlara geldiğini söyledi.

Her yıl Elazığ'dan 20 bin insanın  göç ettiğini  ve bu göç eden kesimin Elazığ'da ekonomik ve kültürel açıdan belli bir noktaya gelmiş insanlar olduğunu belirten ERDOĞAN “ Kalifiye göç dediğimiz Elazığ’a ekonomik ve kültürel sosyal alanda hizmet edebilecek insanlar gidiyor . Bunun yerine ise aynı oranda dışarıdan göç geliyor.  Şehrimize yapılan göç ise  daha ziyade doğu ve Güneydoğu'da terörden ya da o bölgedeki imkansızlıklardan kaçan insanlardan oluşuyor” dedi.

 

Siyasi Dengeler Değişebilir

Yapılan göçlerle  birlikte  her yıl siyasi dengenin   biraz daha değiştiğini  aktaran ELSAD başkanı Murat ERDOĞAN “ Yapılan göçlerle birlikte HDP’nin almış olduğu oy miktarı her seçimde  daha da artıyor. HDP oyunu 6 binden 36 bine kadar çıkardı. Yakın zamanda HDP’nin  Elazığ’da bir milletvekili çıkarması sürpriz olmaz” diye ifade etti. 

HDP’nin gittiği yere kaos götürdüğünü belirten  ERDOĞAN  “HDP’nin egemen olduğu yerlerde kaosu terörü, ekonomik gelişmenin olmadığını, şehirlerin çöktüğünü görüyoruz. Bizim kanaatimize göre Elazığ'da böyle bir risk var. Biz bunu kamuoyunda defalarca gündeme getirdik. Sanıyorum bu konuda Elazığ Valiliği'nin Fırat Üniversitesi’nde  yaptırmış olduğu bir çalışma var.

Elazığ'ın kaderi açısından son derece önemli olan bu göç meselesinin bir an önce masaya yatırılması gerekiyor” dedi.

 

 Yasemin AÇIK Örnek Alınmalı

Göçün nedenlerini  sonuçlarını bununla ilgili yapılması gerekenler konuşulması gerektiğini söyleyen ERDOĞAN “Elazığ'da toplumun bütün kesimlerinin bu konuda birlikte hareket etmesi gerekiyor.

Elazığ'a göç eden insanların gelme sebebinin birinci nedeni terör buna karşılık şehrimizden göç edenlerin gitme nedene ise ekonomiktir. Belirli bir sermayeye, güce kavuşan Elazığlı dışarıya açılmaya çalışıyor, kendi yatırımlarını Elazığ'da büyütmüyor.Bu  konuda elbette istisnalar var. Örneğin Yasemin Açık hanımefendi gibi.

İstese çok rahatlıkla dışarıda yatırım yapabilecekken kendi memleketini seçmesi gerçekten çok güzel bir davranıştır.Her Elazığlının bu anlayışa sahip olması gerekir” dedi.

Bürokrasinin,  siyasetin ekonominin önünü açması gerektiğini ifade eden Murat ERDOĞAN “Eğer Elazığ'daki İnsanlar yatırımlarını burada genişletebilirim derse ve bu insanların önünü de açık olursa dışarıya gitmeyeceklerdir. Gaziantep'te Sanko, Kayseri'de Boydak Holding,  Malatya'da Ilıcaklar gibi...

Bu tür şirketler yatırımlarını kendi şehirlerine yaparak o şehrin  gelişmesine katkı sağlamışlardır”dedi.

 

 

Elazığ Cazibe Şehir Olmalı

 Öncelikle yatırımcıların dışarıya yönelmelerini engelleyecek çözümler üretilmesi gerektiğini belirten Elazığ Stratejik Araştırmalar Derneği başkanı Murat ERDOĞAN “  Örneğin Elazığ'da Müteahhitlik sektöründe gerileme var. Belli bir noktaya gelen müteahhit yatırımlarını dışarı yapıyor,  sanayici yatırımını dışarıya yapıyor. Bizim bunların gidişini engelleyici bir politika üretmemiz lazım. Cazibe merkezi demek şehrin İleri gelenlerinin şehri terk etmemesi, şehrin de güvenilir yatırıma uygun olduğunu düşünen yatırımcıların da Elazığ'a gelmesi demek” dedi.

Elazığ’ı  kendi sorunlarını çözecek bir noktada olmadığını söyleyen ERDOĞAN “ Bana göre bir gayret var ama bu gayretin sistemli bir şekilde  hareket eden hedeflere birlikte giden bir birliktelik yok. Daha ziyade dağınık ekranlara yönelik esaslı olmayan hareketler şeklinde olduğunu görüyoruz.

Bunu siyasette, bürokraside STK’lar içinde hepsini görebiliyoruz . Bunun için çok geç değil çok şükür güvenliğimiz henüz bozulmadı ve dışarıda da Elazığ güvenli bir yer olarak konuşuluyor. Her ne kadar Amerikan Konsolosluğu'nun Elazığ'a gitmeyin uyarısı olsada bu uyarının tamamen boş olduğu inancındayım gerçekte Elazığ böyle bir yer değil” dedi.

Elazığ’ın güvenli, yatırım yapılmaya müsait bir şehir olduğunu aktaran Murat ERDOĞAN “ Bunun en büyük örneğini bankalar veriyor. Elazığ’a yatırım yapacak kişiye şartları uygunsa kredi çekiminde hiçbir zorluk çıkarmıyor.  Elazığ’dan öte diğer iller için  kredi verme konusunda  bu kadar esnek davranmıyorlar” diye aktardı.